Pana la sfarsitul anului, firmele care monteaza si exploateaza sisteme de repartizare a costurilor pentru incalzire si apa calda vor fi obligate sa-si depuna documentatia necesara pentru obtinerea autorizatiei de functionare de la Autoritatea Nationala de Reglementare a Serviciilor Publice de Gospodarire Comunala (ANRSC).

Si asta, deoarece de abia saptamana aceasta s-au publicat in "Monitorul Oficial"normele metodologice care reglementeaza aceasta activitate. Asociatiile de proprietari care s-au grabit sa-si monteze repartitoare, de frica facturilor de la iarna, in multe cazuri cu firme neagreate de stat, vor regreta graba cu care au achizitionat pe bani grei aparate necorespunzatoare.

In tara exista 106 firme

"Am identificat 106 firme la nivelul tarii, care se ocupa de montarea repartitoarelor atat pentru incalzire, cat si pentru apa calda. Dintre acestea, pana acum doar 11 si-au aratat interesul de a obtine licenta necesara functionarii, ceea ce inseamna o proportie foarte mica, de 2-3%.

Desigur, termenul de a intra in legalitate este de 90 de zile de la publicarea normelor in «Monitorul Oficial»", a declarat Iulian Bandoiu, director general adjunct al ANRSC.

Bandoiu a precizat ca, desi nu s-au acordat inca licentele respective, sase firme care au ca activitate montarea de repartitoare pentru incalzire respecta standardele stabilite prin lege, au experienta in domeniu si cu siguranta vor primi si autorizatiile. De aceea, asociatiile de proprietari care doresc sa-si monteze din timp aceste aparate pot apela fara dubii la acesti prestatori.

"In ceea ce priveste asociatiile care si-au montat deja repartitoare si se va dovedi ca acestea nu respecta standardele stabilite prin lege, firmele vor fi nevoite sa puna altele, pe cheltuiala lor", a mai spus Bandoiu.

Insa din 2005, toti cei care vor lucra fara licenta emisa de catre ANRSC vor fi sanctionati cu amenzi de la 30 milioane de lei la 500 milioane de lei.

"Societatile care se ocupa de instalarea repartitoarelor mai au trei luni pentru depunerea actelor."

Primele scandaluri, iscate la Brasov

Cateva firme din Brasov, care comercializeaza si monteaza repartitoare de caldura, fara acreditare de la ANRSC, au acuzat conducerea CET Brasov SA ca doreste sa lase cetatenii orasului sa plateasca tot in mod pausal facturile la caldura si apa calda in aceasta iarna.

Conducerea CET Brasov a negat acuzele, invocand faptul ca firmele nu au licenta si sunt pasibile de amenzi, deoarece functioneaza in ilegalitate.

"Strategia este in folosul consumatorilor si tine cont de conditii reale de implementare si nicidecum nu-i bulverseaza pe acestia.

Tin sa precizez ca incheierea cat mai rapida a conventiilor de facturare individuala este tot in sprijinul consumatorilor si conduce la scaderea facturilor", a intarit directorul general al CET Brasov SA, Aurelian Danu.