Numarul persoanelor fizice care au inregistrat restante la rambursarea ratelor aferente creditelor contractate de la banci a crescut cu aproape 11.000 in luna septembrie, fata de cifra aferenta lunii august, potrivit raportarilor efectuate de institutiile bancare la Centrala Riscurilor Bancare a Bancii Nationale a Romaniei (BNR).

Mai precis, numarul clientilor rau-platnici a fost in septembrie de 123.017 persoane, fata de 112.081 in luna precedenta. In acelasi timp, numarul imprumuturilor ale caror rate lunare nu au fost rambursate la scadenta s-a ridicat in septembrie la aproximativ 145.000, cu 18.000 mai mult decat in august, cand totalul a fost de circa 127.000 de credite.

Suma restanta inregistrata la nivelul sistemului bancar a fost de circa 550 miliarde de lei. Din aceasta suma, aproape 482 miliarde de lei reprezinta restantele inregistrate la rambursarea creditelor cu valori sub 200 milioane de lei.

Aproape 176 miliarde pierdute

La nivelul sistemului bancar au fost scoase in afara bilantului imprumuturi in suma de circa 176 miliarde de lei, potrivit sursei citate. Aceasta inseamna ca in cazul acestei sume intarzierile la rambursare au fost de peste 360 de zile. Totodata, cele mai mari sume sunt restante peste 90 de zile – aproximativ 200 miliarde de lei.

Asa cum se stie, bancile percep penalitati in cazul neachitarii la timp a ratelor aferente imprumuturilor acordate.

Firmele de leasing vor face raportari la CRB

Societatile de leasing cu un portofoliu de peste 5 milioane de euro vor raporta, de la 1 ianuarie 2005, informatii la Centrala Riscurilor Bancare de a BNR, ne-a declarat vicepresedintele Asociatiei Societatilor de Leasing din Romania (ASLR), Dan Stoica. Aceasta este una dintre prevederile proiectului de modificare a actului normativ care reglementeaza desfasurarea activitatii de leasing.

Circa 20 de societati din ASLR intra in aceasta categorie.

Cele mai multe contracte de acest gen nu contin si acordul beneficiarilor astfel incat societatea finantatoare sa poata raporta informatiile referitoare la intarzierile la plata ratelor lunare la CRB sau la Biroul de Credit cand baza de date a acestuia va fi conectata cu alte institutii financiare, potrivit oficialilor ASLR.

In prezent, rau-platnicii pot refuza sa-si dea acordul pentru a fi inscrisi in bazele de date ale celor doua institutii care monitorizeaza, ceea ce inseamna ca pot beneficia de alte finantari fara ca institutiile de credit sa stie ca acestia sunt clienti care au un risc ridicat.