La final de mandat presedintele Iliescu ar putea sa-l scoata din puscarie pe Miron Cozma, cel caruia i-a adus calduroase multumiri dupa ce minerii au invadat Bucurestiul. Ieri in plen senatorii PSD Adrian Paunescu si PRM Doru Bindea i-au cerut expres presedintelui tarii sa-l gratieze pe "ortac".

"Iliescu ar putea sa-si lege numele de eliberarea tuturor celor care au platit pentru erorile lor, dar si pentru (n.r. - atentie!) constructia sociala", a declarat Paunescu.

Prin urmare, poetul spune ca cel care i-a organizat si indemnat pe mineri sa ucida, sa bata si sa devalizeze institutii ale statului nu a facut altceva decat sa "construiasca societatea"! Mai mult decat atat, Paunescu il considera pe Cozma "un lider spiritual". Interesant este ca apelul poetului catre presedintele tarii vine tocmai in campania electorala.

Paunescu candideaza pe listele PSD Hunedoara si are evident mare nevoie de voturile fostilor ortaci condusi de Cozma. In acest sens a fost imediat apostrofat de senatorul Bindea, care dupa ce i-a adresat lui Iliescu rugamintea de a-l gratia pe Cozma, in numele PRM, a declarat sarcastic: "Cred ca prin aceasta cerere PSD nu doreste sa-si atraga simpatia minerilor prin eliberarea lui Cozma".

Iata ca foamea de voturi determina PSD sa transforme un infractor in erou national. Pe langa elogiul adus "ortacului", care a parti-cipat la "constructia sociala" cu ranga si bata in mana, Paunescu a incercat sa induca ideea ca daca nu va fi eliberat "facem pacate cu totii".

Pe de alta parte, Paunescu este foarte mahnit si de viata dura pe care ortacul a dus-o in inchisoare. "Ani mai grei pentru el in puscarie decat pentru noi afara", a spus poetul, sperand ca ii va da gata pe mineri si va primi voturile mult visate. De altfel, el a sustinut ca ar fi "momentul sa cream un bilant pozitiv, sa ne intoarcem la iertare...

Condamnarea lui Cozma a fost o razbunare politica, s-a exagerat politic". Singurul senator care a contracarat cererea de gratiere formulata de PSD si PRM a fost pedistul Iuliu Pacurariu. Acesta a aratat ca pedeapsa lui Cozma este corecta, iar inainte de gratiere trebuie sa ne aducem aminte de teroarea semanata de Cozma la mineriade.

"Nu putem uita ce s-a intamplat la venirea minerilor, cum au intrat si au distrus sediul Guvernului si acela al Palatului Parlamentului", a spus Pacurariu. Acesta le-a mai reimprospatat memoria senatorilor vorbind despre crimele, bataile si actele de huliganism savarsite de minerii chemati de tatucu' Iliescu sa faca ordine.