Cele 1.200.000 de doze de vaccin antigripal achizitionate pentru acest sezon de catre Ministerul Sanatatii le dau batai de cap medicilor de familie si o stare de nervi pacientilor.

Era evident, inca din momentul in care ministerul a anuntat numarul dozelor care va fi acordat gratuit asiguratilor cu risc crescut de a face gripa, ca doar o mica parte dintre acestia vor ajunge la i"pomanai" autoritatilor din Sanatate. Era si normal sa se intample asa, tinand cont ca in Romania sunt cam cinci milioane de persoane cu risc crescut de a face gripa.

60 de doze pentru 700 de bolnavi

In plus, multi dintre medicii de familie au primit vaccinurile de-abia la sfarsitul saptamanii trecute, desi campania de vaccinare a inceput la 15 octombrie a.c.

i"Vineri (n.r. - 22 octombrie), am primit 60 de doze, in conditiile in care ar fi fost nevoie de 700, deoarece populatia este imbatranita si foarte bolnava. Eu am pe lista 2.400 de asigurati, iar dintre acestia 675 sufera de afectiuni cardio-vasculare. Pana acum, am vaccinat 11 persoane. M-am ghidat dupa principiul «primul venit, primul servit»i", ne-a declarat dr.

Christina Ionda, medic de familie la Centrul de Diagnostic si Tratament Titan din Bucuresti.

Dr. Dan Titiriga, medic de familie in cadrul aceluiasi centru, ne-a spus ca a primit tot 60 de doze. i"Numar total insuficient, deoarece din cei 2.300 de asigurati care sunt inscrisi la mine, cam 1.100 au peste 60 de ani. Dintre acestia, in jur de 70% sunt cu risc crescut de a face gripa sau complicatiii", a precizat dr. Titiriga. Si el a aplicat tot principiul primului venit.

i"Celor care nu se incadreaza in categoria persoanelor cu risc si care au vrut sa-si faca neaparat vaccinul le-am recomandat sa isi cumpere vaccinul. Cel mai important lucru insa de care oamenii trebuie sa tina cont este urmatorul: chiar si la o raceala obisnuita pacientii trebuie sa ia legatura cu mediculi", a adaugat dr. Dan Titiriga. Directorul Centrului Titan, dr.

Doinita Sarbu, ne-a spus ca nici macar personalul medical, care trebuie sa se protejeze impotriva gripei, nu a primit vaccinul pana in prezent.

Presedintele Patronatului Medicilor de Familie din Romania si medic de familie in cadrul Centrului de Diagnostic si Tratament Dorobanti din Capitala, dr. Doina Ileana Mihaila, ne-a declarat ca toti medicii din Bucuresti au primit cate 60 de doze de vaccin. i"Pe lista mea sunt inregistrati 2.000 de asigurati, dintre care 500 sunt cu risc la gripa.

Prin urmare, a trebuit sa-i aleg pe cei care au cele mai grave afectiuni, si anume: pacientii cu astm, cei operati cu probleme pulmonare grave, bolnavii protezati valvular si vascular. Greseala este insa a Ministerului Sanatatii care a facut o campanie foarte intensa, spunand ca toti asiguratii peste 65 de ani au dreptul la vaccin gratuiti", a mai afirmat dr. Mihaila.