In faţa secţiilor de votare s-au format cozi lungi de oameni, care au dorit să işi exprime opţiunea in cele mai stranse alegeri prezidenţiale din istoria modernă a Statelor Unite.

Potrivit sondajelor de opinie, cei doi candidaţi George Bush şi John Kerry se află la egalitate in preferinţele electoratului.

Analiştii spun că prezenţa la vot va fi cea mai mare din ultimii 40 de ani. Ambii candidaţi şi-au continuat campania şi in ziua alegerilor.

Sunt temeri că problemele din alegerile din 2000, cand rezultatele din Florida au fost vehement constestate, s-ar putea repeta, antrenand o intreagă bătălie juridică.

Corespondenţii relatează că tensiunea este mare in state precum Ohio sau Florida. Aici avocaţi angajaţi de ambele partide, s-au alăturat observatorilor internaţionali pentru a monitoriza scrutinul.

Autorităţile electorale au declarat că nu sunt probleme in secţiile de votare, deşi cozile sunt mai mari decat s-au aşteptat.

Shelly Orwick, cercetător universitar, a declarat că nu ii vine să creadă cat de mulţi oameni aşteaptă la coadă pentru a-şi exprima opţiunile.

Ea spune că n-a crezut cand a auzit la radio că se aşteaptă o prezenţă la urne record, pentru in fiecare an erau astfel de avertsimente dar pană la urmă se dovedea că nu e aşa.

Campanie pană in ultima clipă

Corespondenţii BBC relatează că ambii candidaţi nu au respectat tradiţia electorală americană şi şi-au continuat campania in ziua votului.

George Bush a votat in Crawford, Texas, in cursul dimineţii după ce a petrecut noaptea trecută la ferma sa din Texas.

In ziua votului el a avut programate intalniri cu susţinătorii săi din Ohio.

Ulterior George Bush a plecat spre Washington, unde va aştepta rezultatele alegerilor.

John Kerry, senator de Massachusetts, a participat la finalul campaniei intr-o singură zi la mai multe mitinguri electorale, ziua incheindu-se cu o mare demonstraţie in Cleveland, Ohio.

Corespondentul BBC, care călătoreşte cu echipa de campanie a lui Kerry, trasmite că John Kerry a părut aproape exuberant şi increzător.

Ambii candidaţi şi-au incheiat campania in forţă, vizatand acele state unde alegători sunt indecişi.

George Bush a părut relaxat dar un apropiat de-al său a declarat că preşedintele este deopotrivă increzător şi nesigur in privinţa rezultatului.

Puterile preşedintelui

Conform Contituţiei Statelor Unite din 1787, preşedinte este şeful ramurii executive a puterii. El numeşte membrii cabinetului, judecătorii Curţii Supreme şi ai tribunalelor federale şi pe toţi funcţionarii din fruntea agenţiilor federale cum ar fi de pildă CIA, FBI sau Departamentul Aviaţiei Civile.

Toate aceste numiri trebuie insă confirmate in urma unor audieri şi a votului majoritar al Senatului.

Apoi, Preşedintele este Comandantul Suprem al Forţelor Armate. In această calitate el poate trimite trupe in afara graniţelor Statelor Unite.

Şeful executivului semnează tratate internaţionale, care insă nu pot intra in vigoare decat in urma ratificării printr-un vot de 2/3 al Senatului.

El nu are puteri legislative, dar dispune de dreptul de veto suspensiv asupra unui proiect de lege.

In sfarşit Preşedintele poate fi pus sub acuzare pentru incălcarea gravă a Constituţiei de către Camera Reprezentanţilor şi destituit de Senat printr-un vot de 2/3.

Această procedură a fost iniţiată doar de două ori: impotriva lui Andrew Johnson in 1868 şi a lui Bill Clinton in 1998. In ambele cazuri Senatul a respins propunerea de destituire.

(BBC)