Ambulanta care l-a transportat pe Vlad Tudor, copilul pierdut la Manastirea Cocos si gasit dupa 6 zile, la Spitalul Judetean de Urgenta Tulcea nu avea la bord medic specialist * Potrivit persoanelor care l-au gasit pe copil, pe ambulanta nu s-a luat nici o masura de resuscitare a copilului, asistenta medicala multumindu-se cu o constatare vizuala * Ipoteza ca Vladut era mort in momentul in care a

fost gasit este infirmata de noua persoane, care spun ca l-au vazut in viata * Paul Cojocaru i-a facut respiratie artificiala, masaj cardiac si facial, presopunctura la nivelul buzei superioare * El sustine ca a descaltat copilul de ciorapi, iar acesta era transpirat pe picioare, semn ca era inca in viata * Exista suspiciuni ca probele prezentate de politisti au fost falsificate * Toti martorii

aflati in preajma copilului cand a fost gasit sustin ca hainele acestuia nu erau murdare in halul in care au fost prezentate de politisti si procurori * Documentul remis publicitatii poarta semnatura sefului IPJ Tulcea, comisarul-sef de politie Baltag Nicolae; fraza cu fraza, comunicatul incearca sa demonteze toate obiectiile prezentate de reporterii ZIUA, astfel incat se creeaza impresia ca

demersul politistilor este un veritabil drept la replica

Ieri, seara, Inspectoratul de Politie al Judetului Tulcea a remis publicitatii un comunicat care dezvaluie, in subsidiar, intentia stravezie de musamalizare a anchetei in cazul copilului disparut de la manastirea Cocos si gasit dupa 6 zile de cautari. Documentul remis publicitatii poarta semnatura sefului IPJ Tulcea, comisarul-sef de politie Baltag Nicolae.

Fraza cu fraza, comunicatul incearca sa demonteze toate obiectiile prezentate de reporterii ZIUA, astfel incat se creeaza impresia ca demersul politistilor este un veritabil drept la replica. Dar si acela, prost facut.

In chiar prima fraza a documentului, seful IPJ trece sub tacere drama traita de familia copilului Vlad Mihail Tudor (4 ani si 8 luni), atunci cand s-a confruntat cu refuzul initial al Politiei de a interveni. In mod real, unchiul copilului, Victor Georgescu, a sunat la IPJ, duminica 17 octombrie, la ora 18.20 si la ora 19.05.

Nici la al doilea telefon, politistii nu si-au aratat intentia de a interveni pentru rezolvarea cazului, motivand ca masinile DPIR ar participa la o alta interventie, in Tulcea. Abia dupa ce o cunostinta a familiei Tudor, un personaj cu grad mare din Ministerul Apararii Nationale, a sunat la IPJ, Baltag a ordonat interventia.

Familia Tudor declara ca primul organ legal care a sosit la fata locului a fost un politist de la circulatie. La ora 21, si-au facut aparitia 16 politisti, 30 de jandarmi si un caine de urma.

Politia sustine ca operatiunea de cautare si salvare a copilului "s-a executat conform culorii desenate pe harta de stat major a IPJ Tulcea, pe o raza de aproximativ 2 kilometri, avand ca punct de plecare locul disparitiei".

si la aceasta afirmatie s-a incercat contracararea unei obiectii formulate de reporterii ZIUA, pe baza declaratiei martorilor oculari, si anume aceea ca politia nu a hasurat pe harta zonele scotocite sistematic. In comunicat se mai mentioneaza ca, miercuri 20 octombrie, in jurul orelor 9.30, au sosit cautatori voluntari si agenti de paza de la firma BGS din Bucuresti.

Nici un cuvant in plus despre activitatea acestora. in sfarsit, IPJ incearca sa acrediteze ideea ca a avut o activitate prodigioasa, prezentand pentru ziua de vineri 22 octombrie, rezultatele verificarilor: 34 de bolnavi psihic, 49 de recidivisti, 15 calugari, 15 muncitori de la manastire, 5 padurari si 5 suspecti din evidentele politiei.

