Un studiu realizat de UGIR-1903 arata ca Romania se situeza din punct de vedere al dezvoltarii economice la nivelul anului 1980. Firmele romanesti au slaba capacitate competitiva.

Cresterea economica, in 2003 fata de 1980, de numai 2,9% incrimineaza capacitatea de constructie si responsabilitatea guvernelor Romaniei din aceasta perioada, considera UGIR-1903. In acelasi interval, ansamblul economiei mondiale a crescut cu 83,4%, iar in Europa de vest cu 56,1%. Decalajul tarilor europene fata de Romania s-a majorat considerabil.

Daca in 1980 tara noastra reprezenta 0,58% din economia mondiala, in 2003, ca urmare a lipsei cronice de competitivitate, aceasta a ajuns la doar 0,31%.

Aceste lucruri se reflecta si in nivelul de trai al romanilor. Astfel, doar 60% din populatie are acces la apa curenta si 55% la canalizare. Concomitent, a avut loc agravarea unor fenomene sociale, ceea ce a facut ca in prezent la un numar de 1.000 de salariati platitori de taxe si impozite sa existe 1.508 pensionari si someri.

Potrivit indexului din Raportul dezvoltarii umane, Romania se situeaza pe locul 69 in lume, la mare distanta fata de Bulgaria, care se afla pe locul 56, Ungaria pe locul 38 si Polonia pe locul 37. PIB-ul pe locuitor in Romania (la paritatea puterii de cumparare) este de 6.350 de euro, fata de 27.910 de euro in Irlanda, de 16.410 de euro in Slovenia, de 12.

960 de euro in Ungaria si de trei ori mai mic fata de nivelul mediu al Uniunii Europene.

70% din afaceri sunt controlate de stat

Gestionarea deficitara a transformarilor structurale a determinat in fapt adancirea decalajelor de dezvoltare economica si de competitivitate. Studiul mai releva ca productia de bunuri si servicii din Romania pierde in masura tot mai mare sustinerea pietei nationale, gradul de acoperire al consumului intern ajungand la aproximativ 60%.

Deficitul comercial de aproape patru miliarde de euro in 2003 si tendintele de majorare in continuare in 2004 reflecta slaba capacitate competitiva a firmelor din Romania pe piata, strategiile deficitare de marketing si rezultatele modeste in functionarea parteneriatului public-privat din comertul exterior.

In plus, facilitatile fiscale asimetrice au creat conditiile de extindere a blocajului financiar si a arieratelor, care reprezinta 40% din PIB.

Se apreciaza ca peste 70% dintre afacerile din Romania sunt derulate de structuri controlate direct sau indirect de catre stat. In acest mod, prioritatile reformei economice sunt discret inlocuite de prioritati politice, iar actul economic se deformeaza prin politizare, se mai arata in studiu.