Nastase s-a lansat a treia oara in cursa pentru Cotroceni, incercind sa imprumute din capitalul de simpatie al presedintelui Iliescu

Adrian Nastase si-a lansat simbata, pentru a treia oara, candidatura la Presedintia Romaniei. Dupa lansarea de la Palatul Parlamentului (27 august) si cea de la Sala Palatului (9 octombrie), liderul pesedist a venit in fata propriilor membri de partid pentru a-si anunta candidatura la functia de sef al statului.

Spre deosebire de celelalte lansari, cea de simbata, de la Sala Polivalenta, a avut loc in prezenta actualului presedinte al tarii, Ion Iliescu.

Ion Iliescu a venit simbata in fata pesedistilor prezentindu-se nu in calitate de sef al statului, “ci in aceea de cetatean care isi exercita dreptul sau fundamental de a alege si de a fi ales”.

“Cetateanul” Iliescu a venit insa cu tot alaiul prezidential, insotit de zeci de sepepisti, iar prezentatorul evenimentului - actorul Costel Constantin - l-a anuntat in felul urmator: “Domnul Iooooooon Iliescu, presedintele Romaniei”. Chemat la microfon, seful statului s-a comportat ca un adevarat propagandist PSD. A lovit in Alianta D.A.

cum rar s-a intimplat sa auzi din gura vreunui pesedist cu carnet. “Continuam un proiect care s-a dovedit corect si benefic pentru Romania, cu toate succesele, dar si greutatile si neimplinirile lui sau ne lasam tentati de o noua aventura ca aceea din perioada 1996-2000? Aceasta este intrebarea!”, a spus Iliescu in debutul discursului.

“Acum, in conditiile Romaniei anului 2004, tinind cont de prioritatile noastre ca natiune, este necesara si oportuna continuitatea la guvernare pentru a finaliza cu succes reformele si procesele pozitive incepute in 2001. Aceasta ne-a permis redresarea economiei, aderarea la NATO si

ne-a condus, practic, in Uniunea Europeana”, a aratat Iliescu.

Cu ochii pe voturile saracilor

“Presedintele tuturor romanilor”, asa cum s-a autocalificat Iliescu de la microfonul reuniunii electorale a PSD+PUR, a elogiat partidul pentru guvernarea din ultimii patru ani, spunind ca a avut “cele mai bune realizari din intreaga perioada postdecembrista de-a lungul celor 15 ani”. El a vorbit pe larg despre diferenta majora dintre oferta PSD+PUR si cea a PNL-PD pe tema impozitarii.

“Aplicarea impozitului de 16a (asa cum propune PNL-PD - n.r.), in loc de 14a, cit prevede Legea bugetului pe 2005, ar insemna o pierdere de venit net, pentru un salariat cu 4 milioane, de 80.0000 de lei pe luna. Si aici este vorba de o masa de oameni care se apropie de 700.000 de cetateni. (...

) In schimb, la un venit de 400 de milioane pe luna - si sint destui, plus altii cu venituri mari, dar pentru 400 de milioane - scaderea impozitului de la 38a, cit prevede bugetul pe 2005, la 16a ar insemna un plus de venit al “amaritilor” acestora, care si asa cistiga, vai de ei, numai 260 de milioane net, un plus de venit net lunar de 88.000 milioane de lei.

Iata de cine se preocupa, de soarta cui se preocupa aceasta Alianta!”, a mai declarat Ion Iliescu. In finalul discursului sau, Iliescu a reluat tema curateniei in PSD, despre care a vorbit si atunci cind a parasit sefia partidului pentru pozitia de presedinte de stat.

“Si vreau sa lansez un avertisment: sa nu-si faca nimeni iluzii ca se va mai putea folosi de pozitii in administratia locala, centrala ori in parlament pentru a-si promova propriile interese! (...) Va trebui sa fim chiar mai exigenti cu cei ce reprezinta PSD sau Uniunea PSD+PUR.

