Mai mult de 150 de milioane de americani isi aleg pe 2 noiembrie presedintele, intr-unul dintre cele mai stranse scrutine din istoria Statelor Unite.

Multiplicarea plangerilor in justitie ce invoca nereguli, chiar inainte de deschiderea sectiilor de votare, declanseaza insa temerea unei reeditari a evenimentelor din 2000, cand renumararea voturilor in Florida a intarziat cu 36 de zile desemnarea invingatorului.

In aceasta perioada fierbinte, au loc mii de actionari in judecata ale tuturor partidelor implicate, un numar incalculabil de fraude ce denota modalitati dintre cele mai putin ortodoxe pentru a obtine un vot in plus.

In Ohio, unul dintre statele cele mai disputate intre republicani si democrati, o curte federala a decretat, in cursul zilei de miercuri, ca Partidul Republican are dreptul de a trimite la sectiile de votare mii de oameni care sa verifice "eligibilitatea" votantilor, respingand argumentele democratilor, care vedeau in aceasta actiune o tentativa de intimidare a minoritatilor etnice.

Mergand pe acelasi principiu, in Florida aproximativ 1.700 de republicani vor verifica daca cei care se prezinta la vot nu sunt cumva infractori. Democratii, la randul lor, au mobilizat in aceleasi zone mii de persoane pentru a se asigura ca votantii nu vor fi intimidati.

In cazul in care scenariul republicanilor se adevereste, respectivii nu vor fi impiedicati sa voteze, insa buletinul de vot le va fi stampilat, iar in situatia in care are loc renumararea voturilor, cele stampilate nu vor fi luate in considerare.

Alegatorii de culoare - intimidati

Armata de voluntari republicani, ce numara mai mult de un milion de persoane, a intrat in "actiune" inca din week-end, cand numai in statul Ohio au dat 600.000 de telefoane. Metoda contestata de democrati, care i-au acuzat ca duc o campanie murdara si ca mai multor persoane de culoare (votanti fideli lui Kerry) li s-a spus ca buletinele lor de vot ar fi invalidate. Aproximativ 25.

000 de afro-americani care si-au exprimat optiunea pentru candidatul democrat au primit asemenea scrisori de invalidare a votului, acuzatie, evident, dezmintita vehement de partea republicana. In ziua premergatoare alegerilor, luni, unii alegatori primeau apeluri telefonice anonime care incercau sa le influenteze decizia prin informatii false.

Mai multe persoane din New Jersey au fost complet debusolate in momentul in care le-a telefonat un barbat care se prezenta drept Norman Schwarzkopf (comandantul armatei SUA in Razboiul din Golf) si care le-a indemnat sa il voteze pe candidatul democrat John Kerry, intrucat acesta "are un plan adevarat pentru a face armata mai puternica si pentru a-i alunga pe teroristi".

In realitate, adevaratul Schwarzkopf este un sustinator al presedintelui Bush si a dezmintit acest apel printr-un comunicat de presa.

Pe de alta parte, alegatorii din Michigan au primit telefoane de la interlocutori anonimi care se prezentau drept sustinatori de-ai lui Kerry, senatorul care "intentioneaza sa legalizeze mariajele intre homosexuali", motiv pentru care trebuie votat in numele "democratiei si progresului". Or, atat John Kerry, cat si John Edwards au respins din start controversatele mariaje.

Apeluri ciudate au mai receptionat si alti locuitori din Michigan: unii de la "insusi presedintele Bush" sau de la membri ai staff-ului sau electoral, care i-ar fi injurat, altii de la anomini inca si mai inventivi. Acestia ii felicitau pe alegatori, indiferent de varsta sau de sexul lor, cu ocazia "inscrierii lor in serviciul militar", intrucat Bush chiar are "nevoie de ei in Irak".

Republicanii voteaza marti, democratii miercuri

O adevarata campanie de "dezinformare" a fost dusa si in districtul Dade, unde indivizi pusi pe sotii au sunat un mare numar de alegatori spunandu-le ca pot vota telefonic si ca se pot intoarce acasa daca la sectiile de votare cozile sunt prea lungi, pentru ca alegerile vor continua pana miercuri!! Evident, zvonuri rau-intentionate, ca si acela conform caruia republicanii vor vota marti, iar

democratii miercuri. Chiar si membrii Bisericii au dorit sa-si aduca contributia la "instruirea" electorala a credinciosilor lor. Spre exemplu, un sprijinitor al presedintelui Bush a denuntat in paginile revistei "The Charlotte Observer" modalitatea in care preotul Michael Sheridan a incercat sa influenteze optiunile membrilor din parohia sa.

Acesta le-a spus credinciosilor ca ar trebui sa-l voteze pe Bush, intrucat alegerea lui Kerry "constituie un pacat". "Surpriza din octombrie", respectiv mesajul transmis de bin Laden americanilor, a fost si ea nascatoare de controverse si de acuzatii.

De pilda, vicepresedintele republican, Dick Cheney, i-a reprosat lui John Kerry ca ar fi incercat sa foloseasca inregistrarea video in avantajul sau, comandand un sondaj de opinie prin care "sa vada incotro bate vantul" si a-si "ajusta" astfel reactia.

In premiera

Scrutinul din SUA - monitorizat de OSCE

Republicanii, iritati: "Nu este vorba de alegerile din Ucraina sau din Kazahstan!"

Prezenta delegatiei pe care Organizatia pentru Securitate si Cooperare in Europa (OSCE) a trimis-o in Statele Unite reprezinta o premiera in istoria organizatiei, intrucat acestia au mai participat in trecut la diferite scrutine, de pilda alegerea guvernatorilor, insa niciodata la alegerile prezidentiale.

Misiunea a anuntat la inceputul lunii octombrie ca va supraveghea dispozitivele electronice de votare, al caror mod de functionare a facut obiectul mai multor critici, in special in Florida.

Ipoteza ca deplasarea observatorilor OSCE in SUA ar avea legatura cu temerile privind eventuala producere a unui nou scandal de tipul celui din 2000 din statul Florida a fost infirmata de autoritatile americane.

Departamentul de Stat american a incercat chiar sa minimalizeze importanta monitorizarii alegerilor de catre OSCE invocand noutatea unui asemenea eveniment, iar mai multi politicieni republicani s-au aratat vizibil iritati de aceasta prezenta, considerand ca "nu este totusi vorba despre alegerile din Ucraina sau Azerbaidjan" .

Cu totii au parut insa a ignora ca una din atributiile importante ale OSCE este supravegherea functionarii sistemului democratic din cele 55 de state membre ale organizatiei, din care fac parte inclusiv SUA! Romania isi va face si ea simtita prezenta in cadrul monitorizarii OSCE, prin intermediul deputatilor Vasalie Mois de la PRM si Gheorghe Tokay de la UDMR.

Ei au ajuns la Washington pe 27 octombrie, dupa care au urmat doua zile de pregatire si apoi deplasarea in zonele arondate pentru monitorizare. In ciuda experientei democratice americane, accesul observatorilor internationali independenti la alegerile prezidentiale din 2 noiembrie a fost interzis la sectiile de votare din regiunea Miami-Dade.

Delegatia din partea organizatiei non-guvernamentale Global Exchange este alcatuita din experti juridici si profesori universitari din Marea Britanie, Chile, Nicaragua s.a., care au participat la peste 250 de alegeri din intreaga lume. "Nu putem decat sa ne intrebam ce vor sa ascunda", a declarat un responsabil al respectivului ONG.