Presedintele PSD Covasna, Adrian Vlad Casunean, a recomandat Uniunii Civice a Maghiarilor sa se planga forurilor europene daca va fi impiedicata sa participe la alegeri. Casunean, citat de Mediafax, a declarat ca, intr-o astfel de situatie, UCM ar avea sanse de castig.

Casunean a recunoscut ca nu ii plac nici UDMR, nici UCM, ceea ce nu inseamna ca o formatiune politica democratica trebuie sa fie impiedicata sa participe la alegeri. "UCM are posibilitatea sa castige daca face plangere la forurile europene in cazul in care va fi impiedicata sa participe la alegeri.

Nu era de competenta BEC sa sesizeze Parchetul in vederea verificarii listelor UCM, deoarece se depune si o declaratie pe proprie raspundere ca semnaturile sunt originale", a spus liderul PSD Covasna.

Acesta a criticat modul in care liderul UDMR, Marko Bela, "s-a infasurat in culorile rosu, alb si verde in momentul in care s-a inregistrat la BEC", spunand ca "poate asa vrea sa contracareze lipsa sprijinului de care se bucura in randul electoratului maghiar, fiindca impiedica inregistrarea UCM la BEC, dand UCM pe mana Parchetului".

"UDMR si-a dat seama ca, in ipoteza in care UCM va intra in jocul electoral, atunci va fi pusa in situatia in care sunt partidele politice romanesti din Covasna, insa si liderii UDMR trebuie sa isi apere afacerile personale, care sunt foarte mari", a afirmat presedintele Organizatiei judetene a PSD Covasna, adaugand ca s-ar bucura ca UDMR sa nu intre in Parlament.

Uniunea Civica Maghiara se considera discriminata din punct de vedere etnic si politic, deoarece Biroul Electoral Central (BEC) a trimis Parchetului lista semnaturilor de sustinere a UCM, ceea ce valoreaza cu un denunt penal, a declarat, joi, deputatul Szilagyi Zsolt, intr-o conferinta de presa.

Szilagyi Zsolt a apreciat ca se foloseste Parchetul ca "instrument de intimidare politica", metoda instrumentata de PSD, PRM si UDMR, care au votat in BEC trimiterea semnaturilor la Parchet.

In replica, purtatorul de cuvant al BEC, judecatorul Victor Pasca Camenita, a declarat, joi, ca listele depuse de UCM au fost trimise la Parchet si pentru ca existau sesizari si indicii ca persoane care au semnat pentru aceasta organizatie au sustinut, prin semnatura, si UDMR.

„Sunt o multime de nume de persoane care sunt neaos romanesti", a continuat judecatorul, desi a admis ca pot exista persoane care prin casatorie si-au pierdut numele de familie.

UDMR incearca, pe de o parte, sa impiedice UCM sa participe la alegeri, prin intermediul BEC. Pe de alta parte, UDMR face campanie in comunitatea maghiara din Romania, ca, in cazul in care UCM va participa la alegeri, maghiarii sa nu voteze candidatii acesteia. Daca UDMR si-a gasit aliati in partidele politice sau in institutiile romanesti, si UCM se pare ca are sprijinitorii sai printre romani.

Deputatul PSD de Covasna Adrian Casunean, cunoscut pentru relatiile tensionate pe care le are cu Organizatia UDMR din Covasna, a sarit cu sfaturi in ajutorul UCM, sperand astfel ca va adanci dezbinarea politica din comunitatea maghiara.