Desi in Bucuresti sunt de 7-8 ori mai putine spatii de birouri decat in Praga, Budapesta sau Varsovia, preturile de vanzare a imobilelor de clasa A sunt aproape similare, se arata intr-un studiu al companiei imobiliare Colliers. Potrivit studiului, imobilele de clasa A din Bucuresti au o suprafata totala de 150.000 de metri patrati, in timp in Praga sunt construiti 800.

000 metri patrati, in Budapesta aproximativ un milion de metri patrati, iar in Varsovia doua milioane de metri patrati. In ce priveste preturile de vanzare a spatiilor de birouri, in Bucuresti pretul mediu de vanzare ajunge la 2.200 de euro pe metru patrat, in timp ce in capitala Cehiei, un metru patrat de spatii de birouri costa 2.

300 de euro, mai putin cu 200 euro/mp decat in Budapesta si cu 300 euro/mp fata de Varsovia. Situatia este diferita in cazul inchirierilor de birouri, unde Bucurestiul inregistreaza tarife de 16 euro/mp lunar, comparativ cu 13 euro la Budapesta. Potrivit datelor Colliers, Varsovia si Praga sunt orase mai costisitoare din acest punct de vedere, cu tarife medii de 17 euro, respectiv 18 euro.

Spre deosebire de spatiile pentru birouri, cele din sectorul de retail (destinate activitatilor de comert) au tarife de inchiriere cuprinse intre minimum 10-50 euro si maximum 15-100 euro pe metrul patrat pe luna, in functie de locatie.

Bulevardul Magheru ramane cea mai scumpa zona din Bucuresti, cu tarife de 50-100 euro, urmat indeaproape de Calea Victoriei si Calea Dorobanti, unde chiriile magazinelor sunt intre 20-60 euro/mp. Datele companiei imobiliare arata o evolutie spectaculoasa pe piata terenurilor, unde, in unele zone, preturile s-au dublat in 2004 fata de 2003.

Astfel, preturile terenurilor variaza intre 12-25 euro/mp in partea de vest a Capitalei pana la 500-1.200 euro intre Piata Victoriei si Casa Presei. in zona de nord, preturile se situeaza la 100-200 euro/mp, fata de 80-150 euro anul trecut, iar in zona Pipera variaza intre 100 si 150 de euro, aproape dublu fata de 2003.

"Este cel mai bun moment pentru realizarea unor investitii in domeniul imobiliar. Chiriile pentru birouri s-au stabilizat, potentialul de crestere a sectoarelor de retail si de locuinte este la cel mai ridicat nivel de pana acum, si in plus investitiile straine in zona imobiliara se vor majora odata cu apropierea aderarii Romaniei la UE", conchide raportul Colliers.