Cine se astepta ca Ion Iliescu, la prima sa aparitie publica dupa bilbiielile lui Adrian Nastase despre Constitutie, sa spuna ceva aspru la adresa discipolului sau politic chiar nu-l cunoaste pe presedinte.

Si chiar nu stie nimic despre felul de a fi al batrinilor comunisti. Nu de ieri, de azi, rinocerii comunismului, de regula membri ai birourilor politice, nu criticau decit America, NATO si tarile Europei de vest.

Indiferent cit de mare era dezastrul din Uniunea Sovietica sau din Romania, ei nu ziceau nimic in public. Isi inghiteau cuvintele inca inainte de a se formula in centrul vorbirii din creier. Sau, daca aveau ceva de spus, atunci totul se petrecea dupa ce subiectul acuzelor era deja schimbat, daca nu chiar inmormintat de mult timp.

Despre Ion Iliescu se stie ca a strins din dinti in legatura cu Adrian Nastase, cu ocazia fiecarui exces, gafa sau abuz. Sint cunoscute deja intilnirile furtunoase de la Cotroceni, cind tatucul partidului il acuza pe premier de controlul exagerat al tuturor contractelor cu statul, toate decise in cabinetul din Piata Victoriei.

Ba imi aduc aminte de o intilnire cu Ion Iliescu, petrecuta cu citeva zile inainte de summit-ul de la Praga, unde se anunta invitarea Romaniei in NATO. Eram cu regretatul Dumitru Tinu si pregateam inregistrarea emisiunii care se difuza chiar in seara cind se facea anuntul de la Praga.

Cu acel prilej, in putinele minute ramase pina la inceperea filmarilor l-am intrebat pe Ion Iliescu, cind va incerca sa faca si el ceva impotriva coruptiei. A raspuns: O sa vedeti ce o sa se intimple dupa Praga. Ce s-a intimplat? S-a miscat o coada de iepure! Adrian Nastase si echipa sa au ramas la fel de agresivi in privatizari si aranjamente.

Ba am putea zice ca lui Omar Haysam, obisnuitul din avionul lui Ion Iliescu, i-a mers mult mai bine. Si atunci, pe ce baza sa ne asteptam ca Ion Iliescu sa dea peste nas celor care nu au habar de Constitutia Romaniei?!

Daca Ion Iliescu a tacut la ciocoismul oamenilor PSD, daca l-a lasat pe Adrian Nastase sa faca ce vrea, daca a fost in stare sa dea peste cap tot spectacolul alegerilor preliminare din partid de dragul unor locuri pentru Dan Iosif si ceilalti oameni ai sai, de ce s-ar mai zbate acum sa apere Constitutia Romaniei sau sa pastreze aparentele de echidistanta politica.

S-a dus la brat cu Adrian Nastase ca si cu o domnisoara fara bani de inghetata exact la Carei, pentru a sarbatori ceva simbolic. Simbolic electoral, pentru ca tandemul Iliescu-Nastase nu mai este simbolic nici pentru locul in care se agata harta in cui.

“Sa dovedim ca stim sa ne asumam raspunderi si sa alegem ceea ce este mai bine pentru tara”, a spus Ion Iliescu la Carei. Iar noi, naivi, neprihaniti, ne-am gindit ca pe el il roade soarta multimii, a poporului, iar nu votul pentru PSD.

Cu alte cuvinte, Ion Iliescu a tinut mortis sa ne indemne la patriotism, tragind smechereste cu ochiul catre electorat. Abia in acest fel, pe final de cariera, Ion Iliescu dovedeste ca, pe linga tolerarea lui Adrian Nastase, nu stie nici sa-si asume raspunderi majore!