"In al doilea trimestru al acestui an au fost efectuate 2 milioane de tranzactii electronice la distanta, valoarea acestora depasind 8 miliarde euro. In Romania, aproape 29 miliarde de euro au fost tranzactionati utilizand instrumentele de plata cu acces la distanta, in ultimul an.

Numarul utilizatorilor de Home banking, Internet banking si Mobile banking s-a dublat de anul trecut, ajungand la 28.000.

Urmam un curs firesc de crestere, asemanator celui existent la nivel european" a declarat Liviu Nicolescu, Director al Directiei de reglementari si standarde in tehnologia informatiei, antifrauda si securitatea retelelor, in deschiderea Conferintei Convergenta Pietelor IT&C si Financiar-Bancara.

23 din cele 39 de banci active pe piata romaneasca pun la dispozitia clientilor 30 de instrumente de plata cu acces la distanta, de tip Internet Banking, Home Banking si Mobile Banking.

13 dintre instrumentele de plata cu acces la distanta au fost auditate din punct de vedere al securitatii in conformitate cu Ordinul 16/2003, alte 17 aplicatii de tip Internet Banking, Home Banking si Mobile Banking au primit avizul in conformitate cu Ordinul 218/2004.

Ordinul nr. 218/2004 privind procedura avizare a instrumentelor de plata cu acces la distanta de tipul aplicatiilor Internet Banking sau Home Banking, care abroga Ordinul 16/2003, se aplica bancilor din Romania si reglementeaza procesul de eliberare a avizului tehnic in conformitate cu prevederile Regulamentului nr.

4/2002, emis de Banca Nationala a Romaniei, privind tranzactiile efectuate prin intermediul instrumentelor de plata electronica si relatiile dintre participantii la aceste tranzactii. In conformitate cu noul Ordin, avizul se elibereaza in urma prezentarii unei opinii de audit intocmite de o o persoana certificata ca auditor de sisteme informatice - CISA.

In mod cumulativ, trebuie depusa la MCTI o declaratie care sa demonstreze impartialitatea auditorului fata de sistemele controlate.

Avizul eliberat de MCTI reprezinta dovada verificarii sistemului informatic al bancii, prin intermediul careia este oferit un instrument de plata la distanta, acesta trebuind sa indeplineasca cerinte minime de securitate precum: confidentialitatea si integritatea tranzactiilor, protectia datelor cu caracter personal, pastrarea secretului bancar, impiedicarea, detectarea si monitorizarea

accesului neautorizat in sistem, etc.

Instrumentele de plata la distanta permit utilizatorului accesul direct la fondurile sale, efectuarea de plati sau transferul de fonduri, cu ajutorul acestor instrumente putand fi obtinute informatii privind situatia conturilor si a operatiunilor realizate de catre utilizator.

In sesiunea de deschidere a conferintei au participat reprezentanti ai Bancii Nationale a Romaniei, ai Delegatiei Comisiei Europene, precum si ai Bursei de Valori Bucuresti. Conferinta, dedicata convergentei pietelor IT&C si financiar-bancara, se afla la cea de-a 8-a editie si a reunit numerosi reprezentanti ai institutiilor bancare si ai companiilor de comunicatii si tehnologia informatiei.