Sondajele de opinie făcute la ieşirea de la urne arată că fiecare din principalii doi candidaţi, Viktor Yuschenko şi Viktor Yanukovych, a obţinut aproximativ 40 la sută din voturi. Prezenţa la urne a fost masivă.

Liderul opoziţiei, Viktor Iuşcenko, este un politician cu vederi pro-occidentale iar primul ministru Viktor Ianukovici este sprijinit de Moscova şi de actualul preşedinte Leonid Kucima.

Scrutinul este punctul final al unei campanii electorale murdare, in care presa a reclamat presiuni din partea puterii şi au apărut chiar acuzaţii de tentativă de asasinat.

Alegerile de duminică sunt percepute şi ca o luptă simbolică priviind viitorul ţării- spre Occident sau spre Rusia.

In forţă

Corespondentul BBC de la Kiev transmite că populaţia a ieşit in număr destul de mare ca să voteze, incă de la orele dimineţii.

140.000 de poliţişti au fost trimişi la secţiile de votare din toată ţara iar ministrul de interne a avertizat că, dacă e cazul, poliţia va recurge şi la forţă ca să menţină ordinea.

Ianukovici (dreapta) e susţinut şi de actualul preşedinte, Leonid Kucima şi de cel al Rusiei, Vladimir Putin

Mii de soldaţi şi voluntari civili supraveghează secţiile de votare din capitala Ucrainei, Kiev.

Legea electorală din Ucraina interzice publicarea de sondaje cu două săptămani inainte de alegeri dar cele publicate la mijlocul lunii octombrie arătau că favoriţii- liderul opoziţiei, Viktor Iuşcenko şi primul ministru Viktor Ianukovici- sunt intr-o cursă foarte stransă, fiecare cu aproximativ 35% din intenţiile de vot.

Este foarte posibil, deci, ca nici unul să nu primească 50% din voturi la primul tur de scrutin, ceea ce inseamnă că ar urma un al doilea tur de scrutin, luna viitoare.

Proteste

E de aşteptat, de asemenea, ca după inchiderea urnelor să inceapă proteste de stradă, convocate de organizaţiile aliate opoziţiei.

Candidatul opoziţiei afirmă că s-a urmărit otrăvirea lui

Guvernul a fost acuzat că a monopolizat presa in campania electorală şi că va incerca să manipuleze votul.

Candidatul opoziţiei, Viktor Iuşcenko, a acuzat guvernul şi că ar fi incercat să il otrăvească.

El a cerut poliţiei să nu asculte de “ordinele criminale” venite din partea autorităţilor care urmăresc să pună capăt protestelor.

Primul ministru Viktor Ianukovici declara vineri că “opoziţia se pregăteşte să pună mana pe putere, chiar cu preţul vărsării de sange…”.

Viktor Ianukovici este susţinut de actualul preşedinte, Leonid Kucima dar şi de preşedintele Rusiei, Vladimir Putin – care şi-a arătat sprijinul vorbind de “ relaţiile deosebite dintre Moscova şi Kiev care durează de sute de ani”.

De asemenea, cu doar cateva ore inainte de inceperea scrutinului in Ucraina, preşedintele Rusiei a anunţat că reprezentanţii Parlamentului de la Moscova vor incepe discuţii cu autorităţile ucrainene privind introducerea dublei cetăţenii.

Nu doar Rusia urmăreşte cu atenţie scrutinul din Ucraina, ci şi Statele Unite, care şi-au exprimat dezamăgirea faţă de modul in care a decurs campania electorală.