Mittal - patronul celui mai mare grup siderurgic din lume

Indianul Lakshmi Mittal va deveni “numarul unu” mondial al otelului, dupa fuziunea dintre grupurile siderurgice Ispat International si LNM Holdings cu compania americana International Steel Group, pentru a carei achizitionare patronul de la Sidex Galati a platit 4,5 miliarde de dolari.

Valoarea celor doua companii apartinind indianului, Ispat si LNM, este estimata la 13,3 miliarde de dolari, astfel ca, dupa finalizarea fuziunii, in primavara anului viitor, Mittal va deveni patronul unui imperiu siderurgic de 17,8 miliarde de dolari.

Noul grup siderurgic, numit “Mittal Steel”, va avea o cifra de afaceri de 30 de miliarde de dolari si o capacitate de productie de 70 milioane tone. Va fi prezent in 14 state si va avea 165.000 de salariati. Pina in acest moment numarul unu mondial in domeniu era compania europeana Arcelor.

Crearea Mittal Steel se va face in doua etape, potrivit unui comunicat dat publicitatii luni. Intr-o prima etapa, Mittal va opera o afacere de familie, grupul Ispat International, al unsprezecelea producator mondial de otel, cu sediul in Olanda, va achizitiona LNM Holding, cu sediul tot in Olanda. Noul grup va fuziona ulterior cu compania International Steel Group pentru a forma Mittal Steel.

Uimitoarea ascensiune a unui indian sarac

“Imperiul” lui Mittal, Ispat, care inseamna “otel” in sanscrita, are ramificatii in cele patru colturi ale lumii. Desertul Rajasthan, din nordul Indiei, este locul in care magnatul si-a inceput cariera in anii ‘70, in mica otelarie a tatalui sau.

In 1976, familia Mittal a emigrat in Indonezia, unde Lakshmi a infiintat prima sa societate de investitii si a inceput sa achizitioneze companii publice in dificultate care s-au redresat cu o uimitoare usurinta. Primul sau succes a venit la sfirsitul anilor '80.

Intr-un an el a ajuns sa-si dubleze productia si sa restabileasca rentabilitatea unei uzine din Trinidad Tobago care inregistra pierderi de un milion de dolari pe zi. Mittal s-a implantat apoi in Mexic, Canada, Irlanda, Germania, Kazahstan, Romania, dar si in SUA, unde a achizitionat uzine din Chicago, ceea ce i-a atras titlul de “producator de otel al anului” in 1996.

Miliardarul are politicienii la degetul mic

In virsta de 54 de ani, Mittal, care s-a stabilit de ani buni la Londra, a reusit sa devina cel mai bogat om din Marea Britanie, surclasindu-i, cu o avere estimata la 22 miliarde de dolari, pe rusul Roman Abramovici si pe Ducele de Westminster.

In luna iunie, pentru a-si casatori fiica, Vanisha, Lakshmi Mittal a inchiriat castelul Vaux-de-Vicomte din Franta si a cheltuit aproximativ 55 milioane de dolari pentru ceremonie. De asemenea, in primavara el si-a achizitionat o resedinta de lux in vestul Londrei pentru care a platit 128,3 milioane de dolari, un pret de 2,5 ori mai mare decit cel platit pentru Sidex.

In pofida fastului, miliardarul, care traieste la Londra, pastreza discretia in legatura cu propria persoana. Din cauza implicarii sale, in 2002, intr-un scandal referitor la finantarea Partidului Laburist, reputatia sa a avut de suferit.

Premierul Tony Blair a fost acuzat in acea vreme ca a intervenit pe linga guvernul roman pentru a favoriza achizitionarea combinatului siderurgic Sidex de catre LNM, a carui sigla provine de la initialele lui Lakshmi N. Mittal, care ar fi donat Partidului Laburist 125.000 de lire sterline.