O data cu incheierea anului electoral, “pusculita” folosita de guvern pentru momirea alegatorilor se goleste

Suma propusa in proiectul de buget este de zece ori mai mica decit cea folosita anul acesta

Viitorul guvern va avea la dispozitie in 2005, de zece ori mai putini bani pentru cheltuieli neprevazute decit anul acesta. In bugetul initial, actualul guvern a avut la dispozitie un fond de rezerva de peste 1.100 de miliarde de lei, la care s-au adaugat aproape 1.800 de miliarde de lei din economiile ministerelor, potrivit unor surse din Ministerul Finantelor.

Reducerea drastica a unui fond folosit frecvent pentru cadouri electorale arata, inca o data, ca guvernul Nastase a vrut sa para generos, in special in anul alegerilor.

Fondul de rezerva bugetara la dispozitia guvernului care, potrivit Legii bugetului de stat, se foloseste pentru “finantarea unor cheltuieli urgente sau neprevazute”, este, pentru 2005, de doar 290 de miliarde de lei.

La aceasta suma se adauga fondul de interventie la dispozitia guvernului, adica 100 de miliarde de lei, “pentru finantarea actiunilor urgente de inlaturare a calamitatilor naturale si sprijinirea sinistratilor”. Aceste propuneri au fost trecute in proiectul Legii bugetului de stat pe 2005, aflat acum in dezbaterea parlamentului.

Anul trecut, guvernul si-a programat pentru 2004 peste 1.123 de miliarde de lei (838 de miliarde de lei la dispozitia guvernului, iar peste 80 de miliarde de lei - fondul de interventie al executivului), ceea ce a reprezentat o crestere cu o treime fata de 2003, cind au fost programate 800 de miliarde de lei. La suma pe 2004 s-au adaugat economiile ministerelor, afirma surse din MF.

Asa incit, fondul de rezerva bugetara la dispozitia guvernului depaseste acum 2.900 miliarde de lei, potrivit Legii bugetului de stat. Pentru ce cheltuieli “urgente si neprevazute” a dat guvernul acesti bani? Recent, cabinetul Nastase a alocat, chiar inainte de alegeri, aproape 1.500 de miliarde de lei din fondul de rezerva bugetara direct unor localitati - majoritatea cu primari PSD.

Banii sint destinati in special acordarii ajutoarelor sociale. Atit membrii opozitiei, cit si ai societatii civile au spus ca nu e normal ca banii sa fie alocati pe criterii politice: “Guvernul isi face campanie electorala cu bani de la buget”.

Daca in acest an au fost alocate, pentru pietruirea drumurilor comunale si alimentarea cu apa a localitatilor, 420 de miliarde de lei, doar 283 de miliarde de lei au aceasta destinatie in proiectul de buget.

Mai putini bani pentru imaginea Romaniei in strainatate

Secretariatului General al Guvernului (SGG) i-au fost alocate 1.600 miliarde de lei, iar Cancelariei primului-ministru - 544 de miliarde de lei, in timp ce aproape 12.400 de miliarde de lei au fost repartizati ministerelor si celorlalte autoritati ale administratiei publice.

Daca, in an electoral, peste 160 de miliarde de lei au fost destinati programelor de informare si prezentare a imaginii Romaniei in strainatate, ajungindu-se in final la 190 de miliarde de lei, pentru 2005 propunerea guvernului este de 132,8 miliarde de lei. In acest an, la dispozitia primului-ministru s-a aflat un miliard “pentru sprijinirea comunitatilor romanesti de pretutindeni”.

In 2005 nu s-a mai alocat nimic. Si pentru alte actiuni cu iz electoral sumele alocate scad, cum ar fi in cazul despagubirilor acordate producatorilor agricoli in caz de calamitati naturale. Pentru acest capitol au fost alocate, in 2005, 50 de miliarde de lei, in conditiile in care in acest an au fost acordate peste 583 de miliarde de lei.

Fond marit si la Cotroceni

Guvernantii au propus pentru Administratia Prezidentiala, in 2005, suma de 154,2 miliarde de lei, fata de 141,5 miliarde de lei - cit au propus pentru 2004. Cu alte cuvinte, cabinetul Nastase a crescut cu 12,7 miliarde de lei bugetul propus pentru Cotroceni, in conditiile in care Nastase candideaza la functia de sef al statului.

In schimb, la Palatul Victoria pina si pentru birotica suma este injumatatita. Daca, in acest an, 800 de miliarde de lei au fost programati pentru SGG la capitolul “obiecte de inventar de mica valoare si echipament”, in 2005 suma e de 428 de miliarde de lei, fata de aproape 2,6 miliarde de lei - in 2003.

Lefurile demnitarilor stagneaza

Daca in alti ani, in proiectul de buget erau stabilite salarii marite pentru demnitari, de asta-data ele ramin la nivelul de acum.

Adica peste 52 de milioane de lei pentru presedintele tarii, peste 48 de milioane de lei pentru premier, aproape 42 de milioane pentru un ministru, 36 de milioane pentru un secretar de stat sau consilier de stat si aproape 50 de milioane pentru un consilier prezidential. Ele vor fi majorate insa de anul viitor, chiar daca proiectul de buget nu prevede distinct acest lucru.

“Va fi o crestere de aproximativ 12a, in medie, pentru bugetari, dar legea urmeaza sa fie aprobata in decembrie”, ne-au explicat surse din Ministerul Finantelor.