Prima institutie de credit specializata in finantarea achizitiei de autovehicule a fost lansata oficial ieri, la Bucuresti, si va incepe sa lucreze cu clientii pe 15 noiembrie. Porsche Bank Romania va finanta achizitiile de autoturisme comercializate de compania Porsche Romania, importatorul general al marcilor Volkswagen, Audi, Seat, Skoda si Porsche.

Creditul auto, adresat atit persoanelor fizice, cit si firmelor, are o durata intre 6 si 60 de luni. Pentru persoanele fizice, valoarea imprumutului va fi de 3.000-75.000 euro, cu un avans minim de 25%. “Dobinda va fi una competitiva si urmeaza sa fie anuntata la momentul inceperii activitatii”, a declarat, marti, Sorana Baciu, vicepresedinte al Porsche Bank Romania.

Rambursarea imprumutului se va face prin achitarea unor rate lunare, actualizate semestrial. Banca nu va percepe comisioane sau dobinzi de penalizare la plata anticipata a creditului, insa operatiunea va fi permisa dupa cel putin sase luni de la semnarea contractului.

De asemenea, banca va acorda dealerilor Volkswagen, Audi, Seat si Skoda credite pentru investitii si capital de lucru si va asigura servicii de cont curent si depozite. Baciu a spus ca societatea de credit va lansa, la jumatatea anului viitor, un serviciu de internet banking.

Günter König, presedintele Porsche Bank Romania, a declarat ca banca nu va infiinta nici o filiala in teritoriu, serviciile urmind sa fie disponibile si prin intermediul dealerilor Porsche. “Dorim sa finantam, anul viitor, achizitionarea a 1.800 de autovehicule prin credite si 7.200 prin leasing”, a precizat König.

Potrivit reprezentantilor Porsche, banca va inregistra pierderi in primii doi ani de activitate, trecerea la profit fiind estimata pentru anul 2007. Actionarul majoritar al Porsche Bank Romania este Porsche Bank AG Salzburg, care detine 99% din capitalul social in valoare de aproape 10 milioane de euro.

Participatii de cite 0,25% revin Porsche Bank Ungaria, Porsche Kredit in Leasing Slovenia, Porsche Biztositasi si Porsche Versicherung AG Salzburg. Deschiderea bancii se incadreaza in planul de extindere a companiei germane pe piata romaneasca, dupa ce in 1999 a fost infiintata Porsche Leasing si, in 2002, Porsche Broker Asigurari.