Diesel detronează motoarele pe benzină, francezii fac automobile mai bune decat nemţii şi aglomeraţia din trafic face maşinile din clasa compactă să fie cele mai căutate. Acestea sunt concluziile noastre după ce am trecut prin cel mai mare targ de maşini din Romania.

De la autoturisme mai ieftine ca un telefon mobil la adevărate palate pe roţi, de la străvechile Dacii ieşite din fabricaţie la cele mai vestite produse ale marilor constructori, toate sunt de vanzare in targul de maşini din Vitan.

Duminică - lumea se inghesuie printre maşinile aliniate. Unii vin doar din curiozitate, alţii vor să cumpere sau să vandă o maşină. Dacă banii nu lipsesc, atunci poţi alege intre adevărate piese de muzeu, vechi şi scoase din fabricaţie, pană la limuzine strălucitoare, superluxoase, de zeci de mii de euro.

Nu se mai fabrică din mileniul trecut, e o sursă inepuizabilă de nervi pentru piesele de schimb se găsesc greu şi consumă foarte mult combustibil, dar costă cat două salarii medii pe economie şi e accesibilă aproape oricărui buzunar. Este cea mai ieftină maşină din targul de maşini.

In privinţa motorizărilor, Diesel e de departe preferatul romanilor, iar maşinile franţuzeşti au cea mai mare priză la cumpărători, datorită consumul redus de carburant. Tot mai mulţi romani işi cumpără o maşină, iar dacă una nouă e prea scumpă, piaţa second-hand are oferte pentru toţi.

Cele mai căutate sunt maşinile nerulate in Romania, cu o vechime de aproximativ 5 ani şi cu cel mult 100.000 de kilometri parcurşi.