Turcia - scandal fotbalistic in care au intrat, fara voia lor, si doi antrenori romani

Fotbalul din Turcia a fost cuprins de febra blaturilor, dupa ce presa a dezvaluit marti ca mai multe partide din campionatul trecut au fost trucate, astfel incit echipele Rizespor si Sebatspor sa scape de retrogradare. Victima acestor blaturi a fost Bursaspor, echipa antrenata in primele 12 etape de Gheorghe Hagi.

In acest scandal mai sint amestecati fotbalistul Sergen Yalcin si formatia Besiktas, care l-a avut pe banca tehnica pe Mircea Lucescu. Presa sustine ca “vulturii” au pierdut cu buna stiinta partidele cu Sebaspor (scor 0-2) si Rizespor (scor 0-1), pentru ca aceste formatii sa ramina in primul esalon valoric.

Informatiile difuzate de presa privind trucarea unor meciuri au dus la declansarea unei anchete de catre Comisia Juridica din Federatia Turca de Fotbal (TFF). Deocamdata, aceasta actiune a comisiei vizeaza partidele Diyarbakirspor-Samsunspor (scor 1-3), Caykur Rizespor- Akcaabat Sebatspor (scor 0-1) si Caykur Rizespor-Besiktas (scor 1-0).

Cele trei meciuri au trezit suspiciuni in urma ascultarii unor convorbiri telefonice intre membrii unei structuri mafiote, condusa de Sedat Peker si implicata in trucarea rezultatelor. Cotidianul “Star” scrie ca federatia va colabora cu politia si cu alte persoane implicate, printre care si fostul arbitru de centru Ali Aydin.

Acesta a declarat ca, in perioada cind activa, oficialul unui club i-a oferit bani pentru a contribui la aranjarea unui meci. Aydin este presat acum de presedintii cluburilor Genclerbirligi si Malatyaspor sa dezvaluie numele celui care i-a facut oferta.

Scandalul nu este ignorat nici de Mehmet Ali Sahin, vicepremierul Turciei. “Nu putem ramine spectatori cind aceste structuri mafiote folosesc sportul in favoarea lor. Va fi infiintata o comisie care sa cerceteze astfel de cazuri”, a declarat Sahin.

“Sergen paria pe cai, nu pe meciuri!”

Presa din Turcia implica echipa Besiktas, antrenata pe atunci de Mircea Lucescu, in doua meciuri din sezonul trecut: Bursaspor-Besiktas 0-1 si Rizespor-Besiktas 1-0. Jocurile mafiei din fotbalul turcesc erau facute sa retrogradeze formatia din Bursa, pregatita la inceputul sezonulul de Gica Hagi si la care evoluau Bogdan Vintila, Iulian Miu, Cornel Frasineanu si Ionel Ganea.

Doar Miu si Frasineanu mai sint legitimati la “crocodili”, ajunsi in liga secunda.

“Nu cred nimic din aceste speculatii. Sint reactiile unora care se simt nedreptatiti. Era normal sa invingem Bursa, doar cu un sezon inainte pierdusem o singura data, la Diyarbakir, in 58 de meciuri. La partida cu Rizespor (n.r. - o contracandidata la retrogradare a celor din Bursa) a fost o atmosfera infernala. Am fost batuti, inclusiv cu pumnii si cu picioarele! A fost un meci nebun.

In plus, meciul s-a disputat la sfirsitul sezonului, iar cei mai buni jucatori ai mei, Cordoba, Pancu, plecasera la casele lor. Nici Sergen n-a evoluat atunci”, ne-a declarat ieri Mircea Lucescu.

Despre mijlocasul Sergen Yalcin se stie ca este un parior impatimit si, totodata, omul de legatura al mafiei din fotbalul turcesc la Besiktas. “Sergen paria pe cai, ciini, nu pe meciuri de fotbal... Nu cred sa fi facut ceva murdar”, a incheiat actualul antrenor de la Sahtior Donetk.

Fotbalul, mai important ca familia

Intr-un interviu acordat cotidianului “Milliyet”, Gheorghe Hagi, antrenorul echipei turce Galatasaray Istanbul, n-a facut nici o referire la scandalul in care este implicata fosta sa formatie. In schimb, tehnicianul roman a marturisit ca fotbalul este mai important decit familia. “Iubesc fotbalul, iar familia mea stie acest lucru”, a declarat antrenorul.

Hagi a subliniat ca se ghideaza dupa filozofia lui Fatih Terim, fostul antrenor al “ros-galbenilor”, al carui obiectiv este intotdeauna victoria.

Luminita Grigore, Daniel Contescu