Alegerile din Romania sint pentru Romania. Alegerile din America nu sint doar pentru America. O pauza de “Nastase face si Basescu drege” nu strica. De miine, cind incepe alegerea presedintelui Statelor Unite, multi din toata lumea isi vor tine respiratia. America e in razboi. In afara, cu terorismul islamic.

Inauntru, cu propria constiinta, aprinsa din doua parti: de patriotismul multimilor vaste si de internationalismul elitelor care detesta valorile clasice ale Americii. Vineri seara, cu numai patru zile inainte de alegeri, incendiul care pirjoleste viata publica americana a luat el insusi foc. Osama Bin Laden a aparut pe toate televizoarele si a comunicat cum trebuie sa se desfasoare alegerile.

Bin Laden a incercat sa se amestece in alegerea presedintelui Statelor Unite. Oricit de prosteasca, aceasta pretentie are sensul ei si a devenit, din prima clipa, un moment istoric.

Mesajul lui Bin Laden e greoi, ca orice mesaj croit de o minte tulburata. Se intelege ca americanii mai au de platit, oricare va fi numele noului presedinte. Politologul in camesoi a sugerat chiar o solutie: americanii trebuie sa-i lase in plata Domnului pe politicieni si sa faca o politica externa noua. Cum? Prin vointa maselor populare? Sa devina o Republica Populara? Asa s-ar intelege.

Si cine sa-i conduca sau sa-i inspire? Modest ca un pastor ce se afla, Bin Laden nu se ofera, dar tare s-ar potrivi. De ce a tinut Eminenta Sa Terorista sa se arate din nou, dupa un an de tacere? Pentru ca a prins, in sfirsit, un fir de logica, si se tine acum de ea ca de o parima.

Firisorul de gindire pe care il foloseste Bin Laden zice cam asa: am darimat noi imperiul sovietic (fals!, sovieticii au fost “lucrati” de axa Washington-Gdansk-Vatican), am decis noi rezultatul alegerilor din Spania (adevarat!), prin urmare putem decide si rezultatul alegerilor din America. Cu alte cuvinte, lui Bin Laden i s-a suit la cap. Se crede lider mondial. Adevarul e mai marunt.

Bin Laden a aparut la televiziune de nevoie. In Irak, un macelar pe nume Al-Zarqawi a cistigat faima. Inaltat pe o piramida de capete, el e cel mai vizibil terorist al momentului. Bin Laden trebuia sa iasa la rampa sau sa iasa la pensie. Camesoiul, barba si tonul egal din inregistrarea video vor sa zugraveasca un Parinte, un lider spiritual, cumva deasupra aventurilor marunte ale lui Zarqawi.

Problema e: va avea mesajul lui Bin Laden efectele dorite?

In Irak, la macelaria lui Zarqawi, va creste ritmul la taiat capete. Macelarul-sef se poate face cit vrea el de cunoscut si nu se teme de conferintele unui intelectual barbos.

Americanilor, Bin Laden le-a transmis ca e viu, locuieste civilizat (macar pentru filmari) si e dovada vie ca Bush a dat gres. Americanii anti-Bush vor inghiti acest rationament. Ceilalti vor intelege ca tinta e vie, si vinatoarea trebuie continuata. Insa, pentru prima oara, multi americani anti si pro-Bush vor gasi ceva in comun. Se vor simti insultati. Cum adica? Cineva care a omorit 3.

000 de oameni la New York vrea acum sa ia parte la alegeri? Si ne da lectii despre ce e bine si ce e rau?

Aici se vede cit de putine stie tircovnicul Bin Laden in afara de buchea Coranului. Desi cere mereu respect pentru cultura si obiceiurile arabilor, Bin Laden nu stie nimic despre cultura si obiceiurile americanilor. Bin Laden a calcat pe o mina. Americanilor nu le place sa fie amenintati si nici sa fie dusi de urechi la vot.

Dind de stire ca nu il mai vrea pe Bush la Casa Alba, Bin Laden poate fi sigur de doua lucruri. Intii, Bush va cistiga alegerile mai clar decit ar fi facut-o oricum. Iar razboiul contra terorismului va continua pina la capat. Bin Laden va fi doar o victima pe parcurs.