Mai putin de 1% din sarbii cu drept de vot din provincia Kosovo s-au prezentat la urne in cadrul alegerilor pentru legislativul de la Pristina, desasurate sambata.

Prezenta totala la vot a fost de 53%, mai slaba decat la alegerile legislative din 2001, cand procentul a fost de 64%.

Reprezentantul ONU in Kosovo, Soren Jessen-Petersen a declarat ca unii sarbi nu s-au dus sa voteze din cauza intimidarilor la care au fost supusi, venite din exterior.

Majoritatea covarsitoare a etnicilor albanezi doresc obtinerea independentei. Din punct de vedere strict juridic, Kosovo continua sa fie parte integranta a Serbiei.

Primul ministru sarb Vojislav Kostunita precum si conducerea Bisericii Ortodoxe sarbe au cerut sarbilor din Kosovo sa boicoteze scrutinul, pe motiv ca nu le este garantata securitatea.

Zecile de mii de sarbi din Kosovo care au fugit in urma razboiului din 1999 au primit dreptul sa voteze, la fel ca cei care au ramas in provincie.

Unii sarbi spun ca au fost intimidati sa voteze de insisi conationalii lor.

Intrebat de un reporter de la Reuters daca intentiona sa voteze, un sarb din orasul Mitrovica, divizat etnic, a raspuns: "Glumiti, o sa gatuiasca ai mei".

In decurs de opt ore, doar 15 persoane s-au prezentat la vot.

"O zi mare"

Votarea a avut loc in conditii pasnice, neinregistrandu-se decat o serie de incidente minore.

Liderul provinciei Ibrahim Rugova a declarat ca ziua de sambata a fost "o data mare si importanta a procesului de obtinere a independentei".

Multi sarbi s-au dus insa la biserica in loc sa se prezinte la vot.

"N-am observat ca au loc alegeri", spunea Milan Ivanovici, unul din politicienii sarbi din Kosovo care au condus boicotul.