Knesset-ul a aprobat planul Sharon de evacuare a coloniilor evreiesti

Parlamentul israelian a aprobat, marti seara, planul premierului Ariel Sharon de retragere a coloniilor evreiesti si a trupelor din Fisia Gaza, destinat sa puna capat in 2005 unei perioade de 37 de ani de colonizare evreiasca in acest teritoriu. Planul a fost aprobat cu 67 de voturi “pentru”, contra 45 de voturi negative si sapte abtineri. Planul prevede evacuarea a 8.

000 de colonisti si a fortelor israeliene din 21 de enclave din Fisia Gaza, precum si a altor patru implantari izolate din nordul Cisiordaniei.

Israelul va mentine controlul asupra granitelor cu Fisia Gaza, a coastelor maritime si a spatiului aerian corespunzator regiunii. Potrivit unui proiect votat luni de cabinetul lui Sharon, fiecare familie evacuata va primi compensatii materiale de 350.000 de dolari.

Evacuarea coloniilor respective este prevazuta a se realiza in etape, fiecare urmind a face obiectul unui vot in guvern. Acest proces este estimat sa se incheie la sfirsitul lunii septembrie 2005.

Sprijin de la opozitie

Aprobarea a fost obtinuta datorita sprijinului opozitiei de stinga, in timp ce o mare parte a deputatilor de dreapta, inclusiv din partidul lui Sharon, Likud, precum si reprezentantii formatiunilor ultrareligioase si de extrema-dreapta au votat contra.

Impotriva planului de evacuare au votat si doi membri ai cabinetului Sharon, Uzi Landau, ministru fara portofoliu, si Michael Ratzon, viceministrul securitatii interne, cei doi fiind demisi marti de premierul israelian. Landau si Ratzon sint membri ai Likud si faceau parte dintre “rebelii” ostili evacuarii din Fisia Gaza a colonistilor evrei.

Fisuri in partid

Mai mult, premierul israelian a respins cererea a patru dintre ministrii sai, privind organizarea unui referendum asupra retragerii din regiune. Ministrul finantelor, Benjamin Netanyahu, si alti trei ministri, Limor Livnat, Yisrael Katz si Danny Naveh, i-au acordat lui Sharon un ragaz de doua saptamini pentru a convoca referendumul, amenintind ca, in caz contrar, vor demisiona.

In parlament, ei au votat pentru aprobarea planului de retragere din Gaza, dar si-au conditionat votul de anuntarea plebiscitului. O eventuala demisie a lui Netanyahu, care este principalul rival al lui Sharon in Likud, si a celorlalti ministri va face aproape inevitabila reaprinderea luptei pentru suprematie in sinul partidului si chiar convocarea de alegeri anticipate.

O alternativa ar fi formarea unei coalitii de guvernare cu laburistii, care sprijina planul de evacuare unilaterala a Fisiei Gaza. Ariel Sharon a declarat cotidianului “Yediot Aharonot” ca va reusi sa evite alegerile anticipate. “Va fagaduiesc ca vom avea o coalitie de guvernamint care va continua sa conduca tara”, a afirmat premierul cotidianului.