Cresterea economica pe care o va inregistra Romania in acest an va fi de 7,6%, rezultatele obtinute in agricultura fiind motorul principal al acestei majorari, a afirmat, ieri, ministrul finantelor, Mihai Tanasescu. Pentru anul viitor, se prevede o crestere a Produsului Intern Brut (PIB) de 5,3%. Anul trecut, avansul economic inregistrat de tara noastra a fost de 4,9%.

Potrivit datelor preliminare a Institutului National de Statistica, cresterea economica din primul semestru a fost de 6,6%, in termeni reali. In primele trei lui a.c., PIB a avansat cu 6,1% fata de intervalul similar al anului trecut.

Oficialul Finantelor a mai informat ieri ca, pana la finele lui 2008, cota maxima de impozitare a salariilor va fi redusa la 36%, cu doua puncte procentuale mai putin decat nivelul avut in vedere pentru 2005. In acelasi timp, potrivit unei declaratii recente a premierului Adrian Nastase, cota minima de impozitare a veniturilor va fi redusa in urmatorii patru ani la 10%, fata de 18% in prezent.

Cota medie de impozitare ar urma sa se fie redusa, in acelasi interval de timp, la un nivel de 23%. In prezent, se aplica cinci cote de impozitare, cuprinse intre 18% si 40%. Cota minima se aplica pentru venituri de pana la 2,4 milioane lei, iar cea maxima, pentru cele care depasesc 13 milioane lei. Cotele intermediare sunt de 23%, 28% si 34%.

Din 2005, numarul transelor va fi redus la trei, cea mai redusa va fi de 14%, pentru venituri de maximum 2,7 milioane lei, iar cea maxima de 38%, pentru sume de peste 14,5 milioane lei. Cota intermediara se va situa la 26%.

Conform firmei de consultanta PricewaterhouseCoopers, prin aplicarea noului barem de impozitare, o persoana cu venituri brute de 300 euro lunar va avea o crestere de 2 euro a venitului net. In cazul unui venit brut de 500 euro, venitul net va creste cu 5%, de la 314 euro la 329 euro.