Pe zi ce trece, dolarul pierde tot mai mult teren in fata euro, conturand-se o evolutie la care nimeni nu se astepta la momentul lansarii monedei unice europene. Dupa o saptamana in care dolarul a doborat record dupa record in scaderea in fata euro, ieri, la New York, un euro se cumpara cu 1,2779 dolari, in crestere cu 0,19% fata de nivelul din ziua anterioara.

Performantele slabe ale economiei americane, cresterea pretului mondial al titeiului si incertitudinile legate de alegerile prezidentiale din SUA sunt motivele cel mai des invocate pentru caderea libera a monedei americane. In ce priveste evolutia viitoare a dolarului, analistii spun la unison ca acesta va continua sa scada, cel putin pana la finele anului in curs.

Cat de mult? Estimarile merg pana la un maxim de 1,35 dolari la un euro. Cat despre momentul in care moneda americana ar putea deveni din nou egala euro, nimeni nu se pronunta: sa se produca mai intai o stabilizare a cursului de schimb, si-om mai vedea pe urma.

Radu Craciun, analist-sef ABN Amro:

Peste sase luni, un euro ar putea sa se cumpere cu 1,35 dolari

"In ce ne priveste, estimarile de curs se fac la Londra. Ieri (n.r. - marti), ne-au trimis un buletin in care si-au schimbat semnificativ previziunile legate de evolutia dolarului fata de euro.

Daca, anterior, cei de la Londra previzionau pentru jumatatea anului viitor un curs euro/dolar de 1,15, noile previziuni arata ca peste 6 luni un euro ar putea sa se cumpere cu 1,35 dolari, nivel care ar putea fi pastrat chiar si dupa aceasta perioada.

Deficitele Statelor Unite ale Americii au ajuns la niveluri-record si, indiferent cine va castiga alegerile, va avea nevoie de o perioada destul de lunga de timp pentru a le aduce sub control.

Singurele sanse ca dolarul sa castige teren in cursa cu euro sunt niste rezultate spectaculoase ale economiei Statelor Unite ale Americii, care ar face ca investitorii straini sa se intoarca catre piata de capital americana. Intrarile de capital sunt mici si nu asigura acoperirea deficitului comercial.

Sansele sunt insa mici, mai ales daca ne uitam la ce se intampla pe piata petrolului, unde pretul barilului creste. Este destul de greu sa obtii rezultate spectaculoase in aceste conditii".

Dragos Iliescu, director Trezorerie Garanti Bank:

Cand se va opri cresterea pretului petrolului, se va opri si caderea dolarului

"Deprecierea dolarului fata de euro va continua pana la 1,3. Principala cauza este pretul petrolului, care, desi nu a mai ajuns la 55 de dolari pe baril, s-a oprit la 50-52 dolari pe baril. Astfel, fata de ce s-a prevazut in bugetele din SUA si Europa, cotatia este aproape dubla.

Asadar, pentru a tine in frau inflatia in zona euro, moneda europeana trebuie sa-si mentina paritatea fata de baril, lucru care este controlat de bancile centrale din Europa care cumpara in cantitati mari euro. Cursa se va opri, deci, in momentul in care se va opri cresterea pretului la petrol".

Aurelian Dochia, analist BRD-SocGen:

Dolarul prezinta un risc mai ridicat decat euro

"Raportul dintre dolar si euro este determinat de evolutia economica din Statele Unite si Europa. SUA se confrunta cu probleme grave legate de deficitul comercial si de cel bugetar. Aceste doua elemente determina investitorii sa se uite comparativ la cele doua monede si sa considere ca dolarul prezinta un risc mai ridicat. Acest lucru a determinat vanzari masive de dolari in ultima perioada.

Mai mult, nu trebuie ignorat ca economia SUA s-a dovedit mai vulnerabila decat economia din zona euro. Pana unde va merge, e greu de spus. Totusi, ma astept ca in perioada urmatoare sa aiba loc o stabilizare a dolarului la acest nivel".

Cristian Sporis, director arbitraj Raiffeisen Capital &Investment

O sa se ajunga la un dolar atat de slab ca SUA vor fi obligate sa scumpeasca importurile

"Ideea este ca deficitul comercial al SUA a crescut atat de mult incat deprecierea monedei americane nu mai este surprinzatoare. Exista tot felul de scenarii, iar unul dintre acestea este ca dolarul va ajunge la cel mai mic nivel pe care l-a inregistrat vreodata (in primavara acestui an) de 1,2930 dolari la un euro.

Deci, in principiu, ne asteptam ca deprecierea dolarului sa ajunga la acest nivel. Daca va trece de acest prag psihologic, nu va mai avea nici un motiv sa se opreasca, dar in mod normal n-ar trebui sa depaseasca acest nivel. Cat despre revenirea dolarului, sa nu uitam ca economia americana creste mai mult decat economia europeana, inflatia este mai mica in SUA decat in Europa.

Pe de alta parte insa, importurile, din zona Asia mai ales, le dau peste cap americanilor deficitul de cont curent. Pana la urma, o sa se ajunga la un dolar atat de slab incat americanii vor fi obligati sa scumpeasca importurile, astfel incat consumul sa se indrepte spre productia autohtona. De aici va veni semnalul aprecierii dolarului fata de euro.

Cand se va intampla acest lucru, este greu de spus, atata timp cat nu stim nici ce se va intampla pe piata petrolului".

Lucian-Liviu Albu, director Institutul de Prognoza Economica:

Deprecierea dolarului va continua doar pana la sfarsitul acestui an

"Deprecierea dolarului va continua pana dupa alegerile prezidentiale din SUA, dar nu mai departe de sfarsitul acestui an. Vorbind pe termen mai lung, stabilizarea situatiei din Irak, reechilibrarea pietei titeiului, stoparea deficitului comercial al SUA si depasirea "crizei pasagere" din domeniile asa-numitei "noi economii" vor influenta pozitiv stabilizarea dolarului in raport cu euro.

In opinia mea, acestea se vor realiza in cursul anului viitor. In caz contrar, dar putin probabil, s-ar putea intra intr-un proces de criza cu o durata mai lunga, care ar avea consecinte nefaste pentru comertul si economia mondiale. Din primul trimestru al anului viitor, dolarul isi va mai reveni.

Problema nu este insa de a ajunge euro din urma, ci aceea a unei relative stabilizari a raportului dintre cele doua monede.

Pe termen lung, factorul decisiv de stabilizare a raportului dintre euro si dolar il va constitui tendinta de convergenta (in care Uniunea Europeana crede) intre nivelurile de performanta si productivitatea din cele doua mari zone economice ale lumii, de diminuare a diferentialului, actualmente inca persistent intre cele doua entitati economice majore ale lumii".