In premiera in acest an tara noastra va reusi sa isi acopere intregul contingent de export (fara taxe vamale) in Uniunea Europeana de 4.000 de tone de carne de pasare, la care Romania are dreptul, ca stat asociat la UE. "In ultima perioada, mai multe unitati din domeniul procesarii carnii de pasare au fost agreate pentru a exporta in spatiul Uniunii Europene. In acest an vom exporta in UE 4.

000 tone de carne de pasare, acoperind astfel intregul contingent pe care Romania il are alocat. Acesta se doreste a fi un exercitiu de integrare europeana, pentru ca in 2007 piata se va liberaliza", ne-a declarat Ilie Van, presedintele Uniunii Crescatorilor de Pasari din Romania (UCPR). Acesta a afirmat ca anul viitor tara noastra va avea un contingent de 9.

000 tone de carne de pasare pe care crescatorii de pasari spera sa-l acopere. Nici in 2003 si nici in 2002 Romania nu a reusit sa-si acopere intreaga cota de export in UE (de 3.700 tone si respectiv 3.300 de tone) deoarece procesatorii autohtoni nu indeplineau conditiile pentru a vinde in UE.

Potrivit presedintelui UCPR, in prezent exista sase abatoare de pasari agreate de UE, iar alte sapte urmeaza sa indeplineasca, in perioada urmatoare, standardele europene sanitar-veterinare.

Desi Ministerul Agriculturii a alocat pentru acest an cateva sute de miliarde de lei pentru prime de export (in alte tari decat in UE), producatorii de carne de pasare nu s-au inghesuit sa beneficieze de acesti bani.

"Avand in vedere ca UE acorda prime de export de 450 euro/tona de carne de pasare, pentru a putea concura cu acestia pe alte piete decat cele ale UE, noi am solicitat prime de export de 300 euro/tona. Insa ultima oferta de la Ministerul Agriculturii a fost de 100 euro/tona, asa ca am renuntat", ne-a spus presedintele UCPR.

Acesta afirma ca un alt motiv pentru care fermele industriale de pasari au reusit sa aiba rezultate mai bune in acest an il reprezinta subventia de 5.000 lei/kg de carne de pasare in viu pe care a acordat-o Ministerul Agriculturii, in crestere fata de anul trecut, cand a fost de 4.000 lei/kg.

Firmele din domeniu care indeplinesc in prezent conditiile pentru export in UE se pot numara pe degetele de la o mana. Astfel, cele 4.000 de tone de carne de pasare vor fi exportate, in principal, de cinci mari firme din domeniu: Agricola International Bacau, Avicola Brasov, Avicola Buzau, Avicola Calarasi si Transavia Alba Iulia.

"Cu doi ani in urma, singura firma care exporta carne de pasare in UE era Agricola International Bacau. In acest an, o treime din cele 4.000 tone vor fi exportate de noi", ne-a declarat Gheorghe Antochi, presedinte Agricola International. Principalele destinatii de export sunt Germania, Franta, Marea Britanie, Elvetia.

"Incercam sa-i convingem sa le vindem produse mai scumpe, cu grad de prelucrare mai mare, precum pieptul de pui calibrat, fara os si fara piele.

Suntem interesati sa exportam produse care presupun un grad cat mai mare de prelucrare, pe care le putem vinde la preturi mai mici decat cele oferite de europeni, pentru ca forta de munca romaneasca este mai ieftina", ne-a spus Antochi, a carui societate exporta in prezent 10 la suta din productie.

In urma cu sase-sapte ani, Agricola exporta chiar 15-16 la suta din productie, insa consumul de conserve de carne a scazut foarte mult in UE. Reprezentantii crescatorilor de pasari spun insa ca problema cea mai mare cu care se confrunta in prezent sunt importurile masive de carne de pui, in special pulpe, din tari precum SUA si Brazilia. "In timp ce Romania va exporta in acest an 4.

000 tone de carne de pui, din aceste state se estimeaza ca pana la sfarsitul anului va intra in Romania o cantitate de aproximativ 100.000 tone de carne de pui. In SUA nu se prea consuma pulpe de pui si producatorii prefera sa le exporte. Insa acestea ajung sa intre in tara noastra la preturi foarte mici, de numai 400-600 dolari pe tona", ne-a declarat unul dintre membrii UCPR.