Dupa trei ani si cateva zile de la tragedia din 11 septembrie 2001, cand Statele Unite au fost supuse simultan unor atacuri teroriste, iata, chiar inaintea alegerilor prezidentiale din cel mai puternic stat al lumii, Osama ben Laden revine in actualitate. Si chiar in prim plan.

Este pentru prima data cand, printr-un mesaj televizat, transmis integral de "Al-Jazeera"' si a carui autenticitate este confirmata de autoritatile americane, Osama ben Laden isi revendica, in mod explicit, paternitatea atentatelor din 11 septembrie.

Si, tot pentru prima data, adresandu-se direct poporului american, isi fundamenteaza actiunile indreptate impotriva acestui stat, plasand in epicentrul ideologiei sale ideea libertatii. Despre ben Laden a fost avansata, in mod insistent, prezumtia ca ar fi fost ucis pe parcursul razboiului din Afganistan.

O alta ipoteza a fost cea ca este capturat de catre fortele americane, el urmand sa fie scos din recuzita la momentul potrivit, viu sau mort. A treia ipoteza este ca se afla in libertate. In fine, cea mai fantezista dintre toate este ca ben Laden ar fi, de fapt, un complice al autoritatilor americane, cu care ar fi colaborat intens si in trecut, prin intermediul CIA.

Ce aduce nou aceasta iesire la rampa? Este o simpla coincidenta mesajul sau, lansat cu doar cateva zile inaintea unei confruntari prezidentiale jucate, la limita, intre Bush si Kerry? Poate influenta ben Laden electoratul american?

Intrucat specialistii sunt la unison in admiterea ideii ca inregistrarea prezentata de "Al-Jazeera" - pe care o publicam integral - este autentica, ca persoana care a dat citire mesajului este ben Laden, nu ne ramane decat sa tragem concluzia ca inamicul public numarul unu al Statelor Unite traieste bine-mersi. Si actioneaza in continuare in forta impotriva celui mai puternic stat al lumii.

Aceasta realitate este cutremuratoare in sine. Si voi explica de ce. Dupa evenimentele de la 11 septembrie, Administratia Bush a anuntat declansarea unui razboi unic in felul lui in istorie. Denumit razboi asimetric, acesta urma sa fie purtat impotriva terorismului. Deci, nu impotriva unor state sau popoare, sau religii.

Fenomenul terorismului urma sa fie curmat prin anihilarea retelelor si capturarea teroristilor ca atare. Oriunde pe mapamond. Ceea ce presupunea o supraveghere fara precedent a comunicatiilor, a miscarilor banilor si a traficului de persoane, cu riscul suprimarii unor libertati.

Statele Unite nu au exclus nici atacarea, prin razboi, a unor regimuri, in legatura cu care existau dovezi indubitabile ca alimenteaza, sustin, gazduiesc si contribuie la crearea unor organizatii de tip terorist.

In raport cu asemenea enunturi, realitatea razboiului purtat de America a obligat o serie de responsabili politici din lumea intreaga, mai ales din Europa Occidentala, sa considere ca Administratia americana a schimbat, in mod decisiv, directia si sensul razboiului declarat. Punctul culminant fiind Irakul.

O dictatura sangeroasa, cu un caracter profund anti-american, dar in legatura cu care nu a putut fi formulata, cu probe, nici un fel de acuzatie privind legaturile cu terorismul international. Adversarii Administratiei Bush aduc acuzatia ca razboiul asimetric s-a transformat in razboi simetric. Si nu numai adversarii.

Chiar si prietenii acestei Administratii arata ca o asemenea confuzie nu numai ca a creat o mai mare instabilitate pe plan international, ci a condus chiar la escaladarea terorismului. Intrucat numarul atentatelor si, implicit, al victimelor este sensibil mai mare, in comparatie cu 2001, rezulta ca Statele Unite, pana in prezent, au pierdut razboiul impotriva terorismului.

Asimetric sau simetric, acest razboi, iata, continua.

Osama ben Laden a iesit din nou la rampa. S-a adresat direct poporului american, acuzandu-l ca nu iubeste si nu respecta libertatea. Bush-senior este acuzat ca a cunoscut, a admirat si a invatat din unele state arabe lectiile coruptiei, dictaturii, dispretului fata de libertate si ale nepotismului, care s-ar fi transferat si amplificat prin succesiunea fiului sau, George W.

Bush, la Presedintia Statelor Unite. In fine, printr-o succesiune de aluzii extrem de stravezii, Bush este acuzat ca ar fi favorizat desfasurarea evenimentelor din 11 septembrie 2001.

Este interesant de vazut cum va reactiona electoratul american, in raport cu acest mesaj. Specialistii in psihologia maselor - ma refer la cei care cunosc, in profunzime, comportamentul cetateanului american - ar putea sa ne spuna daca mesajul lui Osama ben Laden ii va aduce voturi suplimentare lui Bush. Sau lui Kerry.

Dar, pana atunci, un fapt e cert: nu poate fi o simpla coincidenta intoarcerea - sau scoaterea din recuzita - a lui Osama ben Laden chiar inaintea scrutinului din Statele Unite.