Parlamentul European a castigat inca o batalie. Dupa ce protestele eurodeputatilor l-au facut pe presedintele viitoarei Comisii Europene, Jose Manuel Durao Barroso, sa nu-si supuna echipa unui vot parlamentar care se anunta negativ si sa promita o remaniere, ei au obtinut inca o victorie.

Contestatul Rocco Buttiglione, italianul care urma sa detina mandatul de comisar european pentru Justitie si Afaceri Interne, a anuntat ca se retrage din echipa lui Barroso. Multumiti, europarlamentarii au promis ca urmeaza si alte batalii.

Conservatorii si socialistii au anuntat intr-un glas ca retragerea lui Buttiglione nu rezolva toate problemele Comisiei si ca vor sa vada si alte schimbari la nivelul componentei acesteia.

Rocco Buttiglione a fost principalul cal de bataie al parlamentarilor europeni, convinsi ca Executivul propus de Barroso nu este suficient de puternic si de bine pregatit. Italianul a fost luat la bani marunti mai rau decat colegii sai la audierile din Parlament.

Asaltat de intrebari, el s-a dovedit de o sinceritate prea putin diplomatica atunci cand a declarat ca homosexualitatea este un pacat, ca rolul femeii este sa se marite, sa se puna sub protectia unui barbat si sa profite de toate acestea pentru a face copii si ca mamele singure nu fac ce e mai bine pentru micutii lor.

Declaratiile l-au costat scump. Majoritatea parlamentarilor europeni au spus clar ca nu vor da unda verde unei Comisii din care va face parte si Buttiglione. Initial, Italia a strans randurile in jurul alesului sau, dupa care atat ministrul de Externe, Franco Frattini, cat si premierul Silvio Berlusconi si-au cam luat mana de pe Buttiglione.

Nemaiavand drept sprijin decat Vaticanul, viitorul comisar a anuntat sambata ca renunta sa faca parte din echipa lui Barroso, pentru binele acestei Comisii. Pentru scandalul creat, Buttiglione a dat vina pe presa. El a spus ca declaratiile sale au fost gresit citate si a acuzat reprezentantii mass-media ca relateaza superficial afacerile europene.

Rocco Buttiglione va ramane membru al Guvernului italian, unde este ministru pentru Afaceri Europene. El va fi inlocuit la Comisia Europeana fie de Franco Frattini, fie de fostul comisar Mario Monti. Nu se stie insa daca mandatul rezervat reprezentantului Italiei va fi tot de comisar pentru Justitie.