Coruptii, veleitarii, demagogii, fripturistii, arivistii, profitorii nu au ce sa caute in mijlocul nostru! Si vreau sa va declar explicit: Acesta trebuie sa devina crezul nostru politic. Pentru aceasta am acceptat sa candidez pe listele PSD+PUR. Nu am de gind sa ma compromit prin asociere cu oameni necinstiti”. Ca de obicei, Iliescu a vorbit in termeni generali.

Pe de alta parte, PSD a pastrat pe liste candidatii care, in opinia reprezentantilor Coalitiei pentru un Parlament Curat, sint incompatibili cu functia de viitor parlamentar. Mai mult, PSD i-a amenintat cu tribunalul pe reprezentantii Coalitiei.

Elisabeta Lipa trage la ramele PSD

Alaturi de Ion Iliescu au mai vorbit citiva lideri ai Uniunii precum Dan Ioan Popescu si Dan Voiculescu, ba chiar si o... canotoare. Elisabeta Lipa, care se afla in Comitetul de sprijin al candidatului Adrian Nastase, a multumit guvernului pentru construirea celor 400 de sali de sport.

Tot in Comitetul de sprijin, asezati pe scena, alaturi de candidatii PSD din Bucuresti, se mai aflau Mihaela Radulescu, Mircea Albulescu, Florina Cercel etc. In finalul lansarii, a vorbit Adrian Nastase. El insusi. Mult. Despre tot si despre toate. Circa doua ore. La capatul discursului, in sala nu mai erau decit aproximativ jumatate din spectatori.

TVR, Antena 1, PRO TV, Prima si radioul public, sesizate de Alianta la CNA

Alianta a solicitat interventia CNA pentru ca posturile de televiziune TVR, PRO TV, Prima si radioul public au difuzat in weekend stiri electorale cu Adrian Nastase si Ion Iliescu, desi acest lucru le era interzis prin lege.

“Astfel, simbata, mai multi radiodifuzori au inclus in jurnalele informative stiri referitoare la evenimentul de lansare a candidaturii lui Adrian Nastase la presedintie, precum si declaratii ale primului-ministru si ale presedintelui Ion Iliescu, in calitate de candidati, si nu de detinatori ai functiilor publice”, precizeaza Alianta in sesizarea CNA, incalcindu-se astfel art. 62, alin.

3 din Legea nr. 373/2004 potrivit caruia “candidatii care detin functii publice pot aparea in emisiunile informative numai in probleme legate de exercitarea functiei lor”. In plus, Alianta D.A. a mai sesizat ca la Antena 1 s-a difuzat un buletin electoral, desi simbata si duminica sint interzise emisiunile de acest gen.

Alianta solicita sanctionarea posturilor de radio si televiziune care au incalcat legea electorala.

Pe de alta parete CNA considera, dupa cum arata presedintele Ralu Filip, citat de Mediafax, ca accesul candidatilor sau al reprezentantilor lor nu este restrictionat la emisiunile informative, daca stirile sau evenimentele prezentate au caracter electoral in sensul in care acestea se refera la sistemul electoral, tehnica votarii si activitati de campanie ale candidatilor.

Totodata, CNA a mai stabilit ca daca stirea din buletinul informativ nu se refera la “calendarul de campanie al candidatilor, sistemul electoral sau tehnica votarii”, candidatii care sint si demnitari pot aparea doar in probleme legate de functiile pe care le ocupa.

CNA nu sufla insa o vorba despre faptul ca simbata si duminica legea electorala interzice televiziunilor sa difuzeze buletine electorale. TVR si Antena 1 au facut din prezenta lui Iliescu si Nastase la mitingul de simbata al PSD+PUR videoclipuri electorale.

Mai mult, Antena 1 a transformat prezentarea lansarii candidatilor PSD+PUR, cind de fata erau cei doi inalti demnitari, intr-un film de televiziune publicitar-electoral. Postul nu s-a rezumat doar la prezentarea momentului, ci a explicat cum Iliescu “spune ca vrea sa-i predea” lui Nastase functia de sef al statului.

