Lider, vicelider. Echipe scurte, marcaj, presing, invăluiri. Tot tacimul. Olăroiu contra Zenga. Intre rivali, intimplător şi amici, care işi citesc gindurile, nu-i loc de preludiu. Derby-ul validat nu doar de poziţia din clasament a inceput abrupt. Steaua a mers pe reţeta din moşi strămoşi, insuşită inclusiv de Zenga.

Atac din primul minut. Sufocarea adversarului prin acţiuni frontale şi pe aripi. Pentru asta iţi trebuie plămini şi ştiinţă de fotbal. Steliştii incearcă să şi le aprofundeze pe ambele. Rădoi a revenit in dispozitiv, Florentin Dumitru la fel. Neaga nu acuză lipsa banderolei, Dorinel a intrat in ritmicitatea care l-a consacrat.

Lucid, harnic, precis.

Un meci adevărat se identifică prin temperatura tribunei. In Ghencea a fost undeva aproape de punctul de fierbere. A dat in clocot in minutul 5, atunci cind Alexandru Tudor a anulat golul lui Ghionea pentru un fault la Marius Popa văzut de asistentul Cristi Nica. Şi nu de foarte mulţi alţii de pe stadion.

Cu acoperire regulamentară şi ceva in compensaţie a venit penalty-ul ratat de Rădoi. Cadourile nu se fac la 0-0 şi copiii se mingiie in somn, Walter! Se răzbună ocaziile ratate? Da, pe cei care continuă să se apere grupat, lăsindu-i izolaţi in faţă pe Chihaia şi Mitrovici. Din nou 11 metri, fără vreo compensaţie.

Gigel Coman este eliminat şi in drum spre bancă interpretează rolul dezgustatului. Fals!

Neaga nu ratează, iar după un 1-0 muncit vine un 2-0 ca o replică la cutremur. Opriţa a fost pe punctul potrivit in momentul potrivit. Asta ii deosebeşte pe atacanţi de restul semenilor. Olăroiu ripostează. Abiodun in locul lui Chihaia. Mai mult travaliu in locul exploziei. Degeaba.

Neaga dă lovitura de graţie sub transversală şi Cristea invirte cuţitul intr-un organism fără suflare. La 5-1, nu rămin in iarbă decit iţele foştilor campioni ai Europei şi prudenţa economicoasă. A "bancarilor", se inţelege.

--------------------------------------------------------------------------------

ARBITRAJ

Nu se lasă avantaj la penalty!

Arbitrul Tudor a fluierat 11 metri după ce Dică irosise avantajul lăsat in urma faultului făcut de Coman asupra lui Neaga

Eduard Apostol, Cătălin Ţepelin

Alexandru Tudor a avut un meci nebun in prima repriză. In minutul 6, roş-albaştrii au marcat prin Ghionea, insă Tudor a anulat corect golul pe motiv de fault la portar, Ghionea busculindu-l pe Popa in suprafaţa de protecţie.

Apoi, steliştii au cerut un cartonaş roşu pentru Gigel Coman, care l-a lovit cu cotul in figură pe Opriţa, insă Tudor n-a dat decit galben, pentru ca peste citeva minute "centralul" bucureştean să acorde in mod just primul penalty pentru Steaua la ţinerea lui McKain asupra lui Opriţa.

In fine, in minutul 35, Tudor a dat un nou penalty pentru gazde. Neaga a fost impins in careu de Coman, "bancarul" văzind corect cel de-al doilea cartonaş galben.

La această fază, Tudor a greşit pentru că a dictat 11 metri abia după ce Steaua nu fructificase avantajul pe care l-a avut după faultul asupra lui Neaga, şutul lui Dică fiind scos de pe linia porţii de un fundaş "bancar".

--------------------------------------------------------------------------------

"Suporterii ne-au cerut spectacol, asta le-am dat. Steaua a demonstrat in această seară că merită să fie pe primul loc şi sper să batem tot pină la finalul turului"

Andrei Cristea

"Dumnezeu mă iubeşte anul ăsta!"

Gigi Becali

"O evoluţie entuziasmantă! Băieţii au jucat exact aşa cum merită publicul nostru"

Mihai Stoica

--------------------------------------------------------------------------------

De la Walter pentru Raluca

"Sint fericit că am ajuns pe primul loc, dar imi pare şi puţin rău pentru fosta mea echipă. Am făcut un meci excepţional contra formaţiei care practică fotbalul cel mai bun din Romania", a spus Zenga după meci.