Pentru ziua de sambata 23 octombrie, raportul IPJ mentioneaza faptul ca, la ora 12.00, "o echipa de voluntari venita de la Constanta a gasit copilul la circa 5,6 kilometri lineari de locul in care a disparut. Echipele se deplaseaza la locul unde a fost gasit minorul, pentru cercetarea la fata locului. In aceeasi seara se incearca refacerea unui traseu probabil cu cainele de urma".

Nici o vorba despre refuzul comisarului Baltag de a accepta ca familia sa participe la refacerea drumului cu un caine specializat. Mai mult, acelasi comisar a ascuns opiniei publice ca tatal copilului, Constantin Tudor, a reclamat faptul ca, in cadrul cercetarilor pe teren, politistii au folosit un caine clasat.

De asemenea, nici o vorba despre probele care atesta ca rapa in care a fost gasit Vladut a mai fost scotocita. Oricum ar da-o, politistii sunt intr-o culpa incredibila.

Pachetul de tigari

Incompetenta probata pe fapte nu-i absolva de vina, nici in cazul rataciri copilului, nici in cel al rapirii. Insa verdictul lor partial, anume acela ca Vlad Tudor s-a ratacit prin padure, neexistand probe care sa acrediteze ipoteza rapirii, este total eronat din punct de vedere logic.

Surse autorizate din medicina legala au declarat pentru reporterii ZIUA ca singurul fapt cert in ancheta este acela ca Vladut a murit de inanitie si soc hipotermic. Insa din cauza mortii nu se poate infera logic faptul ca micutul a fost sau nu a fost rapit.

Chiar si medicii legisti care au intervenit pana in prezent in derularea anchetei confirma faptul ca socul hipotermic ar fi survenit cu mai multe zile in urma. Insa acest fapt induce ideea ca minorul ar fi fost imobilizat in acelasi loc. Rudele si ceilalti cautatori se jura ca rapa in care a fost gasit, sambata, Vlad Tudor, a fost strabatuta de 4 ori.

Mai mult, politia tulceana se afla in posesia unei probe indubitabile. Agentii Protguard si antrenorul de carate al copilului, Paul Cojocaru, au descoperit la fata locului un pachet de tigari LM, desigilat dar neinceput, la doar cativa metri de locul in care zacea Vlad Tudor.

Politia a preluat proba si a stabilit, pe baza investigatiilor, ca un agent de la firma bucuresteana BGS l-a pierdut in ziua de joi. Aceste circumstante atesta ca zona a mai fost strabatuta, insa au fost ascunse de politistii tulceni, care vor sa se culce pe urechea dreapta, mai abitir decat au facut-o in perioada de cautari.

Aceiasi politisti au declarat la o conferinta de presa organizata, in urma cu doua zile, la sediul IPJ Tulcea, ca ipoteza rapirii a cazut. Baltag a declarat ca Vlad Tudor nu a fost detectat de aparatura specializata a elicopterelor de interventie, datorita faptului ca ar fi fost acoperit de frunze. Evidentele si declaratiile celor care l-au gasit infirma o asemenea ipoteza hazardata.

Mai mult, la musamalizarea anchetei si-au anuntat concursul si procurorii tulceni. Astfel, prim-procurorul Parchetului de pe langa Tribunalul Tulcea, Maria Axinte, a respins, in urma cu doua zile, ipoteza rapirii lui Vlad Tudor, invocand faptul, nu tocmai concludent, ca acesta nu prezenta urme de violenta si ca familia sa a ajuns intamplator la Cocos.

Ca si cum, singura ipoteza posibila este aceea ca cineva din Constanta a urmarit familia cu scopul de a-l sechestra pe Vladut. Nimic mai fals in aceasta prezumtie. Se pare insa ca autoritatile sunt interesate doar de imaginea lor publica, chiar daca pentru salvarea acesteia trebuie sa tainuiasca probe, sa prezinte concluzii preliminare neargumentate sau, atentie, sa falsifice evidentele.

Incompetenta criminala a politistilor tulceni

Cand se scuza, politia tulceana se auto-acuza. In cadrul conferintei de presa mentionate, seful IPJ Nicolae Baltag a dat publicitati mai multe fotografii care atesta "prodigioasa activitate". Prima fotografie surprinde hainele copilului, dupa ce a fost gasit. Tricoul verde cu alb este murdar doar in partea superioara, de jur imprejurul gatului.