De remarcat ca in filmul despre PRM, Antena 1 a plsat, introducind si o secventa ce ar putea arunca o lumina negativa asupra partidului (ceea ce la PSD+PUR nu s-a intimplat): o batrina din sala mitingului electoral, mincind ceva dintr-o punga. (A.M., C.O.)

La lansarea candidatilor, minerii au sanctionat PSD

Lansarea candidatilor Uniunii Nationale PSD+PUR la Petrosani, manifestare desfasurata la sfirsitul saptaminii, in fata Casei de Cultura din localitate, a reusit sa adune in jur de 100 de oameni, ortacii, satui de promisiunile guvernantilor, refuzind sa participe la actiune.

Cei care totusi au luat parte la eveniment au venit doar pentru a le reprosa candidatilor problemele cu care se confrunta si a-i inmina citeva memorii senatorului Adrian Paunescu. “Sint electromecanic, specialist in domeniu, dar nu am unde sa lucrez. Am ajuns in situatia sa fiu dat afara din casa in care m-am nascut din cauza datoriilor si nu am unde sa ma duc cu copiii”, se plingea un barbat.

Pentru a-i impresiona pe mineri, senatorul Adrian Paunescu, aflat pe prima pozitie pe lista pentru Senat din judetul Hunedoara, a venit insotit de o parte a membrilor Cenaclului “Totusi iubirea”, care au avut in program numai cintece despre viata grea a minerilor, scrise de poetul- senator inainte si dupa 1989.

Numai ca Paunescu a tinut sa fie prezent, tot pentru “impresia artistica” si interpretul Florin Paul Camen, fost miner, care tocmai isi ingropase tatal. Cu prilejul lansarii candidatilor, liderii PSD+PUR Hunedoara au tinut inca o data sa-si arate “respectul” fata de ziaristi, prezentindu-l pe candidatul Gheorghe Popescu drept “un fost ziarist, dar a facut si scoala!”.

Lansarea candidatilor Uniunii Nationale PSD+PUR s-a suprapus cu lansarea candidatilor Aliantei D.A., eveniment care a atras un numar impresionant de oameni, veniti si pentru spectacolul de muzica populara sustinut de cunoscuti interpreti din diverse zone ale tarii.

Ev. Zilei - 1 noiembrie 2004

Ilici se intoarce

"Sunt astazi, in fata dumneavoastra, nu in calitatea mea de sef al statului, ci in aceea de cetatean care isi exercita dreptul sau fundamental de a alege si de a fi ales, garantat de Constitutia Romaniei. Am acceptat propunerea de a candida pe listele Uniunii PSD+PUR.

In aceasta calitate ma prezint la aceasta adunare", au fost primele cuvinte adresate asistentei de Ion Iliescu, la mitingul electoral al PSD+PUR, destinat lansarii candidatilor bucuresteni si a prezidentiabilului Adrian Nastase. Odata lamurit acest aspect al prezentei iliesciene pe podium, protagonistului nu i-a fost greu sa intre rapid in pielea viitorului presedinte al PSD.

Ion Iliescu s-a simtit ca pestele in apa fara constrangerile de impartialitate impuse de functia de sef al statului. El a dat un recital de verva politica in care s-a luat la tranta cu opozitia, cu "fripturistii si arivistii" din PSD, dar mai ales cu cota unica de impozitare, ceea ce a adus intreaga sala aproape de delir.

Pe masura ce Ion Iliescu ridica glasul si gesticula tot mai tare, pana la a agita pumnul spre dusmanii sai prezenti in discurs, atmosfera din Sala Polivalenta se incingea tot mai mult, iar aplauzele deveneau din ce in ce mai puternice, fiind acompaniate de tobele si goarnele galeriei principale, insarcinata in mod direct cu asigurarea fondului sonor.

"Continuam ce am inceput, sau ne lasam tentati de a avea o aventura ca cea din 1996-2000?. Aceasta e intrebarea!" a declamat Ion Iliescu in stil hamletian, continuand: "Alternanta la putere a fost necesara pentru a verifica soliditatea si functionalitatea democratiei romanesti. Alternanta sau continuitatea la guvernare sunt la fel de legitime intr-o democratie. Sunt o problema de oportunitate.

