subiect abordat de candidati, mai ales dupa ce principalele posturi de televiziune americane au difuzat, vineri, imagini in care Osama bin Laden ameninta Statele Unite cu noi atacuri teroriste si isi asuma responsabilitatea pentru tragedia de la 11 septembrie 2001.

"O americanilor! Mesajul meu catre voi este despre cum sa evitati un nou Manhattan, despre razboi, despre cauzele si consecintele lui. Securitatea nu este in mainile lui Kerry sau ale lui Bush si nici in mainile Al-Qaida. Securitatea este in mainile voastre", isi incepe liderul Al-Qaida discursul.

Osama bin Laden se uita direct, in camera de luat vederi, vorbeste incet, cu o voce calma, dar autoritara si pare sa fie sanatos in ciuda declaratilor lui Bush ca ar fi pe fuga si ascuns intr-o grota.

Liderul Al-Qaida il acuza pe George Bush de incompetenta si sugereaza ca atacurile din 11 septembrie ar fi putut avea consecinte mai putin dramatice, daca presedintele nu i-ar fi "abandonat pe americani in momentul crizei." "Nici macar nu ne-am inchipuit ca comandantul suprem al fortelor armate americane va lasa 50.

000 dintre cetateni, care erau prezenti in cele doua turnuri, sa se descurce singuri in aceasta situatie groaznica", a subliniat bin Laden. Presedintele american se afla, in momentul atacurilor asupra turnurilor gemene din New York, in vizita la o scoala si dupa ce a fost informat de tragedie, a continuat sa citeasca o poveste elevilor.

"El a considerat ca erau mai importante povestirile unei fetite despre capra sa (...) decat avioanele si atacurile impotriva turnurilor, ceea ce ne-a oferit de trei ori mai mult timp decat aveam nevoie pentru a termina operatiunile, gratie lui Allah", a precizat bin Laden.

"Cand m-am uitat la turnurile care au fost distruse in Liban, m-am gandit sa-i pedepsec pe agresori cu aceeasi moneda, si de aceea am distrus turnurile din America," a declarat bin Laden, referindu-se la invazia Israelului in Liban din 1982.

Majoritatea analistilor considera ca difuzarea casetei ar trebui sa-l ajute pe Bush cel putin in deturnarea atentiei de la explozibilii furati in Irak, de la publicitati politice trucate si alte subiecte care l-au plasat pe presedintele Bush in defensiva in ultimele zile.

Alti experti, citati de Los Angeles Times, apreciaza ca, in aceasta faza avansata a campaniei electorale, opiniile sunt deja solid formate pentru a mai fi schimbate in ultimul moment. George Bush si John Kerry, au fost prompti in a se acuza reciproc, incercand sa utilizeze interventia liderului Al-Qaida in scopuri partizane. Presedintele american George W.

Bush a reinnoit sambata atacurile sale contra rivalului sau democrat, John Kerry, in timpul unei deplasari in statul Wisconsin, in timp ce candidatul democrat la Casa Alba l-a criticat pe rivalul sau republican ca a esuat sa il captureze pe seful Al-Qaida in Afganistan la sfarsitul anului 2001.