Desi o considera o masura absolut normala, decizia BNR de a lasa cursul liber a dat nastere unor opinii diferite in randul dealerilor. Unii spun ca, in ciuda volatilitatii cursului, sunt sanse mari ca, in locul unor suisuri si coborasuri de la o zi la alta, leul sa-si continue nestingherit aprecierea.

Altii sustin ca, dimpotriva, este posibil sa asistam la variatii mari de curs, de la o zi la alta. "Romanii se pot astepta la fluctuatii mult mai mari ale cursului, in functie de cerere si oferta.

Probabil ca se urmareste incurajarea economiilor in lei si in acelasi timp o reorientare a creditelor in valuta (unde riscurile determinate de oscilatiile de curs sunt mai mari) spre cele in lei (daca luam in considerare si reducerea dobanzii de interventie)", ne-a declarat Adrian Parvulescu, chief dealer la BCR.

El a spus ca miscarea BNR nu este menita sa provoace o reactie imediata, consecintele acesteia urmand sa se vada pe termen mai lung. "Prin aceasta masura se evita o predictibilitate a cursului si astfel nu se mai lasa loc intrarilor masive de capitaluri speculative", a adaugat Parvulescu.

El a admis ca o intarire prea puternica a leului in raport cu celelalte valute ar putea crea unele probleme exportatorilor, insa diferentele de curs nu ar trebui sa le afecteze activitatea de baza. "In plus, exista o serie de instrumente financiare (tipuri de tranzactii) prin care se pot evita riscurile de curs", a mai spus dealerul BCR.

Un leu mai puternic inseamna o factura mai mica la iarna

Pentru Dragos Iliescu, director de trezorerie la Garanti Bank, un leu mai puternic inseamna "sa platim mai putin pentru importurile de combustibil, in conditiile in care pretul la titei continua sa depaseasca 50 de dolari/baril". Si alte surse de pe piata valutara confirma faptul ca primul castig de pe urma unui curs liber este ieftinirea importurilor.

Un alt avantaj al unui curs mai flexibil este, in viziunea dealerilor valutari, faptul ca romanii care au credite in valuta vor plati rate mai mici. "In perioada urmatoare, cursul valutar va continua sa scada." Lucrurile stau insa diferit pe termen mai lung, cand in lipsa unor previziuni de genul celor din trecut ale BNR, cursul este cu totul imprevizibil.

"Daca acum exista intrari mari de valuta si exista un surplus pe piata, in doi-trei ani orice se poate intampla. In viitor nu este exclus ca cererea de valuta sa depaseasca oferta, iar leul sa se deprecieze, ceea ce va face ca ratele la creditele in valuta sa devina mai scumpe", sustin sursele citate.

Chiar daca nu anunta public, BNR va stabili totusi niste limite de fluctuatie a cursului

Profesorul de economie, Daniel Daianu, sustine insa ca BNR va stabili totusi niste limite in jurul carora va varia cursul se schimb. "Pragurile intre care va varia cursul, atat in sus, cat si in jos vor fi stabilite de BNR. Daca leul va continua sa se aprecieze, vom asista la o deteriorare a deficitelor.

Cum mai sunt doar doua luni pana la sfarsitul anului, in 2004 nu vom asista la evolutii spectaculoase. Problema este: ce se va intampla insa in anul care vine? In conditiile dobanzilor ridicate din Romania, la care se adauga si un leu mai puternic, vom asista la intrari masive de capital. Eu nu cred ca BNR va uita de curs", ne-a declarat Daniel Daianu.

Pana la sfarsitul anului - euro si dolarul o vor lua la vale

Primele efecte ale noii strategii a Bancii Centrale au inceput deja sa se faca simtite pe piata. Ieri, euro a pierdut 230 de lei in fata leului, cea mai spectaculoasa scadere a cursului din ultimele 6 saptamani. De asemenea, daca acum doua zile, in piata la termen de la Sibiu, raportul leu/euro, cu scadenta 23 decembrie, a fost tranzactionat la un pret de 41.

200 lei, ieri, pretul futures al euro pentru Craciun a scazut la 40.900 lei. "Decizia BNR de a lasa cursului o mai mare variabilitate, a lovit atat euro, cat si dolarul. Pana cand pretul petrolului nu se va stabiliza, cred ca vom vedea destul de rar interventii ale Bancii Centrale, a carei rezerva valutara depaseste 11 miliarde euro.

Insa este de asteptat ca acestea sa fie de mare amploare", a declarat un operator sibian. In piata raportului leu/dolar cotatia de cumparare era de 32.300 lei, iar cea de vanzare de 33.000 lei.