Acum este necesara si oportuna continuitatea la guvernare, pentru a asigura cu succes reformele pozitive incepute in 2001". Dupa aceasta parte introductiva, Ion Iliescu s-a dezlantuit impotriva cotei unice de impozitare propuse de Alianta PNL-PD: "Coalitia PNL-PD propune o cota unica de 16%.

"Deci, cel ce castiga 4 milioane de lei pe luna, sa aiba aceeasi cota de impozitare cu cel ce castiga 400 de milioane de lei pe luna. Aplicarea cotei de 16 la suta pentru un salariat cu 4 milioane ar insemna o pierdere de venit net de 80.000 lei pe luna. Si aici este vorba de o masa de oameni care se apropie de 700.000 de cetateni.

In schimb, la un venit de 400 milioane de lei, si sunt destui, scaderea impozitului de la 38%, la 16% ar insemna un plus de venit al "amaratilor" acestora - care si asa castiga, vai de ei, numai 260 de milioane lei net - un plus de venit lunar de 88 de milioane lei. Iata de soarta cui se ocupa aceasta Alianta!". Supararea lui Ion Iliescu pe cota unica de impozitare nu este de azi, de ieri.

O reactie similara, dar ceva mai bland exprimata, a avut seful statului in momentul in care PSD s-a dus la el cu aceasta propunere facuta de ministrul de finante si preluata de Adrian Nastase. S-au format atunci doua tabere, iar in cele din urma a invins cea a lui Ion Iliescu, adversara a cotei unice.

De data asta, Ion Iliescu a putut sa-si dea pe fata toate resentimentele, fara a supara pe cineva, pentru ca principalul acuzat era Alianta PNL-PD. Aceeasi virulenta a avut-o liderul spiritual al PSD cand a venit vorba de modelul comportamental al pesedistilor in viitorul apropiat, cand la carma partidului se va afla chiar el insusi.

Acesta a spus: "Nimeni nu se va mai putea folosi de pozitiile din administratie locala ori din Parlament pentru a-si promova propriile interese. Cei alesi trebuie sa inteleaga un adevar elementar al democratiei - misiunea lor este de a servi interesele cetatenilor si ale tarii, nu buzunarul propriu sau al prietenilor de interese".

Tema aceasta se pare ca este aceeasi expusa in vara, dupa locale, la intalnirea cu Delegatia Permanenta, in urma careia Adrian Nastase a vrut sa demisioneze din fruntea partidului. Tonul a fost la fel de vehement, ca si cand Ion Iliescu ar fi dat prima oara ochi cu acest partid. "Coruptii, veleitarii, demagogii, fripturistii, arivistii, profitorii nu au ce sa caute in mijlocul nostru.

Acesta trebuie sa devina crezul nostru politic. Pentru aceasta am acceptat sa candidez pe listele PSD-PUR. Nu am de gand sa ma compromit prin asociere cu oameni necinstiti" Ultima parte a discursului ce a marcat practic reintoarcerea lui Ion Iliescu la PSD a fost dedicata laudelor aduse lui Adrian Nastase, pe care l-a prezentat drept cel mai capabil candidat la Presedintie.

De altfel, pe parcursul intregii manifestari, Ion Iliescu a avut o grija speciala pentru Adrian Nastase, pentru a arata ca el este preferatul sau. De cel putin trei ori, Ion Iliescu l-a apucat ferm de mana pe prezidentiabilul pesedist si i-a ridicat-o in sus, in semn de victorie comuna, chiar daca pentru acest lucru a fost nevoit sa-l intrerupa pe Nastase din aplaudat.

Mitingul electoral s-a terminat cu o baie de multime, poze, pupaturi si autografe, dar mai ales cu un Ion Iliescu fericit ca a revenit printre ai lui si le-a aratat cine este seful.

Corina DRAGOTESCU

Adevarul - 1 noiembrie 2004