PRM si-a facut ieri publice listele de candidati pentru alegerile parlamentare. Fata de alte partide, peremistii nu au facut nici macar de forma vreun sistem de alegeri interne.

Listele au fost stabilite de la centru, ultimul cuvint revenindu-i lui Corneliu Vadim Tudor. O alta caracteristica a PRM este ca acest partid nu a prezentat listele Coalitiei pentru un Parlament Curat, pentru ca aceasta sa semnaleze eventuale incompatibilitati.

Dintre actualii parlamentari, lipsesc de pe noile liste 13 senatori si 13 deputati - ceea ce ar putea sa le dea emotii peremistilor mai superstitiosi din fire. Pe liste au ramas totusi numeroase personaje controversate.

Astfel, primul loc la Camera Deputatilor in judetul Bistrita Nasaud este ocupat de Ioan Aurel Rus - fost preot, exclus din rindurile clerului pentru ca a refuzat sa se conformeze atunci cind Sinodul Bisericii Ortodoxe le-a cerut preotilor sa aleaga intre politica si biserica.

La Cluj, cap de lista la Senat este fostul edil Gheorghe Funar, care a fost cercetat de Parchet pentru abuz in functie pe vremea cind era primar.

Au ramas si actualii deputati Ion Dolanescu si Irina Loghin, ale caror competente in materie legislativa au fost de multe ori contestate chiar de propriii colegi din Camera. La Constanta, locul trei la Camera Deputatilor este ocupat de Florea Spirea, fost cadru in SRI.

“Pina in 2000, cind a venit la putere actualul regim, am lucrat in SRI ca sef al Sectorului de Protectie la Constanta”, a recunoscut Spirea. O prezenta inedita pe liste este cea a lui Florin Huidu, tatal “circotasului” Serban Huidu, care ocupa locul patru pentru Senat la Bucuresti.

Interesant ca socrul lui Serban, Vintila Matei, a fost pina de curind membru PSD, fiind exclus din partid in urma unui “incognito” in Senat.

Intocmirea variantei finale a listelor a provocat turbulente in teritoriu, chiar daca acestea nu au fost semnalate in presa la fel de frecvent ca in cazul PSD sau al Aliantei D.A..

Astfel, la Galati, prezenta pe liste a senatorului Carol Dina a fost contestata de membrii mai vechi ai partidului. Patru dintre acestia au fost exclusi din PRM pentru ca i-au trimis o scrisoare lui Corneliu Vadim Tudor, in care cereau scoaterea lui Dina de pe liste.

In materialele trimise presei, PRM a facut parada de functii. Candidatii au fost prezentati intr-un mod diferit de alte partide, fiind trecuta in dreptul acestora si profesia.

Astfel, Corneliu Vadim Tudor se prezinta ca “scriitor”, Daniela Buruiana - “ziarist”, Mitzura Arghezi - “actor”, Constantin Dutu - “coregraf”, Dumitru Puzdrea - “jurist”.

Pe lista de Constanta apare si numele lui Dumitru Mocanescu, prezentat drept “realizator” pentru ca a lucrat in TVR inainte de revolutie. El declara ca reprezinta pe lista Blocul National Democrat, partidul-satelit al sindicalistilor BNS.

Exista si candidati cu profesii mai putin “academice”: Olguta Cocrea - “diriginte posta”, Stelian Suciu - “oficiant PTTR” sau Vasile Danila - “ofiter de politie” (mentiune destul de ciudata, avind in vedere ca politia este, in acest moment, demilitarizata, iar gradele au fost desfiintate).