Chiar daca abia ieri s-a dat startul campaniei electorale, iar legea interzice partidelor politice sa utilizeze banii publici pentru a-si face propaganda in vederea castigarii alegerilor, pentru liderii PSD se pare ca aceste lucruri nu au reprezentat nici o apasare.

Sub pretextul prezentarii unei "Carti albe a guvernarii", Cabinetul Nastase a publicat pe bani publici un volum de peste 200 de pagini, intitulat "Romania in anul 2004". Pe prima pagina troneaza un grafic care prezinta evolutia Produsului Intern Brut din '90 pana in 2004, cu o comparatie sugestiva intre perioada 1997-2000 si cea a guvernarii PSD.

Inca din introducerea semnata "Cu sinceritate, Adrian Nastase, prim-ministru al Guvernului Romaniei" razbate izul electoral al documentului. Premierul face referire la angajamentele asumate si indeplinite de PSD, aruncand anatema pe guvernarea PNL-PD (n.r.

- creand deliberat confuzie, fara a mentiona nicaieri ca este vorba, de fapt, de fosta guvernare CDR), care a fost incapabila sa gestioneze tara.

Dupa aproape 200 de pagini de cifre si grafice, pe care Mircea Geoana, candidatul PSD la functia de premier, obisnuia sa le arate la emisiunile televizate, pentru a nu fi obligat sa explice ceea ce nu intelegea, volumul se incheie cu o comparatie mai larga intre PSD si "Guvernul PNL-PD".

In timp ce actualul partid de guvernamant se lauda ca a sporit veniturile familiale asigurand un trai mai bun romanilor, permitandu-i modernizarea si extinderea locuintei, pana la cresterea substantiala a rezervei de alimente din camara si a sumelor de bani economisiti la banci, cartea publicata de Guvern sugereaza exact contrariul in ceea ce priveste situatia nivelului de trai in perioada

1997-2000. In final, autorii volumului nici macar nu se mai obosesc sa disimuleze faptul ca lucrarea este, de fapt, o "lucratura" electorala. "...

Ramane ca cetatenii sa compare rezultatele celor doua guvernari - PSD si, respectiv, PNL-PD - si, pe 28 noiembrie 2004, sa-si exprime, prin vot democratic, optiunea privind forta politica in masura sa le conduca destinele pentru urmatorii patru ani", se arata in document. Si, pentru cei mai grei de cap, spre a evita orice risc, autorii raportului (n.r.

- Cancelaria primului-ministru) ii indeamna pe cititori, cat se poate de clar si de direct, cu cine sa voteze: "Avem convingerea ca o judecata obiectiva, bazata pe fapte, si nu pe vorbe demagogice, nu poate sa conduca decat la un singur raspuns: Adrian Nastase - presedinte si Partidul Social Democrat la guvernare". Si toate aceste indemnuri pe banii publici.

Referitor la propaganda electorala care i se face lui Adrian Nastase si PSD-ului pe bani publici, seful Cancelariei primului-ministru, Alin Teodorescu, a dat o explicatie cel putin penibila. El a declarat ca fraza respectiva a fost strecurata, fara sa stie de catre cine, dupa ce el si-a dat avizul final pentru publicarea volumului.