Italianul a ţinut să facă o dedicaţie specială: "Luni este ziua logodnicei mele, Raluca, şi prima poziţie in clasament este cel mai frumos cadou pe care i-l puteam face". Raluca Rebedea implineşte azi 23 de ani. / Cătălin Ţepelin

Olăroiu: „Umilinţă”

Antrenorul Naţionalului, Cosmin Olăroiu, a fost succint la conferinţa de presă: "După o asemenea umilinţă e greu să mai zici ceva". El a vorbit ironic despre prestaţia lui Alexandru Tudor: "Un arbitru excepţional! E prea mare pentru noi ca să ne permitem să-i comentăm deciziile.

A dat două penaltyuri şi o eliminare, deşi era pe la mijlocul terenului cind se petreceau fazele. Plus că a scos cartonaşele din buzunar la cererea steliştilor". / Cătălin Ţepelin

Opriţa visează la „naţională”

Unul dintre cei mai buni stelişti in partida de aseară, Daniel Opriţa, a recunoscut la final că nu se aştepta la o diferenţă atit de mare pe tabela de marcaj: "Sincer, nu credeam că va fi 5-1, dar am dat cit s-a putut. E foarte bine pe primul loc, mai ales cind te uiţi in jos şi vezi echipe ca Dinamo, Rapid şi FC Naţional".

Atacantul nu şi-a ascuns dorinţa de a fi selecţionat in echipa reprezentativă pentru meciul cu Armenia: "Normal că visez să ajung la «naţională», ce jucător nu-şi doreşte acest lucru?". / Eduard Apostol

Răchită a pariat pe victoria Stelei

Valeriu Răchită, care n-a fost oprit nici de această dată in lotul de 18 de către Walter Zenga, a urmărit meciul de la masa presei. Inainte de fluierul de start al intilnirii, Răchită a spus că a mizat semnul 1 la pariuri pentru meciul Steaua - FC Naţional, spunind că speră ca Neaga să aducă victoria roş-albaştrilor.

Referitor la faptul că a fost blocat de Gigi Becali să mai joace, Răchită a declarat: "Au fost situaţii in care s-a simţit lipsa mea in apărare". / Eduard Apostol

S-a accidentat şi Popa

Selecţionerul Anghel Iordănescu are mari bătăi de cap cu postul de portar inaintea meciului cu Armenia din 17 noiembrie. Bogdan Lobonţ este accidentat şi va absenta două luni, Emilian Dolha a făcut un meci extrem de slab la Craiova, iar aseară Marius Popa s-a accidentat şi el in derbyul cu Steaua.

Portarul lui FC Naţional a fost inlocuit cu Nae in minutul 70, după ce acuzat dureri puternice la coapsa stingă.

Gazeta Sporturilor - 1 noiembrie 2004

Ciuruiţi in Ghencea

Zenga şi Olăroiu n-au avut timp să se privească. Deşi altădată impărţeau aceeaşi bancă, spuneau aceleaşi vorbe, viaţa le-a schimbat rostul. Primul ar fi vrut să ciştige, ca să facă uitată repede o prietenie de culise, in timp ce al doilea a aşteptat degeaba.

Pentru el doar sfirşitul meciului era de aşteptat, pentru că după cum au evoluat lucrurile aseară, după cite penalty-uri primise Steaua, intrate pe jumătate in cota de cinci la sută acordată de arbitru gazdelor, Oli n-avea ce să ciştige.

Buni prieteni, Zenga şi Olăroiu au apucat să-şi incrucişeze privirile după golurile lui Neaga (35) şi Opriţa (36). Au mai făcut-o discret la pauză şi puţin la final. In rest, ei au privit meciul, desfăşurat in mare parte spre poarta lui Popa, ca şi cum n-ar fi dorit vreodată să fie adversari.

I-a asistat degeaba

Cit despre joc, atunci cind te prinde tăvălugul nu te mai scapă nici asistentul Nica. Omul s-a incălzit mai greu, gifiind devreme, la un gol marcat de Ghionea (3) şi anulat din cauza fanionului ridicat pentru un presupus fault la portar. Nica şi-o fi imaginat el ceva. Cu el deodată şi validaţi de Tudor ne-am imaginat şi noi că tot 0-0 era.

