O alianta politica, doua aliante electorale, 18 partide politice si 29 de organizatii ale minoritatilor si-au depus siglele electorale la BEC pentru participarea in alegeri.

Alianta politica este PNL-PD, iar cele electorale sunt Uniunea PSD + PUR si Alianta Populara Crestin Democrata. Pentru candidatii independenti, termenul de depunere a candidaturii la birourile de circumscriptie a expirat ieri.

Daca acestia nu au un semn electoral aprobat de BEC, dar indeplinesc toate conditiile prevazute de lege pentru validarea candidaturii, vor fi acceptati sa participe la alegerile parlamentare fara semn electoral.

De asemenea, pot participa la alegeri fara semn electoral si partidele legal constituite care au depus listele de candidati pana ieri. BEC a respins participarea in alegeri a Uniunii Civice Maghiare, Uniunii Secuilor din Romania, Asociatiei Etnice a Rusilor din Romania, Comunitatii Etniei Rromilor, Asociatiei "Liga Albanezilor“ din Romania si Asociatiei "Ofensiva Tinerilor“.

Potrivit legii, primele pe buletinul de vot vor fi tiparite listele partidelor parlamentare, ale aliantelor politice si electorale, dintre acestea ordinea lor fiind stabilita printr-o tragere la sorti facuta de presedintele BEC. Aceasta ordine pe buletinul de vot va fi valabila pentru toate circumscriptiile electorale.

Urmatoarele pe buletinul de vot vor fi partidele neparlamentare, aliantele electorale si politice dintre acestea si organizatiile minoritatilor nationale, in ordinea rezultata in urma tragerii la sorti facute de presedintele fiecarui birou electoral de circumscriptie.

Pana ieri dupa-amiaza, si-au inregistrat la BEC candidaturile pentru Presedintie 21 de pretendenti, dintre care 10 au fost validate.

Printre cele validate se numara candidaturile lui Adrian Nastase (Uniunea Nationala PSD + PUR), Traian Basescu (Alianta PNL-PD), Corneliu Vadim Tudor(PRM), Gheorghe Dinu (independent), George Becali (PNG), Marko Bela (UDMR), Marian Milut (Actiunea Populara), Petre Roman (Forta Democrata) si Raj Tunaru (Partidul Tineretului Democrat), Ovidiu Tudorici (Uniunea pentru Reconstructia Romaniei).

Si liderul PNTCD Gheorghe Ciuhandu si-a depus candidatura, dar ea a fost contestata. Potrivit legii pentru alegerea presedintelui Romaniei, partidele sau aliantele politice si candidatii independenti trebuia sa-si depuna candidaturile pana ieri la ora 24:00.

De asemenea, candidaturile validate pot fi contestate la BEC pana la 8 noiembrie, ora 24:00. Numele candidatilor la Presedintie sunt asezate pe buletinul de vot in ordinea depunerii candidaturilor la BEC. Primii trei care si-au depus candidaturile sunt Adrian Nastase, Traian Basescu si C.V. Tudor.

Dupa inventatorul "plugului care face dintr-un hectar doua“, a venit ieri sa se inscrie pentru sefia statului, Ion Cirnu, care a avut multe "idei de geniu“, printre care sa "inventeze biberonul cu mai multe orificii, un motor cu combustie interna, acordeonul-orchestra si o metoda de scoatere a epavei navei Rostock din Dunare“.

Dar "multiinventatorul de talie internationala“ – cum s-a prezentat, nu a avut semnaturile necesare pentru a candida. A vrut sa candideze, dar nu a stiut unde. "Pentru Presedintie sau Parlament, unde o fi, pentru popor“, a spus Ion Cirnu.

Si cetateanul din Rosiori, Ion Bancau, cel care a spus ca daca va castiga alegerile va ceda puterea regelui Mihai, s-a intors la BEC de data asta cu solutia castigatoare, aceea ca va "instala metrou in toata tara“.

Potrivit legii pentru alegerea Camerei Deputatilor si a Senatului, propunerile de candidati trebuia facute pe circumscriptii electorale si depuse pana ieri la birourile electorale de circumscriptie. Propunerile de candidati se fac sub semnatura conducerii partidelor sau aliantelor politice.

In cazul candidatilor independenti, ei trebuie sa fie sustinuti de cel putin 5% din numarul total al alegatorilor din listele permanente ale localitatilor din circumscriptia in care candideaza.

Lista de candidati trebuia insotita de declaratia de acceptare a candidaturii, de declaratia de avere semnata de candidat, precum si de o declaratie pe propria raspundere ca nu a facut politie politica. Candidaturile pot fi contestate pana la 8 noiembrie.

BEC a decis, ieri, ca partidele, aliantele si candidatii independenti trebuie sa imprime pe materialele electorale tiparite atat numarul total al obiectelor de acest tip, cat si numele agentului economic care le-a facut, iar numarul total trebuie declarat si Curtii de Conturi.

Hotararea BEC stabileste ca pe toate materialele electorale, inclusiv cele tiparite, sa fie inscriptionate denumirea formatiunii sau numele si prenumele candidatului independent. Materialele vizate sunt afise, ziare electorale, brosuri, carti postale, sepci si altele. Potrivit BEC, obiectivul principal este de a sti sumele cheltuite cu aceste materiale.

Biroul a mai stabilit ca se poate renunta la candidatura la Parlament pana la 7 noiembrie.

Biroul Electoral Central a decis ieri ca alcoolul va fi interzis in apropierea sectiilor de votare pe o raza de 500 de metri, in ziua alegerilor.

Potrivit hotararii BEC, in intervalul orar 7:00-21:00 al zilei alegerilor, este interzisa desfacerea bauturilor alcoolice in apropierea sectiilor de votare, pe o raza de 500 de metri, a precizat purtatorul de cuvant al BEC, judecatorul Victor Pasca Camenita.

El a explicat ca decizia a fost luata pentru a evita "stari conflictuale sau manifestari obscene care ar putea sa aiba loc“. Prin aceasta decizie, se interzic agentilor economici distribuirea, desfacerea, vanzarea bauturilor respective pe raza mentionata.