Romania conduce intr-un clasament realizat de Economist Intelligence Unit (EIU) in tarile din Europa Centrala si de Est dupa valoarea fuziunilor si achizitiilor transfrontaliere din primele noua luni ale acestui an, avand si cea mai mare tranzactie, privatizarea Petrom.

Potrivit datelor EIU, valoarea fuziunilor si achizitiilor realizate de firme straine in Romania a atins 1,888 miliarde dolari, comparativ cu 283 milioane dolari in intervalul ianuarie-septembrie 2003. Urmatorul loc este ocupat de Polonia, cu 1,422 miliarde dolari, valoarea totala a tranzactiilor din regiune fiind de 5,72 miliarde dolari, in crestere cu 15%.

Cele mai valoroase tranzactii au fost preluarea Petrom de catre firma austriaca OMV, in luna iulie, pentru 1,7 miliarde dolari, si investitia realizata de grupul LNM in combinatul siderurgic polonez Polski Huty Stali, de 1,1 miliarde dolari.

Privatizarea companiilor de distributie a electricitatii Electrica Banat si Electrica Dobrogea, vandute grupului italian Enel pentru 143 milioane dolari, ocupa locul opt in clasament. Raportul EIU aminteste si ca Gaz de France a incheiat, recent, cu autoritatile romane un acord pentru privatizarea firmei Distrigaz Sud, pentru 330 milioane euro.

Alte tranzactii de valoare semnificativa au fost preluarea combinatului ungar Dunaferr de catre un grup de investitori pentru 473 milioane euro, achizitia companiei de telecomunicatii Kar-Tel Kazahstan de catre firma rusa Vimpelcom, pentru 425 milioane dolari, precum si vanzarea Bulgar Telecom catre fondul de investitii american Advent.

Analistii EIU apreciaza ca ritmul de crestere a fuziunilor si achizitiilor transfrontaliere din regiune se va accelera in urmatorul an, in urma evolutiilor de pe plan mondial, a tranzactiilor anuntate in Rusia, in special in sectorul energetic si a incheierii privatizarii unor active inca detinute de statele din regiune.