"Am reusit in acest an un deziderat pe care il aveam de mai mult timp. Sa obtinem cea mai mare productie de cereale din istoria tarii, de peste 23 milioane de tone, ceea ce inseamna o tona de cereale pe cap de locuitor", a anuntat victorios, ieri, la o conferinta de presa de bilant, ministrul Agriculturii, Petre Daea.

Pentru a da mai multa greutate "maretelor" realizari obtinute in ultimii patru ani, Petre Daea a venit la conferinta flancat de nu mai putin de 10 persoane, secretari de stat si directori.

Printre acestia din urma s-a aflat si sefa Directiei de Politici Comerciale, Florica Cozmanca, nimeni alta decat sotia lui Octav Cozmanca, care "s-a remarcat" prin insirarea actelor normative initiate de Ministerul Agriculturii in ultimii patru ani.

Ministrul Petre Daea a folosit si acest prilej pentru a anunta ca in acest an tara noastra a avut productii-record la hectar la cele mai multe dintre culturi, reusindu-se "stoparea declinului productiilor agricole si reluarea cresterilor".

Desi ministrul a omis sa mentioneze, rolul esential in realizarea acestor productii l-au avut conditiile meteo, "cele mai favorabile din ultimii 40 de ani", in opinia presedintelui Academiei de Stiinte Agricole si Silvice (ASAS), prof Cristian Hera.

Si la capitolul zootehnie ministrul a anuntat ca "la toate speciile s-a stopat declinul si s-au realizat cresteri de efective, determinate de politica Ministerului Agriculturii de ameliorare genetica, imbunatatirea nutritiei si imbunatatirea conditiilor de crestere a animalelor".

Incheierea cu succes, pe 4 iunie, a negocierilor cu UE privind Capitolul "Agricultura", absorbtia fondurilor SAPARD si cresterea numarului de tractoare la 11.000 de bucati au fost alte realizari trecute ieri in revista de ministrul Agriculturii.

In incheiere, Daea nu a uitat sa multumeasca lui Ilie Sarbu, predecesorul sau, "care a carmuit o perioada buna acest minister", multumindu-le si tuturor colaboratorilor sai "in acest mars al implinirilor".

Privatizari la preturi de 13-15 ori mai mici decat cele stabilite de comisiile de privatizare, folosirea frauduloasa a fondurilor bugetare, taieri ilegale de arbori sau vanzari de produse alimentare de natura animala fara certificate. Acestea sunt doar cateva dintre infractiunile descoperite, in perioada 2001-2004, de Corpul de control al ministrului Agriculturii.

"In perioada 2001-2004 au fost inaintate catre Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, Parchetul National Anticoruptie si la Politie 184 de dosare.

Pentru aproape jumatate dintre acestea a inceput urmarirea penala, pentru 15 dosare declansandu-se actiuni in instanta", a declarat, ieri, intr-o conferinta de presa de bilant, Viorel Davidoiu, seful Corpului de control al ministrului Agriculturii.

Intrebat despre cele mai frecvente infractiuni, Davidoiu a precizat ca au fost trimise la Parchet si la Politie 50 de note in ce priveste privatizarea societatilor comerciale, majoritatea avand la baza preturi ale actiunilor mult mai scazute comparativ cu cele fixate de comisia de privatizare.

"Oricum, numai in cazul in care se dovedeste ca acest lucru s-a facut cu rea intentie aceasta devine fapta de natura penala", a mai spus Davidoiu. Seful Corpului de control a precizat ca, in ultimii patru ani, angajatii sai au monitorizat si modul in care s-au desfasurat licitatiile si concursurile de oferta privind folosirea fondurilor bugetare.

"Si aici am gasit nereguli, o parte dintre acestea fiind de natura penala, iar altele de natura administrativa, pentru care s-au luat masuri administrative", a precizat Davidoiu.

Controlorii ministrului au raportat ca au mai descoperit, printre altele, si agenti economici care au incalcat legislatia sanitar-veterinara in domeniul importului de hrana pentru caini si pisici, aplicand 28 de amenzi contraventionale, in valoare de 68 milioane de lei.

Desi scandalurile din presa au fost numeroase, din datele puse la dispozitie de reprezentantii Ministerului Agriculturii reiese ca cei de la Corpul de control au trimis la PNA doar un singur dosar.

ADEVARUL - Loredana Voiculescu