Prima sesiune a Comisiei comune romano-ruse privind problema Tezaurului Romaniei, depus la Moscova in timpul primului razboi mondial, a avut loc la Bucuresti, in perioada 19-21 octombrie 2004. Viitoarea sesiune plenara a Comisiei va avea loc la Moscova, in martie 2005, timp in care cele doua parti vor face cercetari in arhive, muzee si alte institutii din cele doua tari.

In cadrul primei reuniuni au fost discutate aspecte referitoare la contextul istoric in care a avut loc depozitarea Tezaurului Romaniei si a perioadei imediat urmatoare (1916-1918).

De asemenea, printre subiectele abordate se mai numara problemele de drept international privind Tezaurul Romaniei depus la Moscova, elemente legate de dialogul bilateral si multilateral purtat pe marginea problemei Tezaurului Romaniei, precum si aspecte organizatorice legate de activitatea viitoare a Comisiei.

Protocolul reuniunii, semnat de reprezentantii celor doua parti, va fi prezentat Ministerelor Afacerilor Externe ale celor doua state, astfel incat la finalizarea cercetarilor, in baza concluziilor la care se va ajunge, sa se ia o decizie cu privire la modalitatile de solutionare definitiva a problemei Tezaurului.