Ministrul Controlului, Ionel Blanculescu, este acuzat de comisarii Garzii Financiare de instigare la abuz in serviciu. Comisarii reclama faptul ca implicarea lor in campania de imagine dusa de Blanculescu prin piete e lipsita de baza legala, ei neavand atributiuni in acest sens.

Potrivit hotararii de guvern care reglementeaza activitatea din piete, organismele abilitate sa aplice contraventiile si sanctiunile in piete sunt imputernicitii prefectului si ai presedintelui consiliului judetean, imputernicitii primarului, ofiterii si subofiterii de politie si gardienii publici.

Taranii controlati la ora de maxima audienta ii pot rade in nas ministrului Blanculescu deoarece comisarii Garzii nu sunt in masura nici macar sa le solicite certificatele de producator.

Competentele angajatilor Garzii Financiare tin de verificarea tuturor tipurilor de societati comerciale si a persoanelor fizice autorizate, or, in majoritatea cazurilor, cei din spatele tarabelor sunt simpli producatori, nesupusi legilor fiscale.

Ministrul Blanculescu a dorit insa sa implice in mod direct Autoritatea Nationala de Control in lupta cu mafia pietelor prin intermediul Garzii Financiare. Comisarii s-au supus ordinului si au inceput sa bata, saptamanal, pietele. Din spusele lor, megaactiunea de starpire a mafiei pietelor a constat in solicitarea certificatelor de producator.

Constienti de faptul ca legitimatia lor nu are nici o valoare in fata taranului care vinde rosii sau castraveti, s-au ferit sa dea sanctiuni chiar daca au depistat cazuri in care cei de la tarabe nu dispuneau de certificat.

Cum actiunea trebuia sa aiba si rezultate, comisarii au facut un artificiu: spre disperarea micilor afaceristi, au tabarat cu amenzile pe societatile comerciale care detin magazinele si tarabele din zona pietelor. In rapoartele trimise mai sus, au trecut sanctiunile date la pravalii sub titlul generic de "actiuni in piete".

Iar Blanculescu le-a prezentat presei drept date certe de starpire a mafiei pietelor. "Speculantii au emigrat in afara pietelor. Furtul generalizat la cantar s-a redus in mod simtitor dupa introducerea articolului in care inselaciunea la cantar se pedepseste cu inchisoarea.

Nu numai ca nu se fura la cantar, dar comerciantul pune ceva peste cantitatea respectiva pentru a evita confruntari cu organul de control", a declamat Blanculescu, starnind hohotele de ras ale ziaristilor prezenti la bilantul Autoritatii Nationale de Control.

Ceea ce a omis sa precizeze este faptul ca nici una dintre institutiile pe care le are in subordine nu are treaba cu lupta impotriva mafiei pietelor. Seful Garzii Financiare Centrale, Marian Pasulea, a recunoscut, pentru Adevarul, faptul ca subordonatii sai "au competente limitate in zona pietelor.

" "Prin controalele derulate am incercat sa separam, in piete, societatile comerciale de micii comercianti, persoane fizice, si sa introducem casele de marcat. De zece zile controalele efectuate de noi sunt derulate de cei de la politia pietelor". Ministrul Blanculescu este insa ferm convins de faptul ca subordonatii sai de la Garda Financiara au tot dreptul sa taie si sa spanzure prin piete.

In opinia ministrului Controlului, baza legala pentru controalele derulate de comisari in piete ar fi data de Legea 87 privind combaterea evaziunii fiscale. Potrivit ministrului Blanculescu, pana sa trimita comisarii in control, in piete existau anumite carteluri formate din societati comerciale care controlau preturile.

"Aceste societati comerciale-persoane fizice cumparau la un pret foarte mic marfa de la tarani si o vindeau in piata cu un profit enorm. Numai ca indivizii de la tarabe nu declarau ca reprezinta societati comerciale, ci "se simulau printre tarani".

Pentru exemplificare, ministrul Blanculescu a facut trimitere la tehnicile de evaziune din tranzactiile petroliere (?!) Revenind la subiectul piete, ministrul Blanculescu ne-a declarat ca actiunile Garzii "au oprit evaziunea fiscala".

Intrebat fiind de cifre concrete privind evaziunea constatata de Garda Financiara in piete, seful ANC ne-a declarat ca, "deocamdata, aceste date sunt confidentiale." "La momentul acesta, noi am dezvoltat un dispozitiv de politisti care fac parte din noua forta a politiei pietelor", ne-a declarat ministrul Autoritatii Nationale de Control.

La intrebarea fireasca privind calitatea in care s-a implicat ANC in politia pietelor, ministrul Controlului ne-a raspuns ca "in ultima ordonanta de reorganizare a Guvernului, in momentul in care s-a creat cancelaria, dupa desfiintarea corpului de control la nivelul primului-ministru, toate atributiile de control administrativ intern au intrat in subordinea Autoritatii Nationale de Control,

deci, prin corpul de control al Ministerului Administratiei si Internelor, avem acces de control pe politia pietelor".