Ieri, o stire a rascolit lumea fotbalului: Adrian Mutu a fost concediat de la Chelsea. "Vrem sa fie clar ca Chelsea are toleranta zero fata de droguri. Aceasta se refera atat la drogurile pentru imbunatatirea performantelor, cat si la cele asa numite "recreationale". Acestea nu-si au loc in clubul nostru sau in sport.

in luarea deciziei in acest caz, Chelsea a considerat ca responsabilitatea sociala a clubului fata de fani, jucatori, angajati si alti oameni implicati in fotbal in ceea ce priveste drogurile este mai importanta decat orice alte considerente financiare. Orice jucator care foloseste droguri incalca intelegerea cu clubul, la fel ca si regulile Federatiei Engleze de Fotbal (FA).

Clubul sprijina in totalitate FA in actiunea sa privind toate cazurile de dopaj. Decizia clubului Chelsea de reziliere a contractului lui Mutu este independenta si nu afecteaza procedurile FA" scrie intr-un comunicat al clubului englez, care, din dorinta de a-si pastra imaginea neafectata, a preferat sa piarda niste bani, dar sa scape de Mutu cat mai repede.

Chelsea recunoaste ca l-a testat pe Mutu pentru ca banuia ca se drogheaza

Cu alte cuvinte, Chelsea l-a dat afara pe Mutu si aceasta decizie va fi mentinuta doar daca este suspendat de Federatia Engleza, ceea ce, mai mult ca sigur, se va intampla. De altfel, este aproape sigur ca Adi Mutu va fi suspendat si se vorbeste, din ce in ce mai mult, despre o pedeapsa de doi ani, mai ales ca pe roman nu-l mai sustine aproape nimeni.

Potrivit celor de la "The Sun", "Mutu a marturisit unor oficiali din fotbalul englez ca este un consumator regulat de cocaina si ca este dependent din acest an.

Expertii spun ca acest lucru inseamna ca drogul a fost in corpul sau si in timp ce juca unele meciuri, inclusiv in ultima partida disputata de Mutu in Premiership cu Aston Villa, pe 11 septembrie", toate aceste acuzatii conducand spre o singura concluzie: romanul va primi doi ani.

Cu exceptia impresarilor romanului, in acest moment singurul care il mai sustine pe Mutu este presedintele Asociatiei Fotbalistilor Profesionisti (PFA), Gordon Taylor, cel care i-a acuzat, ieri, pe cei de la Chelsea ca l-au testat special pe roman doar ca sa scape de el. "L-au testat intentionat pe Mutu pentru a se descotorosi de el, in loc sa inceapa un proces de reabilitare a acestuia.

Poate ca atitudinea lor este "toleranta zero", insa aceasta nu este o metoda pe care noi o aprobam. Chelsea are o responsabilitate. Ne-am astepta sa acorde interes starii morale si sociale a angajatilor sai.

Mi se pare uluitor ca nu sunt dispusi sa discute problema cu jucatorul si sa dea un exemplu, incurajand programul de reabilitare si ajutandu-l astfel sa revina la starea sa normala", a afirmat Taylor, lucru recunoscut, oarecum, si de directorul executiv al clubului Chelsea, Peter Kenyon, care a declarat ca Adrian Mutu, depistat pozitiv in urma unui control antidoping, a fost testat deliberat,

deoarece conducerea gruparii banuia ca fotbalistul roman consuma droguri: "O evaluare clinica in timp ne-a facut sa ne gandim ca modul de comportare al lui Mutu ar putea fi asociat cu consumul de droguri.

Contractul prevede clar renuntarea la serviciile fotbalistului in cazul in care acesta consuma orice tip de droguri", a spus Kenyon, care s-a declarat convins de faptul ca decizia luata de Chelsea este cea corecta.

In alta ordine de idei, cotidianul englez "Evening Standard" scrie ca decizia de a renunta la Mutu nu le-a provocat pagube foarte mari celor de la Chelsea pentru ca, desi au pierdut o foarte mare parte din suma de transfer, aproximativ 17 milioane din cele 22,5 milioane de euro platite la Parma, a economisit alte 17 milioane de euro, adica salariul lui Mutu pe cei patru ani de contract pe care

ii mai avea cu Chelsea. "Desi a platit, in august 2003, clubului Parma 15,8 milioane de lire sterline (22,5 milioane euro - n.r.), Chelsea considera ca principiile sunt mai importante decat banii pe care i-ar pierde declarandu-l jucator liber de contract. Mutu era in al doilea an al unui contract pe cinci sezoane.

Astfel, clubul a beneficiat deja de 3 milioane de lire sterline din valoarea lui Mutu", scriu englezii care explica, apoi, ca Chelsea nu a pierdut, totusi, mult: "Aceasta (faptul ca nu va mai trebui sa-i plateasca contractul - n.r.) inseamna o economie de 12 milioane de lire sterline (17 milioane de euro) in urmatorii patru ani.

Surse din cadrul clubului Chelsea sustin ca gruparea isi rezerva dreptul de a solicita o compensatie in cazul in care fotbalistul nu este suspendat de FA si primeste o a doua sansa in Premiership sau la o echipa importanta din Europa".