Numai de la Colegiul National de Informatica "Tudor Vianu" din Bucuresti au plecat din tara 15 absolventi de elita ai promotiei 2004. "Sunt olimpici nationali si internationali. 9 dintre ei au plecat in Statele Unite ale Americii, la institutii de invatamant prestigioase precum Princeton, Harvard, Vassel, BARD, Worcester, Wabbash College.

Alti doi absolventi ai promotiei 2004 studiaza in Germania, iar cate unul in Franta, Spania, Marea Britanie si Canada", ne-a spus d-na Silvia Moraru, directoarea Colegiului "Tudor Vianu" din Capitala. Printre cei 15 absolventi de exceptie ai Colegiului "Tudor Vianu" se numara si Andrei Negut, medaliat cu aur la Olimpiada Internationala de Matematica, desfasurata in Grecia.

Aurul nu l-a castigat oricum, ci cu punctaj maxim. Luni seara, la Gala Olimpicilor, Andrei Negut a fost strigat in zadar ca sa urce pe scena si sa-si primeasca premiul din mana ministrului Educatiei. Baiatul "de aur" e departe, peste Ocean, si studiaza matematica la Universitatea Princeton din Statele Unite. "Andrei isi va lua premiul cand va veni in vacanta.

Am vorbit cu parintii lui si mi-au spus ca s-a obisnuit si ca ii prieste foarte mult mediul universitar de acolo. Andrei nu este singurul elev roman foarte bun la matematica pe care l-au luat cei de la Princeton.

Tot acolo, anul trecut a mers si Ana Caraiani de la Liceul "Mihai Viteazul", medaliata tot cu aur la Olimpiada Internationala de Matematica", ne-a mai spus d-na directoare a Colegiului "Tudor Vianu", Silvia Moraru. Fie ca au terminat liceul, fie ca mai au un an sau doi pana sa-l termine, tinerii premiati la Gala Olimpicilor ne-au marturisit ca nu vor sa ramana in Romania.

"Si eu vreau sa plec din tara. M-am hotarat sa aleg o bursa in Statele Unite pentru ca nivelul de pregatire universitara de acolo e mult mai ridicat, iti ofera finantare suta la suta. In plus, exista posibilitatea ca studentul sa lucreze in cercetare inca din primul an", ne-a spus Constantin Nicolae Takacs, absolvent al Liceului "Simion Barnutiu" din Simleu Silvaniei.

Constantin a obtinut in acest an medalie de aur la Olimpiada Internationala de Chimie. La olimpiadele scolare si regionale din acest an, elevii romani au cucerit 70 de medalii, dintre care 21 au fost de aur, 25 de argint si 24 de bronz. Disciplina la care s-au obtinut cele mai multe medalii este matematica (21 de medalii, dintre care 8 de aur, 9 de argint si 4 de bronz).

Pe locul doi se afla informatica, cu 11 medalii, iar pe trei chimia cu 10 medalii.