Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului se subroga in drepturile si obligatiile Bancii Comerciale Romane rezultate din activitatea desfasurata de Bancorex pana la data radierii din Registrul Comertului si va reprezenta statul in toate procesele legate de fosta banca de comert exterior.

Decizia a fost reglementata printr-o ordonanta de urgenta aprobata in sedinta Guvernului de saptamana trecuta. In actul normativ se precizeaza ca sumele de plata stabilite in sarcina BCR sau a AVAS vor fi suportate din bugetul de venituri si cheltuieli al Autoritatii si vor fi recuperate prin executarea garantiilor statului la Bancorex.

OU 18/2004, prin care se reglementau si unele probleme juridice determinate de fuziunea prin absorbtie a BCR cu fosta Banca Romana de Comert Exterior Bancorex, prevedea ca statul va garanta in continuare toate raspunderile, inclusiv daunele directe si indirecte, rezultate din sau in legatura cu litigiile determinate de activitatea acestei banci.

In iunie 2003, Guvernul a decis, printr-o ordonanta de urgenta, ca sumele care fac obiectul litigiilor in care Banca Comerciala Romana este parte, rezultate din activitatea Bancorex, vor fi garantate irevocabil si neconditionat in numele si in contul statului, in favoarea BCR.

Sumele solicitate in litigiile inregistrate in urma activitatii Bancorex se ridicau, la jumatatea anului trecut, la 266 miliarde lei si 132 milioane dolari.