Guvernatorul statului New York a acordat facilitati fiscale pentru productia de filme americane, pentru a-i convinge astfel pe cineasti sa ramina in Statele Unite pentru filmari, in loc sa aleaga locatii din Europa de est sau Canada. Regizorul american Mel Brooks este primul cineast care a renuntat la turnarea noii sale pelicule, “The Producers”, la Bucuresti.

“Mi se rupea inima cind ma gindeam ca o sa fim nevoiti sa mergem la Bucuresti, in Toronto ori in Vancouver pentru a reusi sa gasim niste colturi care sa semene cit de cit cu New York-ul”, a declarat Brooks atunci cind au fost facute publice masurile luate de guvernator pentru a sprijini intoarcerea producatorilor in New York.

Primarul orasului, Michael Bloomberg, a afirmat ca industria filmului aduce beneficii in valoare de 5 milioane de dolari anual pentru economia locala, oferind aproximativ 100.000 de locuri de munca.

Dar argumentul hotaritor pentru autoritati a fost acela ca povestea lui Rudy Giuliani, fostul primar al orasului, considerat un erou dupa septembrie 2001, a fost filmata in Montreal, producatorii preferind Canada unor filmari mult mai scumpe in New York.

In primavara acestui an, au fost inregistrate primele luari de pozitie in Congresul SUA referitoare la filmarile in strainatate la care prefera sa apeleze producatorii americani pentru a face economie. Mai multe asociatii profesionale si membri ai Congresului american au semnalat pierderile provocate economiei prin localizarea filmarilor in strainatate.

Pentru a incuraja alegerea New York-ului ca locatie pentru producatorii de film si televiziune, guvernatorul George Pataki a inaintat un proiect de lege prin care se asigura o reducere de taxe care ajunge pina la 15%. Singura conditie pe care noua lege o impune este ca productia sa fie realizata cel putin trei sferturi in New York.

Brooks a fost primul regizor cunoscut care a luat parte la campania autoritatilor newyorkeze. “Era foarte greu sa faci Bucurestiul sa arate ca Broadway-ul”, a afirmat Brooks.