In partea inferioara, obiectul de vestimentatie arata ca dupa o zi de plimbare pe strazile Constantei, ba chiar mai bine. Nici o urma evidenta de murdarie sau de noroi in zona abdomenului. Blugii insa sunt murdari de noroi, in zona genunchilor si a turului. Mansetele sunt chiar curate.

De-a dreptul contrariant, ciorapii albi ai copilului sunt extrem de murdari, ca si cum acesta ar fi umblat descaltat prin noroi. Insa talpa interioara a pantofilor maron este curata, marca inscrisa cu alb fiind absolut impecabila. Paul Cojocaru sustine ca probele prezentate in fotografiile IPJ nu corespund cu cele vazute atat de el, cat si de alte 9 persoane.

"Ciorapii nu erau asa de murdari, pentru ca eu i-am scos din picioarele copilului, atunci cand ne aflam in drum spre spital. Blugii erau murdari doar pe partea stanga, cum a fost intins copilul in vagauna. Cel putin, eu nu am remarcat sa aiba urme de noroi in zona genunchilor. De altfel, curatenia hainelor ne-a socat pe toti", declara antrenorul de carate al copilului.

Fotografia a fost remisa publicitatii, pentru a proba afirmatia ca hainele copilului nu au fost curate, asa cum au declarat cei care l-au gasit, ci de-a dreptul murdare. Pe baza murdariei hainelor, autoritatile tulcene au pretentia de a clasa cazul si de a respinge total ipoteza rapirii. Alte trei persoane care l-au vazut pe Vlad Tudor in drum spre spital confirma declaratia lui Paul Cojocaru.

A doua fotografie este o harta, pe care este reprezentat locul in care a fost gasit copilul, precum si miscarile de trupe in cele cateva zile de cautare. Desi IPJ a retinut, naiba stie cum, ca agentii firmei Protguard au masurat din ochi distanta gasind ca aceasta este de 5,6 kilometri in linie dreapta, harta demonstreaza ca locul in care a fost gasit copilul se afla la cel mult 3 kilometri.

Potrivit hartii de lucru, joi, 21 octombrie, un elicopter de la Unitatea de Aviatie Speciala a DPIR a survolat zona intre orele 10.30 si 14, fiind mentionat la jumatate de kilometru de rapa in care a fost gasit copilul. Cu o zi in urma, acelasi elicopter a survolat zona pe timp de noapte, folosind sistemele de detectie. La alti doi kilometri, a survolat un elicopter de la Petromar.

Harta politiei deschide doua variante: or copilul a fost rapit si depus in rapa in noaptea de vineri spre sambata, or a fost acolo de la declansarea socului hipotermic (probabil de marti, daca ar fi fost sub cerul liber in tot acest timp). Daca ultima varianta este corecta, politistii dau dovada de o incompetenta crasa, nereusind sa-l gaseasca pe copil in timp util.

Daca prima ipoteza este corecta, atunci politistii dovedesc o incompetenta de-a dreptul criminala, in incercarea de a musamaliza ancheta.

Verdict- Malpraxis urmat de o crima ce se vrea musamalizata

Vadit afectat de turnura pe care au luat-o lucrurile din punct de vedere oficial, Paul Cojocaru - antrenorul de Quan-Khi-Dao al lui Vlad Tudor, s-a hotarat sa incerce sa ne ajute sa aflam adevaratele imprejurari in care a fost gasit copilul si imprejurarile in care acesta a decedat. Paul Cojocaru este antrenor de Quan "Khi-Dao de 14 ani, si are centura neagra cu un dan.

Examenele pe care le-a dat la Federatia Nationala de Carate pentru a-si castiga statutul de maestru au durat, fiecare, cate 9 ore, o componenta primordiala a acestora fiind tehnicile de prim ajutor si de salvare.

Antrenorul poseda cunostinte temeinice de medicina traditionala chineza, iar trupul uman, reflexele, resursele si limitele sale au fost aprofundate in amanunt in cei 14 ani de practicare a acestei arte. Cojocaru crede ca este scandalos, ca IPJ si personalul medical al Spitalului de Urgenta Tulcea sa incerce musamalizarea unui caz de rapire a unui copil urmat de decesul acestuia.

