Ieri, in jurul orei 15,00 (ora Romaniei), presedintele Autoritatii Autonome Palestiniene, Yasser Arafat, in varsta de 75 de ani, a fost transportat la Paris si internat in spitalul militar ultramodern Percy din Clamart.

Vineri dimineata, Arafat, infofolit bine, a fost dus pe brate de garzile de corp la unul dintre cele doua elicoptere iordaniene, care l-au preluat pe el, pe sotia lui Suha, venita special de la Paris, si pe medicii care-l ingrijeau la Muqataa (Ramallah), si i-au dus la aeroportul militar Marqa de langa Amman.

Operatiunea a devenit posibila dupa ce liderul palestinian si-a dat acordul spre a fi internat intr-un spital din afara teritoriilor autonome si dupa aflarea stirii ca, in urma interventiei exprese a SUA si UE, Israelul a autorizat deplasarea lui. La spitalul Percy din Clamart, Arafat ocupa una dintre rezervele destinate inaltelor personalitati.

Acolo au inceput imediat investigatiile necesare pentru a diagnostica boala de care sufera, spre a i se stabili tratamentul adecvat. Dincolo de orice detaliu, speculatiile privind natura maladiei nu contenesc. Totusi, dr.

Ashraf al-Kurdi, neurologul iordanian care e medicul sau, a dezmintit ca Arafat ar suferi de leucemie si a precizat ca ar avea un numar ridicat de trombocite (responsabile de coagularea sangelui; factor de mare risc in provocarea unui accident vascular cerebral). De mai multi ani, circula zvonuri ca Arafat ar avea cancer la stomac, dar si acestea au fost infirmate.

Singurul amanunt comunicat oficial miercuri s-a referit la o "viroza severa", dupa ce, luni, in urma unor vome violente i s-a facut o biopsie. Specialistii spun ca brutala criza de miercuri seara, cu prelungitul lesin, face si acest diagnostic putin plauzibil.

Presa palestiniana a continuat sa vorbeasca de "starea buna" a sanatatii "Raisului", iar la Ramallah, strada crede ca el are "baraka" (este ocrotit de Allah) si il compara cu un "nemuritor" ce-si va reveni din actuala stare delicata.

Totusi, la plecarea lui spre Paris, via Amman, palestinienii au plans in hohote, considerand ca e o "zi neagra" pentru ei, insa exprimandu-si speranta ca va reveni cat mai repede restabilit complet.