Administratia americana si-a modificat spectaculos pozitia in politica sa fata de Tribunalul Penal International (TPI) pentru fosta Iugoslavie, insistind ca inculpatii acuzati de crime de razboi comise in Balcani in anii '90 sa fie judecati de catre tribunale interne sau sa fie amnistiati, afirma analistul politic american Jeffrey T.

Kuhner intr-un comentariu publicat de cotidianul “The Washington Times”.”Aceasta atitudine nu numai ca marcheaza o schimbare spectaculoasa, dar da o lovitura fatala puterii si credibilitatii procurorului-sef Carla del Ponte”, apreciaza Jeffrey Kuhner.

Plecind de la recentele afirmatii ale subsecretarului de stat american privind controlul armelor, John Bolton, potrivit caruia instanta internationala de la Haga nu numai ca nu a contribuit la reconcilierea etnica, dar s-a transformat intr-o adevarata amenintare pentru stabilitatea regionala, Kuhner atrage atentia asupra pericolului real ca procesele TPI sa nu rezolve situatia in Balcani si sa

creeze noi animozitati si tensiuni pe viitor.

“Bolton si alte oficialitati din Departamentul de Stat american au inteles in cele din urma de ce Carla del Ponte si colegii sai au refuzat sa accepte ceea ce devenise de notorietate - ca TPI a devenit un tribunal politic care nu a reusit sa-si duca la bun sfirsit mandatul initial”, remarca Jeffrey Kuhner in comentariul sau.

El a adaugat insa ca Washingtonul a avut rolul sau in crearea acestei instante internationale, pe care o califica “un adevarat monstru al lui Frankenstein”.

Prabusirea Carlei del Ponte

“In loc sa fie o instanta impartiala, care sa-i pedepseasca pe cei care au comis sau au ordonat crime de razboi, tribunalul a devenit un instrument prin care Del Ponte intentioneaza sa rescrie istoria razboaielor din Balcani”, a agaugat analistul politic american. Carla del Ponte a abuzat de functia detinuta, formulind acuze profund eronate.

Cel mai evident exemplu este punerea sub acuzare a generalului croat Ante Gotovina, comandantul operatiunii din 1995 care de fapt a pus capat conflictului interetnic sirbo-croat, apreciaza ziarul american.

Procurorul TPI a reusit contraperformanta de a realiza ceea ce nimeni nu a mai facut vreodata: sa uneasca, temporar, popoarele balcanice din fosta federatie iugoslava intr-o opozitie ferma impotriva ei.

Carla Del Ponte este o Lady Macbeth a Balcanilor careia, asemeni personajului shakespearian, dorinta de putere i-a adus caderea si sfirsitul, conchide comentariul din “The Washington Times”.