Incompetenta ambelor parti - politistii si medicii de la urgenta din Tulcea - a fost clar dovedita de declaratiile martorilor care au fost prezenti in momentul identificarii copilului. Degeaba se incearca fabricarea probelor, fapt penal si pedepsit de lege, deoarece in pofida afirmatiilor facute de sefii politiei si de medicii de la Urgenta, nu chiar toata lumea este proasta.

Dovezile din teren intaresc definitiv aceasta pozitie. Paul Cojocarul a avut bunavointa sa ne declare, ieri, exact cum au decurs cautarile, precum si momentul gasirii copilului si tot ce a urmat.

Copilul a miscat cand a fost strigat

Declaratiile sale sunt de-a dreptul socante in raport cu concluziile partiale ale anchetei, mai ales ca motivatia acestuia a fost cat se poate de simpla. Tata a doi copii, Cojocaru a ramas siderat de felul in care realitatea a fost atat de tare deformata de autoritatile implicate in cercetarea cazului.

Inca din primele momente de cand a fost identificat copilul in rapa, antrenorul de Quan-Khi-Dao a observat ca micutul traia. Omul poate jura si pe Biblie ca Vladut era viu in momentul in care a fost gasit. Competentele sale in tehnicile de prim ajutor si salvare exclud posibilitatea ca acesta sa fi confundat un cadavru cu un om viu.

Cojocaru ne-a spus ca, daca observa ca micutul era mort, nici nu-l atingea, astepta sa vina politia si legistii. "Cand l-am vazut, m-am apropiat repede de el. L-am strigat pe nume. A miscat manuta si a deschis ochii. Imediat l-am luat in brate si am inceput sa-i fac masaj facial si respiratie gura la gura. Respira greu, dar traia. Avea cateva musculite in ureche si i le-am scos.

L-am udat cu Coca-Cola pe fata, deoarece apa nu aveam. A miscat limba incercand sa se hidrateze. L-am dus personal pe brate, am ajuns la o exploatare forestiera de unde am luat o Dacie Papuc pana la Manastire. Pe drum i-am facut masaj cardiac si l-am hidratat cu propria mea saliva. Intre timp actionam prin presopunctura asupra unui punct aflat imediat sub nas, in vederea evitarii vreunui infarct.

De la Manastire, copilul a fost luat de o alta masina si l-am pus in bratele tatalui sau. Pe langa noi a trecut la un moment dat o Salvare, o masina Dacia break cu numere de Tulcea, dar nu a oprit la semnalele noastre disperate. In drum catre Spitalul Tulcea, eu fiind in spate ii faceam copilului masaj la picioruse.

Cand a fost descaltat de pantofiori si de ciorapei, Vladut avea piciorusele transpirate si reci. Transpirase - un mort nu transpira. La un moment dat, inainte de ne intalni cu salvarea super-utilata cu care s-au laudat cei de la Spitalul de Urgenta, copilul se muiase. In momentul in care masina in care eram s-a intalnit cu salvarea, a fost facut transferul.

Asistenta din salvare a spus chiar din primele secunde ca micutul era mort. Ca si cum nu era de ajuns, individa a afirmat ca era mort de 24 de ore. In masina superutilata a Salvarii nu era nici un medic. Era doar asistenta. Singura masura luata a fost punerea pe fata copilului a unei masti de respiratie, dar care nu se stie daca era conectata la vreo butelie de oxigen".

Cu toate ca autoutilitara Salvarii era dotata cu tot ce trebuia, nu a avut cine sa foloseasca defibrilatorul sau celelalte instrumente de prim ajutor. Nimeni nu a pomenit pana acum de faptul ca pe Salvare nu a fost un medic specialist. La spital, medicul care trebuia sa fie pe salvare se juca pe calculator, intr-un gest de indiferenta totala.

Copilului i-au fost facute mai multe injectii, una in inima si doua in zonele inghinale. Fara succes, Vlad Tudor fusese pierdut definitiv.

Alte cateva amanunte importante, amintite de Cojocaru si trecute cu vederea de politistii care incearca din rasputeri musamalizarea cazului, sunt legate de acel enigmatic pachet de tigari marca L&M, gasit intact la numai cativa pasi de locul unde a fost descoperit copilul. La fel si crucea improvizata din doua crengute, gasita sub capul copilului.

Adrian CARLESCU, Doru COPOT