Peste opt sute de militari din batalionul scotian Black Watch sunt mutati langa Bagdad. Ei vor lua locul trupelor americane pentru ca acestea sa se poata regrupa in vederea unei ofensive de proporti in punctele fierbinti, cum e Fallujah. In paralel, Pentagonul, a anuntat ca are in vedere marirea contingentului sau din Irak.

Trupele britanice care-si au baza la Basra sunt in drum spre Bagdad, dar, din motive de securitate, nu se cunoaste nici traseul pe care se deplaseaza, nici punctul lor de destinatie.

Numarul total al militarilor din batalionul scotian The Black Watch trimisi sa inlocuiasca trupele americane la sud de Bagad va fi de 850, dar nu se stie cati dintre ei sunt mutati astazi.

Puncte fierbinti din Irak

Cel mai probabil soldatii vor fi amplasati in asa numitul triunghi al mortii, extrem de violent, care include si enclavele sunite Iskandariah, Latifiah si Mahmudiah.

Batalionul britanic este devansat de un grup de recunoastere, fiind sprijinit totodata de circa 350 de tehnicieni, personal logistic si medical.

Decizie controversata in Marea Britanie

Masura, care ar urma sa fie temporara, a provocat mari controverse in Marea Britanie, criticii premierului Blair spunand ca ar fi o decizie menita sa-l sprijine pe presedintele Bush.

Tony Blair a promis ca batalionul Black Watch va fi acasa de Craciun.

Asta nu inseamna insa ca locul lor nu ar putea fi luat de alte trupe britanice, mai ales in cazul in care soldatii americani s-ar vedea impotmoliti la Fallujah mai mult decat anticipeaza.

Riscuri noi

Transferul trupelor britanice, chiar si temporar, le aduce in linia intai a frontului, dupa calmul relativ de care s-au bucurat in regiunea Basra. Incidentele in care au fost implicate au fost rare, cum e cel de ieri, cand un grup a tras asupra unui grup de soldati.

Basra, un oras pasnic in comparatie cu alte puncte din Irak

Purtatorul de cuvant al fortelor britanice din zona, capitanul Hisham Hallawi, explica atitudinea acestora in raport cu civilii: "In sudul Irakului am lasat in sarcina irakienilor rezolvarea unor probleme minore. Am facut apoi in asa fel incat irakienii insisi sa-si solutioneze propunerile care tin de treburile curente.

Prezenta noastra aici are drept scop oferirea de sprijin politiei irakiene si Garzii nationale. Intervenim doar atunci cand ni se cere ajutorul sau cand asupra noastra se trage."

Posibila suplimentare de trupe in vederea alegerilor

Faptul ca trupele britanice sunt aduse in sprijinul celor americane dovedeste odata in plus ca situatia din Irak e departe de a fi tinuta sub control, cu atat mai grav cu cat in ianuarie ar urma sa aiba loc alegeri.

Este si motivul pentru care generalul John Abizaid, care raspunde de ansamblul operatiunilor din Irak, afirma acum ca este nevoie de marirea efectivelor fortelor de securitate.

Pentagonul spera ca aportul de soldati suplimentari va fi asigurat chiar de Irak, insa o serie de oficiali de rang inalt recunosc ca va trebui probabil ca unele unitati americane sa ramana in Irak dincolo de termenul convenit.