Acuzat ca face pe fata campanie electorala alaturi de un intreg alai PSD, in frunte cu Adrian Nastase si Mircea Geoana, seful statului si-a pierdut cumpatul

“Voi sinteti obsedati de aceasta chestie. Aici am venit in calitate de presedinte al tarii. Unde ai vazut campanie electorala in tot ce facem?! Va rog sa ma lasati in pace cu asemenea chestii!”. Asa a rabufnit presedintele Ion Iliescu ieri, la Craiova, unde s-a aflat impreuna cu un intreg alai PSD, in frunte cu Adrian Nastase.

Presedintele Ion Iliescu a continuat ieri, la Craiova, cu ocazia Zilelor Orasului, campania electorala pentru PSD. Craiovenilor adunati in fata Mitropoliei Olteniei le-a spus, printre imbratisari si stringeri de mina, ca “trebuie sa continuam ce am inceput; asta ne-ar mai trebui acum, sa aducem demolatorii!”.

Cind lansa aceste indemnuri, seful statului ii avea alaturi pe Adrian Nastase si Mircea Geoana. Adica pe candidatii partidului pe listele caruia candideaza si el la Senat.

Cei trei au avut manifestari tipic electorale pe toata durata vizitei la Craiova: au intrat in grupurile de cetateni de pe strada, au facut o baie de multime printre credinciosii strinsi in fata Mitropoliei Olteniei, au pupat moastele sfintilor din racla asezata in fata bisericii, au asistat la slujba, si-au facut cruci mari, au mers pe jos prin oras, s-au vazut cu intelectualii si cu edilii, au

impartit promisiuni de inmultire a locurilor de munca si ajutor fabricii Daewoo si au fagaduit bani pentru aniversarea filarmonicii craiovene. Cu totii au vrut sa-l transforme pe Sfintul Mare Mucenic Dimitrie, sarbatorit ieri, din Izvoritorul de mir in izvoritorul de voturi pentru PSD.

Ministrul de externe, in republica Oltenia?

Ministrul de externe Mircea Geoana a apreciat ca este normala prezenta sa la Craiova “ca membru al guvernului si candidat pentru functia de prim-ministru”. El nu a putut sa explice ce fel de probleme de politica externa a rezolvat la Craiova si a recunoscut senin ca, pentru activitatea de ieri, nu si-a luat concediu de la minister.

La Consiliul Judetean, dupa ce a auzit de la presedintele Ion Prioteasa cit de bine conlucreaza la Dolj PSD, PUR si...

PRM si cum ii cere sa intervina (desi era de fata si premierul) ca Teatrul National sa treaca de la Ministerul Culturii la Consiliul Local, Ion Iliescu a avut parte de interventia abrupta a senatorului PSD Adrian Paunescu, care fusese refuzat de filiala locala pentru o noua candidatura, dar care si-a gasit pina la urma un loc la Hunedoara.

Paunescu a pledat ca Teatrul National sa ramina la Ministerul Culturii. Moment in care, nedumerit, Nastase, care deja promisese o rezolvare in sedinta de joi a guvernului, a replicat: “Nu mai inteleg nimic.

Puneti-va de acord si exprimati un singur punct de vedere!”. Atragerea fondurilor europene pare sa-i preocupe serios pe Iliescu si pe Nastase, cei doi certindu-i pe “scriitorii” de programe de finantare europeana. Premierul s-a suparat pe “monopolul consultantilor judeteni pentru scrierea programelor europene de finantare”.

Iliescu a sarit si el: “Apar tot felul de smecheri care se dau specialisti si pun mina pe bani”.

Alianta ii cere lui Iliescu sa nu mai incalce Constitutia

Alianta PNL-PD considera ca presedintele Iliescu a incalcat Constitutia afisindu-se la Craiova cu Adrian Nastase si alti reprezentanti ai PSD si ii cere “sa inceteze a mai forta prevederile legislative si sa se comporte macar acum, la sfirsit de mandat, ca un presedinte al romanilor, nu al PSD”.

Purtatorul de cuvint al Aliantei PNL-PD, Ionut Popescu, a amintit ca, pe tot parcursul campaniei pentru alegerile locale, Ion Iliescu a indeplinit rolul de principal agent electoral pentru multi dintre candidatii PSD, chiar daca legea ii interzicea acest lucru si ca, o data cu apropierea scrutinului parlamentar si prezidential, seful statului a reluat seria vizitelor de lucru cu iz electoral,

incalcind din nou prevederile Constitutiei. “Desi s-a angajat ca va respecta legea atit in ceea ce priveste implicarea sa in campania eletorala, cit si atributiile de presedinte in exercitiu, Ion Iliescu si-a uitat promisiunea dupa numai o zi, afisindu-se la Craiova alaturi de Adrian Nastase si alti reprezentanti ai PSD”, afirma Ionut Popescu. (A.M.)

UE, in viziunea lui Iliescu: un fel de CSP

In continuare, presedintele a comparat Uniunea Europeana cu Comitetul de Stat al Planificarii (fostul CSP comunist): “La Uniunea Europeana se intimpla ce se intimpla la CSP: cei care se pricep si pot folosesc banii celor care nu pot acest lucru”. El a dat exemplul Spaniei si al Portugaliei, care ar fi atras fonduri europene alocate initial altor tari.

Dupa ce a primit titul de Cetatean de Onoare al Craiovei, Ion Illiescu nu s-a abtinut si a repetat mesajul electoral preferat: “Trebuie sa continuam ce am inceput”. Presedintele a facut o gafa aruncind in derizoriu importanta titlului abia primit: “Am venit aici nu pentru un titlu oarecare”.

Personaj bine cunoscut, Fanus Neagu, si el facut Cetatean de Onoare, laolalta cu seful statului, in cuvintul de multumire a povestit cum impreuna cu un prieten al sau au cunoscut Craiova dupa ce “am agatat doua gagici si le-am dus la Hotel Minerva, un hotel jupuit”.

Scriitorul a mai vorbit si despre actualitatea pildelor “tovarasului Stalin” si despre vremea cind “tovarasul Iliescu conducea UTC”.

Mircea Dinescu, un alt gratulat cu titlul de Cetatean de Onoare, a relatat cum, inspirat de cuvintele presedintelui, care il facuse in urma cu doi ani “mosier”, va lansa pe piata, in replica, “vinul mosierului”.

La ceremonia de decorare a Teatrului National Craiova, premierul Adrian Nastase a socat asistenta povestind cum, pentru a scapa de armata, a dat examen de admitere la Drept, desi voia sa faca teatrologie.

Nastase a explicat ca a ales Dreptul “in extremis” fiindca la teatrologie ar fi trebuit sa astepte inca un an sa se organizeze concurs de admitere. Premierul le-a adresat si oamenilor de cultura prezenti un mesaj electoral: “La alegeri sa-i votati pe cei interesati de teatru si nu de circ”.