"Pana in luna aprilie 2006 nu putem avea un cutremur catastrofal, de peste 7 grade pe scara Richter.

Dupa aceea, nu stiu ce se va intampla, deoarece va actiona un nou sistem tectonic, declansat de India-Africa, dar, in acest moment, este foarte important sa anticipam ce se va intampla pana atunci", a declarat Gheorghe Marmureanu, directorul Institutului National de Fizica a Pamantului, invitatul special al sedintei de Guvern de ieri.

El a tinut, totusi, sa precizeze ca aceasta schimbare nu inseamna neaparat ca vor urma cutremure distrugatoare, insa este greu de prevazut acum evolutia miscarilor seismice dupa 2006. Pe de alta parte, Marmureanu a pus accentul pe imbunatatirea sistemelor de avertizare inainte de producerea unor cutremure, astfel incat sa se limiteze la maximum numarul de victime si pagube materiale.

"Deja a intrat in discutie un proiect de lege care ii va obliga pe constructori sa monteze niste dispozitive fabricate in Romania, cu dimensiunile de vreo 20 cm, pentru toate constructiile care vor fi ridicate.

Aceste dispozitive costa cam 180-200 de dolari bucata si ii vor avertiza pe beneficiari cu cateva zeci de secunde inainte de producerea unui cutremur", a precizat directorul Institutului National de Fizica a Pamantului.

Referindu-se la cutremurul care a avut loc in noaptea de miercuri spre joi, Marmureanu i-a informat pe membrii Guvernului ca ultima valoare calculata a fost o magnitudine de 6 grade pe scara Richter.

El a precizat ca miscarile care au precedat seismul au fost inregistrate cu 22 de secunde inainte de producerea acestuia, dar institutiile abilitate nu au putut fi avertizate, deoarece nu exista o legatura online cu distributiile de gaze si electricitate.

"La cutremurul din '77 unii oameni au murit carbonizati in propriile locuinte, desi acestea nu au suferit pagube majore, deoarece gazul nu a fost intrerupt si s-au produs incendii", a spus Gheorghe Marmureanu, care a solicitat ajutorul autoritatilor pentru instalarea unei structuri de avertizare online pentru distributiile de gaze si electricitate.

Marmureanu a mai precizat ca seismul care s-a produs recent a mai fost urmat de unele replici, insa nici una n-a depasit 2 grade pe scara Richter, multe dintre ele fiind inregistrate doar de aparatele de monitorizare.

El i-a avertizat pe romani ca, avand in vedere specificul zonei Vrancea, este posibil ca, in perioada urmatoare, sa se mai produca cutremure care nu vor depasi insa 6 grade pe scara Richter. "Populatia nu trebuie sa intre in panica. Aceste fenomene sunt normale avand in vedere ca traim intr-o zona cu risc seismic", a mai spus Marmureanu.

Tot legat de cutremurul din noaptea de miercuri spre joi, secretarul general al Guvernului, Eugen Bejinariu, a anuntat ca, in urma centralizarii informatiilor, nu au existat victime, pagube materiale sau defectiuni majore ale sistemului de distributie a gazelor.

Premierul Adrian Nastase a subliniat faptul ca sistemele de aparare civila trebuie sa functioneze cat mai eficient, iar cladirile vulnerabile ar trebui consolidate cat mai urgent. Concluzia premierului referitoare la aceasta situatie a fost insa de-a dreptul stupefianta: "Cutremurul a fost util, pentru ca astfel am verificat reactia institutiilor statului in astfel de situatii".

Adevarul, 29 oct 2004

Cel mai mare cutremur din Romania s-a produs exact acum 202 ani

Cel mai mare cutremur din Vrancea a fost inregistrat in 26 octombrie 1802, si a avut magnitudinea de 7,9 pe scara Richter. In aparitia cutremurelor vrancene puternice s-a constatat o oarecare ciclicitate, intr-un secol producandu-se 2-3 cutremure cu magnitudine mai mare de 7 grade pe scara Richter. Cele mai mari cutremure ale secolului trecut au avut loc la un interval de peste 30 de ani.

10 noiembrie 1940

Un alt mare seism care a afectat Romania a fost inregistrat la 10 noiembrie 1940. Cutremurul, care a avut epicentrul in Muntii Vrancei, la o adancime de 150 de kilometri, a avut o intensitate de 7,7 grade pe scara Richter. Seismul s-a simtit pe o intindere de 80.000 de kilometri patrati si a distrus in intregime orasul Panciu.

Au fost puternic afectate constructiile amplasate in localitatile din zona epicentrala: Focsani, Galati, Barlad, Braila si Buzau. De asemenea, in Capitala s-a prabusit blocul Carlton, cel mai inalt al perioadei respective, iar peste 200 de persoane au fost ingropate sub daramurile imobilului. Alte zeci de cladiri inalte au suferit grave avarii, multe dintre ele prabusindu-se in 1977.

4 martie 1977

La 4 martie 1977, orele 21.20, un cutremur devastator a lovit partea de sud a Romaniei, reprezentand cel mai violent fenomen natural din tara, din secolul douazeci. S-au prabusit 33 de cladiri, 1570 de oameni si-au pierdut viata, striviti sau asfixiati sub daramaturi. Peste 11.300 de persoane au fost ranite, iar 33.000 de locuinte au fost avariate.

De asemenea, s-au inregistrat pierderi economice in valoare de aproximativ doua miliarde de dolari. Epicentrul s-a situat in Muntii Vrancei, la adancimea de 94 de kilometri, iar magnitudinea seismului a fost de 7,5 grade pe scara Richter. Intrucat era perioada cenzurii ceausiste, nu a fost dat publicitatii un raport amanuntit al distrugerilor.

Din cauza lipsei de informtaii, oamenii aflau ce se intampla de la martori si de la ce vorbeau altii. A fost cel mai cumplit dezastru natural suferit vreodata de romani.

30 august 1986

Cutremurul din 30 august 1986 nu s-a soldat cu pierderi de vieti omenesti si nici cu pagube materiale majore, desi a avut o intensitate de 7,1 pe scara Richter si s-a produs la o adancime de 140 kilometri.

30 mai 1990

La 30 mai 1990, s-a produs un nou seism cu o intensitate de 6,9 grade pe scara Richter, la o adancime de 80 de kilometri.

5 mai 1999

La 5 mai 1999, un seism cu magnitudinea de 5,5 grade pe scara Richter a zdruncinat cladirile din Bucuresti si din numeroase alte localitati ale tarii. La Constanta, seismul s-a simtit abia dupa ce in Bucuresti valul undelor seismice incetase sa se mai balanseze.

Dupa 12 zile, un nou cutremur s-a inregistrat in Vrancea, la o adancime de 110 kilometri, insa cu magnitudinea de 3,7 grade pe scara Richter.

Gardianul, 24 oct 2004