Cel putin 11 palestinieni au fost ucisi intr-un nou raid israelian in sudul Fasiei Gaza, la cateva ore dupa aprobarea de catre Guvernul Sharon a planului de retragere din teritoriu.

Operatiunea aeriana si terestra din tabara de la Khan Younes, prelungita pe parcursul a aproximativ 12 ore, a fost motivata prin incercarea de a pune capat atacurilor cu mortiere din sudul Fasiei Gaza impotriva coloniei evreiesti Gush Katif. Cel putin 60 de asemenea atacuri, fara victime, au avut loc de la sfarsitul saptamanii trecute.

Potrivit martorilor oculari, zeci de tancuri israeliene au patruns incepand de duminica seara in tabara, distrugand locuinte si ferme. In zorii zilei de luni, patru rachete au fost lansate dintr-un avion israelian fara pilot asupra asezarilor palestiniene, printre victime aflandu-se mai multi civili loviti intr-un cimitir.

Surse locale au anuntat uciderea unui copil de 8 ani, impuscat in gat, in timpul confruntarilor de dimineata cu grupuri de elevi care au ripostat cu pietre impotriva tancurilor armatei. Militarii israelieni sustin ca mai multi tineri erau inarmati cu cocktailuri Molotov. De cealalta parte, cel putin doi militari israelieni au fost raniti intr-un tir de rachete al militantilor Hamas.

"Se pare ca dezbaterile din Parlament despre retragerea din Gaza se traduc prin varsare de sange palestinian", a comentat ministrul palestinian Saeb Erakat, citat de BBC. Planul de retragere aprobat de Guvernul Sharon a ajuns ieri in dezbaterea Knesseth-ului, care va vota astazi asupra sa. Sedinta Knesseth-ului a inceput sub o securitate exceptionala, asigurata de mii de politisti.

Partidul ultrareligios Shas, asociat la guvernare pana in aprilie anul acesta, a anuntat oficial ca cei 11 parlamentari ai sai vor vota impotriva planului, dar guvernul se asteapta sa treaca planul prin Knesseth cu sprijinul Opozitiei laburiste.

Si partidul Likud, al carui lider este Ariel Sharon, este impartit intre deputatii ostili si cei favorabili planului de retragere, cei din urma fiind totusi majoritari (22 din 40). Premierul conteaza pe cel putin 65 de voturi favorabile din cele 120.