Dupa ultimul concurs de licente locale, posturile religioase au ajuns sa aiba veritabile retele radio. CNA parca a vrut sa-si spele pacatele in ultima sesiune de acordare de licente radio. Trei posturi religioase, reprezentand tot atatea culte, au obtinut in total 11 licente FM.

S-au dus licentele radio FM de mare putere! In urma cu aproape doua saptamani, Consiliul National al Audiovizualului (CNA) a acordat 78 de astfel de licente, in urma unei sesiuni de concurs.

Prin aceasta sesiune de concursuri, piata de radio din Romania este aproape completa din punctul de vedere al acoperirii, in acest moment existand nu mai putin de 532 de licente radio de mare si mica putere, acordate unui de 166 de societati private. La acestea se adauga doua retele nationale: Europa FM si Info Pro, post care va incepe sa emita in luna noiembrie.

CNA a impartit licente "la toata lumea", asa incat sa nu creeze tensiuni tocmai acum, in pragul alegerilor parlamentare. Generozitatea Consiliului s-a revarsat si asupra Bisericii, fie ea ortodoxa, catolica sau protestanta. Mitropolia Moldovei si Bucovinei a castigat cinci licente pentru Radio Trinitas, Audio Delta, patru, iar Radio Maria, doua.

Cu aceasta sesiune de concurs, postul Micul Samaritean (Audio Delta) a ajuns sa aiba 25 de licente, o retea de radio in toata regula, mai mare chiar decat ProFm sau Mix Fm. si Mitropolia Moldovei sta foarte bine, cu 16 licente in toata tara, cea mai importanta cucerita fiind la Ploiesti.

Potrivit unor surse Capital, CNA a ales cea mai diplomata solutie - Biserica - dupa ce a fost supus mai multor presiuni politice pentru acordarea licentei din acest oras. In alte localitati, s-a ajuns la situatia ca doua programe radio religioase sa se afle in concurenta.

Este cazul orasului Gheorgheni, unde CNA a acordat in aceasta sesiune licente pentru postul catolic Radio Maria, dar si pentru Radio Trinitas. Castigatorul la "puncte" al ultimului concurs a fost firma ABC Plus Media, apartinand grupului de firme al fratilor Micula. Societatea a castigat opt licente locale pe care se va auzi postul de radio National FM.

Desi nu a avut pana acum performante de audienta in mass-media (TV sau presa scrisa), reteaua lor de radio s-a umflat la 30 de licente, pe locul doi dupa Kiss FM (33) si inaintea unor retele consacrate, precum Pro Fm sau Radio 21. In plus, pe o alta companie, Clas Media, fratii Micula detin 12 licente locale pentru Favorit FM.

Surpriza sesiunii CNA vine de la nou-infiintatul grup media Camina, detinut in majoritate de Camelia si Corina Voiculescu, fiicele omului de afaceri Dan Voiculescu. Din actionariat mai fac parte Sorin Oancea (25%) si Grivco si Sangold Distributie (cu cate 10%). Camina a impuscat sapte licente locale care vor fi folosite pentru dezvoltarea retelei de stiri Antena FM.

La aceasta retea, vor contribui si cele zece frecvente din teritoriu ale Radio Romantic, post care va continua sa functioneze numai in Bucuresti. Decizia grupului Voiculescu este justificata cel putin din doua motive: pe de o parte, concurenta pe zona canalelor informative, pe de alta parte, reteaua Romantic FM nu era pozitionata in zona comerciala (nu avea publicitate).

In decizia CNA de a acorda sapte licente pentru Camina (printre care Brasov, Sibiu si Baia Mare) a contat mai degraba "numele" actionarilor decat experienta (inexistenta) in radio a companiei. George Chirita, directorul executiv al Asociatiei Romane de Comunicatii Audiovizuale (ARCA), considera ca prin aceasta sesiune s-a incheiat epopeea frecventelor radio de mare putere.

"Acum, posturile de radio se pot concentra pentru a concura numai in fata publicului, desigur, respectand regulile jocului, dar nu si in fata CNA - ceea ce aducea o oarecare distorsiune a politicii lor editoriale, fiecare competitor fiind preocupat sa nu "supere" Consiliul pentru a nu fi exclus din alegerea acestuia la acordarea de noi licente", afirma Chirita.

De asemenea, directorul executiv ARCA spune ca "CNA a rasuflat usurat ca s-a achitat cu succes de responsabilitatea dificila a distribuirii de licente intr-un spatiu bruiat de "vocalizele" unor interese diverse".

Topul societatilor care detin cel mai mare numar de licente radio

Societatea Reteaua Licente

Contact Romania SA Kiss FM 33

ABC Plus Media (Oradea) National FM 30

Audio Delta SRL Micul Samaritean 25

Media Pro SRL Pro FM 22

Radio Deea (Onesti) Radio Deea 18

Radio SRL Brasov Mix FM 17

Radio XXI SRL Radio 21 17

Mitropolia Moldovei si Bucovinei Iasi Radio Trinitas 16

Uniclub Multimedia SRL Star FM 16

Radio Transilvania LBM (Oradea) Radio Transilvania LBM 15

Alte 156 de societati mai detin licente radio