Incepand cu 1 ianuarie 2005 Banca de Export- Import a Romaniei Eximbank- SA va desfăşura operaţiuni de asigurare şi reasigurare a creditelor de export pe termen scurt, mediu şi lung numai in contul statului, conform modificărilor aduse Legii nr. 96/2000 privind organizarea şi funcţionarea Băncii de Export - Import a Romaniei EXIMBANK - S.A.

şi instrumentele specifice de susţinere a comerţului exterior şi publicate in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 985 din 26 octombrie 2004.

In prezent, EXIMBANK desfăşoară activităţi de asigurare şi reasigurare atat in nume şi cont propriu, cat şi in nume şi cont stat. In nume şi cont propriu este oferită „Poliţa de asigurare a riscului de neplată la extern” acordată pe termen scurt.

După data de 31 decembrie 2004 această Poliţă va fi transferată in contul statului.

Renunţarea la activitatea de asigurare şi reasigurare in nume şi cont propriu a fost necesară pentru alinierea legislaţiei şi a statutului EXIMBANK la standardele Uniunii Europene.

EXIMBANK este instituţia statului roman de tip ECA (Export Credit Agency), reprezentand singura instituţie din sistemul financiar- bancar romanesc care operează atat ca bancă, cat şi ca agenţie de asigurare a creditelor de export.

Modificarea Legii de funcţionare a EXIMBANK a fost ultimul pas pe care banca noastră il mai avea de indeplinit pentru a se situa la nivelul tuturor instituţiilor similare, de tip ECA, din intreaga lume, conform cerinţelor Uniunii Europene.