Cu 2-0 la pauză şi cu un jucător in plus, Steaua a dansat toată repriza secundă, ducind prin Neaga (61) şi Cristea (76, 77) scorul la un neverosimil 5-0. Orgoliul “bancarilor” s-a făcut simţit doar cind Caramarin (79) a marcat pentru onoare.

Apoi Zenga şi-a pus pentru prima dată de la inceperea meciului şapca pe cap, in timp ce pe teren nu exista decit echipa lui pe care, aseară, nu ştim cine ar fi putut s-o oprească.

Nica, injurat la oficială

Asistentul Cristian Nica a avut viaţă grea cu spectatorii de la tribuna I, care l-au agresat verbal incă de la debutul partidei. Ploieşteanul a semnalizat un fault la Ghionea asupra lui Marius Popa, iar Tudor a anulat golul stelistului,

moment in care suporterii au sărit la gitul tuşierului. “Eşti un nenorocit care ai luat bani de la Borcea şi ai venit să ne faci pe noi aici in Ghencea”, i-au strigat aceştia printre injurături.

Zenga a schimbat regula

Toată lumea a rămas surprinsă cind Mirel Rădoi s-a indreptat să execute primul penalty acordat de centralul Tudor. De obicei, loviturile de pedeapsă sint bătute fie de Neaga, fie de Dică, in funcţie de forma de moment a fiecăruia.

De data aceasta, Zenga l-a desemnat pe Rădoi, iar coechipierii săi au fost de acord ca revenirea căpitanului să fie incununată şi cu un gol. Rădoi a ratat, iar la al doilea penalty regula a funcţionat, Rică inscriind primul gol pentru echipa sa.

Cintăreţi dezamăgiţi

In minutul 20 al partidei din Ghencea şi-au făcut apariţia la stadion cintăreaţa Ana Lesko şi chitaristul formaţiei Direcţia 5, Marian Ionescu. Din cauză că au intirziat, cei doi n-au mai găsit locuri la tribuna 0 şi au dorit să se aşeze la masa presei.

Totuşi oamenii de ordine nu i-au lăsat să pătrundă in acest sector, şi cei doi au urmărit repriza stind pe scări. La pauză au plecat dezamăgiţi, după ce o nouă incercare de a convinge oamenii de pază a eşuat. silviu.marculescu@prosport.ro

ProSport - 1 noiembrie 2004

ETAPA A 12-A

SIMBĂTĂ, 30 octombrie

Poli Iaşi-FCM Bacău 1-0

FC Argeş - Gloria 4-3

Sportul - FC Braşov 2-0

Farul - Poli AEK 4-0

U Craiova - Rapid 2-0

DUMINICĂ, 31 octombrie

CFR Cluj - Oţelul 1-0

Dinamo - Apulum 4-2

Steaua - FC Naţional 5-1

Loc Echipa Jocuri Victorii Egaluri Infringeri Goluri marcate Goluri primite Puncte Adev.

1.

Steaua 11 8 1 2 24 8 25p (+7)

2.

FC Naţional 12 8 1 3 24 14 25p (+7)

3.

Rapid 12 6 3 3 18 12 21p (+6)

4.

Gloria 12 6 1 5 24 19 19p (+1)

5.

CFR Cluj 12 5 4 3 17 15 19p (-2)

6.

Dinamo 11 6 0 5 21 16 18p (0)

7.

Farul 12 5 3 4 15 10 18p (0)

8.

Sportul 12 4 4 4 16 13 16p (-2)

9.

FCM Bacău 12 4 4 4 8 9 16p (-2)

10.

Oţelul 11 5 0 6 8 10 15p (-3)

11.

FC Argeş 12 3 5 4 15 17 14p (-4)

12.

U Craiova 12 3 4 5 14 20 13p (-5)

13.

Poli AEK 12 3 2 7 12 22 11p (-7)

14.

Apulum 11 3 2 6 13 27 11p (-4)

15.

FC Braşov 11 3 1 7 11 18 10p (-5)

16.

Poli Iaşi 11 2 3 6 7 17 9p (-6)