Directorul general al Directiei Generale Afaceri Consulare din cadrul Ministerului Afacerilor Externe, Cristian Gaginsky, a anuntat ieri ca sunt asteptati sa-si exprime optiunea de vot peste un milion de romani aflati in strainatate si pentru care MAE a luat toate masurile necesare pentru a le oferi acces la votul din noiembrie.

Intrebat de ce Politia de frontiera estimeaza ca sunt momentan peste 3 milioane de romani in afara granitelor tarii, Gaginski a explicat ca potrivit statisticilor pe care le are MAE, numarul cetatenilor romani care se afla pe o durata mai mare, continua, in strainatate este de intre 1 si 2 milioane de cetateni, restul putand fi in strainatate doar in calatorii turistice.

El a mai spus ca MAE este pregatit atat ca numar de personal, cat si capacitate de a acoperi si a asigura desfasurarea corecta, eficienta si transparenta a procesului electoral. Potrivit secretarului de stat in MAE, Ferdinand Nagy, buletinele de vot pentru romanii care vor vota in strainatate vor fi trimise prin curier diplomatic sau prin DHL.

El a precizat ca securitatea buletinelor va fi asigurata indiferent de modalitatea prin care vor fi trimise, iar procesele verbale de constatare a rezultatului votului vor fi trimise prin aceleasi metode.

Pentru militarii romani aflati in misiune, MApN va organiza sectii de votare, iar MAE va transmite buletinele de vot misiunilor diplomatice. Pentru ca in Afganistan nu avem misiune diplomatica, MApN va organiza un zbor special pentru a duce buletinele de vot acolo.

Cum au fost multi cetateni romani care au solicitat organizarea unor centre electorale mai aproape de ei pe motiv ca ambasadele sunt prea departe, Gaginsky a explicat ca legislatia electorala nu prevede posibilitatea organizarii de sectii de votare la centre culturale si a subliniat ca in cele mai multe cazuri locatia centrelor culturale este aceeasi cu a ambasadelor.

Pe de alta parte, MAE a transmis o scrisoare tuturor partidelor politice pentru ca acestea sa trimita pana la 10 noiembrie o lista cu persoanele pe care vor sa le desemnze ca observatori la alegeri in strainatate. Totodata, la sediul MAE va avea loc o intalnire consultativa cu partidele politice parlamentare la 15 noiembrie.

In pregatirea scrutinului de la sfarsitul lunii, MAE va organiza alegeri la un numar de 137 de sectii de votare din strainatate , din care 115 ambasade si consulate generale si 22 de consulate onorifice. Conditiile pentru desfasurarea alegerilor in strainatate sunt cele prevazute de legislatia electorala romana.